Wynik wyszukiwania - " lifestyle " - Wiadomości

Coraz więcej osób cierpi na depresję klimatyczną [WIDEO]

Według specjalistów z WHO zmiany, jakie zachodzą w klimacie, mogą się stać jednym z największych zagrożeń dla naszego życia i zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Gwałtowne zjawiska pogodowe, walka z dotkliwymi skutkami suszy czy rekordowe dodatnie temperatury w środku zimy powodują, że rośnie w nas uczucie lęku i przygnębienia, które może działać destrukcyjnie. Towarzyszą temu często obawy o przyszłość, zdrowie i los następnych pokoleń, a także o dobytek i o pracę. Aktywistka klimatyczna Wiktoria Jędroszkowiak uważa,
19.07.2023

Nie lubisz wynosić śmieci? Weź udział w konkursie i zgarnij unikatową planszówkę „Ja Nie idę!”

Doskonała zabawa, 280 unikatowych planszówek „Ja Nie Idę!” oraz zaskakujące ekologiczne ciekawostki - czekają na wszystkich zainteresowanych w Konkursie Mistrzowie Wymówek organizowanym przez Rekopol Organizację Odzysku Opakowań! Aż przez 14 tygodni, od 28 listopada na stronie www.janieide.pl co tydzień do zdobycia jest 20 gier, których nie można kupić w sklepie.
29.11.2022

Jedynie znak „Euroliścia” zapewnia ekologiczny status produktów spożywczych

„Nie wszystko, co pochodzi z przydomowego ogródka czy wyrosło na polu, możemy nazwać produktem eko. Ekologiczna żywność musi być oznaczona unijnym >>Euroliściem
07.11.2022

Co drugi Polak ograniczył spożycie mięsa. Rośnie apetyt na roślinną żywność

Połowa Polaków deklaruje, że ograniczyła w swoim menu ilość spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego – wynika z badania SW Research dla Fundacji ProVeg. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, że dieta bardziej roślinna może mieć pozytywne przełożenie na zdrowie, ale też na środowisko. W odpowiedzi na ten trend na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej roślinnych produktów nowej generacji. Do swojej oferty dodają ją także producenci dotąd skoncentrowani na mięsie. – Wydaje mi się, że będzie miejsce zarówno dla dobrej jak
01.07.2022

Tona fusów po kawie warta 4 tyś. euro. Start-up EcoBean pracuje nad uruchomieniem kawowej BioRafinerii.

Fusy po kawie mogą być cennym surowcem. Powstają z nich ekologiczne opakowania, brykiet do kominka, a nawet ubrania
25.05.2022

Świąteczne less waste

Z wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli wynika, że rocznie w Polsce marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności. Z tego 60 proc. trafia do śmieci nie z handlu i gastronomii, jak mogłoby się wydawać, ale prosto z naszych domów. Szczególnym okresem, kiedy marnuje się nawet dwa–trzy razy więcej żywności, są święta. Eksperci podkreślają, że szybująca inflacja może mieć na ten aspekt pozytywny wpływ. Będziemy baczniej się przyglądać ilości kupowanego jedzenia, bo nie stać nas na jego marnowanie.
15.04.2022

Zwiększa się poziom świadomości ekologicznej Polaków

W czasach, gdy przemysł odzieżowy plasuje się na drugim miejscu najbardziej szkodliwych branż dla środowiska, szerzenie świadomości wśród konsumentów może przynieść naprawdę niezwykłe efekty.
03.01.2022

W modzie coraz silniejszy trend eko

Anna Kubisz, projektantka mody z recyklingu, przekonuje, że w tym sezonie panie będą nie tylko trendy, ale również eko, jeśli na sylwestra czy też przyjęcie karnawałowe założą kreację z zeszłego roku.
30.12.2021

Dziękujemy za wysłane grafiki.