Wynik wyszukiwania - " żywność" - Wiadomości

Ruszyła kampania edukacyjna promująca certyfikowaną żywność ekologiczną [WIDEO]

Ruszyła kampania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia” – ma ona promować naturalną żywność certyfikowaną unijnym symbolem zielonego listka. Jak powiedziała PAP Krystyna Radkowska, prezes PIŻE, szansą na dalszy rozwój krajowego rynku żywności eko może być tzw. generacja Z, czyli pokolenie osób urodzonych po 1995 r., z których 39 proc. co najmniej raz w tygodniu sięga po żywność ekologiczną.
14.06.2022

Świąteczne less waste

Z wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli wynika, że rocznie w Polsce marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności. Z tego 60 proc. trafia do śmieci nie z handlu i gastronomii, jak mogłoby się wydawać, ale prosto z naszych domów. Szczególnym okresem, kiedy marnuje się nawet dwa–trzy razy więcej żywności, są święta. Eksperci podkreślają, że szybująca inflacja może mieć na ten aspekt pozytywny wpływ. Będziemy baczniej się przyglądać ilości kupowanego jedzenia, bo nie stać nas na jego marnowanie.
15.04.2022

Uprawy GMO mogą pozytywnie wpływać na klimat

Uprawy modyfikowane genetycznie mogą przyczynić się do obniżenia emisji gazów cieplarnianych w Europie - ustalili naukowcy z Uniwersytetu w Bonn (Niemcy).
11.02.2022

Krowy... ogrzeją brytyjskie domy i pomogą zmniejszyć emisję

Dane Stowarzyszenia Sieci Energetycznych (ENA) pokazują, że obecnie produkowana jest wystarczająca ilość zielonego gazu – biometanu, aby zaopatrzyć 770 654 domy w energię elektryczną i ciepło.
21.12.2021

McDonald's otwiera pierwszy lokal zero netto

Lokal McDonald's w Shropshire jest nie tylko zasilany energią odnawialną, ale i został zbudowany z materiałów pochodzących z recyklingu.
16.12.2021

Parlament UE: przeciętny konsument śródziemnomorskich skorupiaków zjada około 11 tys. kawałków plastiku

Przeciętny konsument śródziemnomorskich owoców morza - skorupiaków zjada około 11 tys. kawałków plastiku każdego roku – alarmują europosłowie. Zdaniem eurodeputowanych, zwiększenie recyklingu w sektorze rybołówstwa i znaczne ograniczenie zużycia tworzyw sztucznych mają kluczowe znaczenie dla oczyszczania naszych mórz.
21.04.2021

Dziękujemy za wysłane grafiki.