Wynik wyszukiwania - "ekożywność" - Wiadomości

Inspekcja Jakości Handlowej: zwiększa się liczba producentów ekologicznych

W latach 2004-2021 liczba producentów ekologicznych w Polsce zwiększyła się z blisko 3,8 tys. do 21,7 tys.; najwięcej zarejestrowanych było w województwach: warmińsko-mazurskim (3,5 tys.), podlaskim (3,4 tys.) i mazowieckim (2,8 tys.) - poinformowała Małgorzata Waszewska z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
23.06.2022

Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51 proc.).
27.08.2021

Eko seniorzy i eko farma miejska

W Ciechanowie seniorzy tworzą Eko Farmę Miejską, gdzie uprawy prowadzone będą bez pestycydów. To projekt, którego celem jest aktywizacja osób w wieku 60+ i jednocześnie umożliwienie im korzystania ze zdrowej, ekologicznej żywności, owoców i warzyw – informuje Urząd Miasta.
02.07.2021

Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc., powodując rosnącą presję, by zwiększać połowy - zwraca uwagę dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka. Wskazuje, że powoduje to, iż ponad 34 proc. stad ryb jest przeławianych.
08.06.2021

W placówkach oświatowych zostanie wprowadzone dotowanie zakupu żywności ekologicznej

Wprowadzenie mechanizmu dotowania zakupu żywności ekologicznej w placówkach oświatowych i zwiększenie finansowania działań dotyczących rozwoju sektora produkcji ekologicznej zakłada projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym, który w poniedziałek ukazał się na stronach Rządowego Centrum Legislacji.
31.05.2021

Polacy dbają o środowisko i wybierają produkty Fairtrade

W minionym roku Polacy kupili rekordową liczbę produktów ze znakiem Fairtrade. Wśród nich najpopularniejsze były czekolada i kawa – napisano w raporcie Fundacji Fairtrade, opublikowanej w czwartek.
20.05.2021

Dziękujemy za wysłane grafiki.