Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51 proc.).
Suplementy diety są źródłem witamin dla 19 proc. badanych, natomiast 15 proc. wybiera naturalne produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.
„Zdecydowana większość Polaków (81 proc.) robi coś, żeby zapewnić właściwy poziom witamin w swoim organizmie. O to by zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie kobiety dbają częściej niż mężczyźni (86 proc. wobec 76 proc.). Dbałość o dostarczanie organizmowi witamin rośnie też wraz z poziomem wykształcenia oraz zamożnością. Dla 19% Polaków, poziom witamin w organizmie nie jest ważny” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Tylko co dziesiąty (10 proc.) badany wybiera jedynie suplementy lub produkty wzbogacone witaminami by zadbać o odpowiedni poziom witamin w organizmie. Dla co piątego (20 proc.) respondenta takie produkty są jedynie uzupełnieniem diety zawierającej warzywa i owoce.
Co ciekawe osoby, które deklarują, że dla zapewnienia sobie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie jedzą warzywa i owoce wcale nie jedzą ich w zalecanej ilości. Tylko w przypadku 9 proc. z nich jest to co najmniej połowa każdego posiłku.
„Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Ostatni miesiąc lata to dobry czas na poprawę nawyków żywieniowych i budowanie odporności. Musimy dostarczać antyoksydantów, w codziennej diecie muszą być warzywa i owoce. Szczególnie dbać o dietę bogatą w owoce i warzywa powinni ozdrowieńcy. Polecam owoce jagodowe, na czele z aronią, której zbiory właśnie się rozpoczynają” – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer, autorka książek o aronii, m.in. „Aronia superowoc”.
Więcej o walorach aronii w na stronie >> PolskieSuperowoce.pl
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
Producenci mleka: susza winduje ceny masła
MRiRW: szacowane tegoroczne zbiory zbóż będą niższe niż w ubiegłym roku
Dwie spółki Krajowej Grupy Spożywczej skupiły kilkanaście tysięcy ton rzepaku
Naukowcy opracują „myślący” system monitoringu jakości wód opadowych. Testowany będzie w Sopocie
Corab S.A. i Kelfield rozwiną projekty agrowoltaiczne o mocy ponad 1 GW
Rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i innej żywności z Ukrainy
Ropa brent | $ | baryłka | ||
Cyna | $ | tona | ||
Cynk | $ | tona | ||
Aluminium | $ | tona | ||
Pallad | $ | uncja | ||
Platyna | $ | uncja | ||
Srebro | $ | uncja | ||
Złoto | $ | uncja |