Wynik wyszukiwania - "mięso" - Wiadomości

51,8 mld euro - kolejny rekord w eksporcie żywności z Polski w 2023 roku

W 2023 r. krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę towary rolno-spożywcze o rekordowej wartości 51,8 mld euro (236 mld zł), tj. za kwotę o 8,1 proc. wyższą niż rok wcześniej – poinformował dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Henryk Smolarz. Największe przychody uzyskano z eksportu mięsa i przetworów mięsnych.
18.02.2024

Eksport wołowiny do Chin szansą dla polskiego rolnictwa?

Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa – przekazał dla PAP prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński.
26.11.2023

Holandia. Utrecht wprowadza zakaz reklamowania mięsa z powodu jego wpływu na klimat

Coraz więcej holenderskich gmin decyduje się na wprowadzenie zakazu reklamy mięsa, co argumentuje jego wpływem na klimat. Po Amsterdamie i Zwolle na początku tego tygodnia taką decyzję podjęła rada miejska w Utrechcie. Zakaz reklamy mięsa w wiatach przystankowych i na bilbordach wejdzie w życie od nowego roku.
16.11.2023

Broń jądrowa napromieniowała europejskie dziki

W europejskich lasach żyją dziki na tyle radioaktywne, że czasami ich mięso nie nadaje się do spożycia. Dokładna analiza promieniotwórczych izotopów pokazała, że doszło do tego w wyniku prób jądrowych prowadzonych od 60 do 80 lat temu.
03.09.2023

Co drugi Polak ograniczył spożycie mięsa. Rośnie apetyt na roślinną żywność

Połowa Polaków deklaruje, że ograniczyła w swoim menu ilość spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego – wynika z badania SW Research dla Fundacji ProVeg. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, że dieta bardziej roślinna może mieć pozytywne przełożenie na zdrowie, ale też na środowisko. W odpowiedzi na ten trend na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej roślinnych produktów nowej generacji. Do swojej oferty dodają ją także producenci dotąd skoncentrowani na mięsie. – Wydaje mi się, że będzie miejsce zarówno dla dobrej jak
01.07.2022

Spożycie mięsa spada z roku na rok, a pandemia tylko przyspieszyła ten trend.

Roślinne zastępniki produktów odzwierzęcych przestały być niszą, weszły już do mainstreamu i coraz częściej trafiają do koszyków zakupowych. Część konsumentów całkowicie odchodzi od produktów i składników odzwierzęcych, ale znacznie większa grupa ogranicza ich spożycie lub ma taki zamiar.
19.02.2021

Dziękujemy za wysłane grafiki.