Sektor rolnictwa, który zaopatruje sklepy, a co za tym idzie - nasze lodówki w produkty spożywcze, ma dwa oblicza. Obecnie, ze względu na niewłaściwe praktyki, np. nadmierne chemiczne nawożenie czy pestycydy, jest jednym z największych emitentów zanieczyszczeń środowiska, lecz może się wydajnie przyczyniać do… redukcji emisji gazów cieplarnianych. Jak to możliwe? Dzięki szerszemu stosowaniu założeń (płodozmiany, wykorzystanie resztek roślinnych) rolnictwa regeneracyjnego - klucza do zrównoważonej przyszłości gospodarstw rolnych.
W 2023 r. krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę towary rolno-spożywcze o rekordowej wartości 51,8 mld euro (236 mld zł), tj. za kwotę o 8,1 proc. wyższą niż rok wcześniej – poinformował dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Henryk Smolarz. Największe przychody uzyskano z eksportu mięsa i przetworów mięsnych.
Transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa jest niezbędna i nieunikniona. Obecna sytuacja geopolityczna pokazuje, że konieczne jest zwiększanie odporności sektora rolnego nie tylko na zmiany klimatyczne, lecz także na zaburzenia na rynkach rolnych - powiedział minister rolnictwa Czesław Siekierski podczas sympozjum nt. zrównoważonego rolnictwa.
Parlament Europejski w Strasburgu zatwierdził dyrektywę, która poprawi oznakowanie produktów i zakaże pseudoekologicznego marketingu. Jak poinformował, nowe przepisy unijne wprowadzą "zakaz ekościemy" i zwodniczych informacji o produktach.
Odpowiednie podłoże jest podstawą udanych upraw. Nowoczesne ogrodnictwo poszukuje innowacyjnych i bardziej wydajnych rozwiązań, które wspierają zdrowy rozwój roślin. Odpowiedzią na te potrzeby jest podłoże kokosowe — ekologiczny i uniwersalny substrat, który świetnie sprawdzi się w uprawie większości roślin doniczkowych, warzyw, ziół, roślin ozdobnych, a także w hydroponice. Czym dokładnie jest i dlaczego zyskało tak dużą popularność wśród ogrodników?
Uprawa roślin stanowi nieodłączny element ludzkiego życia. Wraz z rozwojem przemysłu rolniczego, stosowanie nawozów chemicznych stało się powszechne, ze względu na szybkie efekty, jakie zapewniają i niskie koszty. Jednakże coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ich szkodliwego wpływu na środowisko, a nawozy naturalne wracają do łask i stanowią ważny krok w kierunku bardziej zrównoważonego ogrodnictwa.
W nowojorskiej Fundacji Kościuszkowskiej zorganizowano we wtorek seminarium poświęcone prezentacji europejskiej żywności ekologicznej. Wydarzenie zostało połączone z networkingiem i degustacją organicznych potraw.
Ministerstwo Klimatu i Środowiska wystosowało komunikat, w którym podsumowuje działania resortu w ciągu ostatnich dwóch lat, pod przewodnictwem minister Anny Moskwy. Publikujemy komunikat w całości.
Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa – przekazał dla PAP prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński.
Grupa Azoty S.A. uzyskała certyfikaty wskazujące na zgodność linii granulatów envifill® z normą EN-13432, potwierdzające tym samym ich biodegradowalność i kompostowalność. Pierwszy certyfikat - OK compost Industrial potwierdza, że produkty wykonane z powyższych granulatów Grupy mogą być kompostowane w przemysłowych kompostownikach. Z kolei certyfikat OK compost HOME daje gwarancję, że produkty wykonane z granulatu ulegają całkowitej biodegradacji w kompostownikach przydomowych.
Dwie spółki Krajowej Grupy Spożywczej skupiły kilkanaście tysięcy ton rzepaku
Naukowcy opracują „myślący” system monitoringu jakości wód opadowych. Testowany będzie w Sopocie
Corab S.A. i Kelfield rozwiną projekty agrowoltaiczne o mocy ponad 1 GW
Rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i innej żywności z Ukrainy
Zwiększenie hodowli wodorostów może zmniejszyć emisję CO2 z rolnictwa. Rozwój upraw oceanicznych może jednak budzić kontrowersje
Azoty uruchamiają w swoich gdańskich zakładach Centrum BR Bionawozów