Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

zk

27.08.2021 14:14 Źródło: PAP
Strona główna EkoRolnictwo, BioŻywność Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa
Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa - ZielonaGospodarka.pl
Fot. Pixabay

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51 proc.).

Suplementy diety są źródłem witamin dla 19 proc. badanych, natomiast 15 proc. wybiera naturalne produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.

„Zdecydowana większość Polaków (81 proc.) robi coś, żeby zapewnić właściwy poziom witamin w swoim organizmie. O to by zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie kobiety dbają częściej niż mężczyźni (86 proc. wobec 76 proc.). Dbałość o dostarczanie organizmowi witamin rośnie też wraz z poziomem wykształcenia oraz zamożnością. Dla 19% Polaków, poziom witamin w organizmie nie jest ważny” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Tylko co dziesiąty (10 proc.) badany wybiera jedynie suplementy lub produkty wzbogacone witaminami by zadbać o odpowiedni poziom witamin w organizmie. Dla co piątego (20 proc.) respondenta takie produkty są jedynie uzupełnieniem diety zawierającej warzywa i owoce.

Co ciekawe osoby, które deklarują, że dla zapewnienia sobie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie jedzą warzywa i owoce wcale nie jedzą ich w zalecanej ilości. Tylko w przypadku 9 proc. z nich jest to co najmniej połowa każdego posiłku.

„Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Ostatni miesiąc lata to dobry czas na poprawę nawyków żywieniowych i budowanie odporności. Musimy dostarczać antyoksydantów, w codziennej diecie muszą być warzywa i owoce. Szczególnie dbać o dietę bogatą w owoce i warzywa powinni ozdrowieńcy. Polecam owoce jagodowe, na czele z aronią, której zbiory właśnie się rozpoczynają” – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer, autorka książek o aronii, m.in. „Aronia superowoc”.

Więcej o walorach aronii w na stronie >> PolskieSuperowoce.pl

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Surowce

 Ropa brent 64,38 $ baryłka  0,00% 21:58
 Cyna 34937,00 $ tona 1,67% 16 wrz
 Cynk 3063,00 $ tona 0,39% 16 wrz
 Aluminium 2868,00 $ tona 0,03% 16 wrz
 Pallad 2680,00 $ uncja  0,00% 21:57
 Platyna 1191,10 $ uncja  0,00% 21:59
 Srebro 25,11 $ uncja  0,00% 21:59
 Złoto 1731,30 $ uncja  0,00% 21:59

Dziękujemy za wysłane grafiki.