Wynik wyszukiwania - "marnowanie" - Wiadomości

Jednorazowe e-papierosy wśród najbardziej niebezpiecznych produktów dla środowiska

Jednorazowe e-papierosy należą do jednych z najbardziej niebezpiecznych dla środowiska produktów – powiedział PAP prof. Piotr Skubała z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Dlatego regulacje prawne zakazujące ich sprzedaży są konieczne - podkreślił.
28.04.2024

Siekierski: transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa jest niezbędna i nieunikniona

Transformacja w kierunku zrównoważonego rolnictwa jest niezbędna i nieunikniona. Obecna sytuacja geopolityczna pokazuje, że konieczne jest zwiększanie odporności sektora rolnego nie tylko na zmiany klimatyczne, lecz także na zaburzenia na rynkach rolnych - powiedział minister rolnictwa Czesław Siekierski podczas sympozjum nt. zrównoważonego rolnictwa.
01.02.2024

Brytyjski król, premier i szef MSZ polecieli oddzielnie na COP28 w Dubaju, wywołując oskarżenia o hipokryzję

Król Karol III, premier Rishi Sunak i minister spraw zagranicznych David Cameron, którzy reprezentują Wielką Brytanię na konferencji klimatycznej COP28 w Dubaju, udali się tam oddzielnymi odrzutowcami, wywołując krytykę i oskarżenia o hipokryzję w podejściu do ochrony klimatu – piszą brytyjskie media.
01.12.2023

Konfederacja wnioskuje o komisje śledczą dotyczącą polityki energetycznej

Konfederacja przygotowała trzy projekty wniosków o komisje śledcze - dot. polityki energetycznej, do zbadania przyczyn i skutków niekontrolowanego importu żywności z Ukrainy oraz ds. potencjalnych nieprawidłowości związanych z polityką covidową - poinformowali w poniedziałek politycy ugrupowania.
27.11.2023

Żywność można produkować bez gleby uprawnej, a zbiory są możliwe przez cały rok

Szacuje się, że około połowę lądowego obszaru Ziemi stanowią tereny przeznaczone pod uprawy. W zasadzie planeta mogłaby wyżywić 10 mld osób, w praktyce jednak nie jest to wcale takie proste. Populacja Ziemi przekroczyła 8 mld osób, a aż ponad 3 mld ludzi boryka się z problemem niedożywienia. Tymczasem za 30 lat populacja Ziemi ma wynieść 10 mld osób. Już teraz trzeba działać, aby problem ten rozwiązać. Wzywają do tego cele zrównoważonego rozwoju, a największa odpowiedzialność spoczywa na przedstawicielach branży rolno-spożywczej.
17.10.2023

GPW Ventures i KOWR zainwestują nawet 225 mln zł w rozwój innowacyjnego rolnictwa

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) obejmie większościowy pakiet akcji w spółce GPW Ventures Asset Management. Działalność inwestycyjna będzie służyć wspieraniu innowacji w polskim sektorze rolnym i zostanie uruchomiona jeszcze w 2023 r.
17.07.2023

Wysoka inflacja zachwiała priorytetami konsumentów przy wyborze produktów. „Zielona” zmiana zachodzi jednak także w handlu

Kryteria ESG stają się częścią strategii świata biznesu, w tym także firm z branży handlu detalicznego. Choć w dobie szybko rosnącej inflacji konsumenci uważniej przyglądają się cenom, to kwestie jakości, ekologii i etyki firm będących właścicielami sklepów pozostają dla nich istotne. Pandemia, która spowodowała przerwanie łańcuchów dostaw, przekierowała uwagę logistyków na lokalne źródła zaopatrzenia, a to trend współgrający z ekologią ze względu na ograniczenie śladu węglowego.
30.05.2023

Hack4Change 2023

Już w czerwcu odbędzie się III edycja, ekologiczno-technologicznego hackathonu – maratonu programistycznego, w którym ponad 150 uczestników, pod okiem ekspertów (przedstawicieli branży IT, biznesu i nauki), zmierzy się z problemami współczesnego świata.
11.05.2023

Zwrot w kierunku GOZ to nie wybór, tylko konieczność

Wiele problemów współczesnego świata można byłoby zwięźle podsumować tak: za dużo konsumujemy i zbyt wiele cennych zasobów marnotrawimy – z wygody, lenistwa lub dlatego, że nic nas to nie kosztuje. Mówiąc wprost, rozwinięte społeczeństwa żyją dziś w epoce nadmiaru niespotykanego w historii świata. Samo w sobie nie jest to jeszcze niczym złym. Problem w tym, że rzadko – o ile w ogóle – płacimy realną cenę za to, co konsumujemy. I to będzie się musiało zmienić.
19.04.2023

Jadłodzielnie, czyli jeden ze sposobów na niemarnowanie żywności! [WIDEO]

Marnowanie żywności to duży problem społeczny i ekonomiczny, który negatywnie wpływa na środowisko. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska kontroluje przestrzeganie obowiązku niemarnowania żywności nałożonego na sprzedawców hurtowych i detalicznych. W okresie poświątecznym szczególnie zachęcamy do przejrzenia lodówek i przekazania nadmiaru jedzenia np. na rzecz organizacji pomocowych i fundacji lub do specjalnych społecznych lodówek czyli tak zwanych jadłodzielni!
12.04.2023

Coraz więcej żywności na śmietniku - potrzebne poprawki ustawy [WIDEO]

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie sp
09.02.2023

Poziom realnego recyklingu tworzyw w Polsce nie przekracza 10 proc.

Oficjalnie poziom recyklingu tworzyw sztucznych w Polsce wynosi od 27 proc. do nieco ponad 30 proc., jednak poziom realnego recyklingu nie przekracza 10 proc. – wynika z badania magazynu Plastics Review.
05.02.2023

Lidl i zero waste: ratuje niedoskonałe warzywa i wspiera polskich rolników przed świętami

Choć wyglądają inaczej, smakują tak samo! Lidl Polska wspiera polskich rolników przed Świętami, ponownie wprowadzając do oferty niedoskonałe warzywa. Marchewki, selery oraz buraki o wyjątkowym kształcie będą dostępne do wyczerpania zapasów – warto dać im szansę.
13.12.2022

Więcej niż moda?! Polacy polubili „zero waste”

Przyspieszające zmiany klimatu, galopujące ceny i kurczące się domowe budżety sprawiają, że wielu konsumentów coraz mocniej interesuje się ideą zero i less waste. Ilu z nas jednak wie, na czym polega ta filozofia i faktycznie wdraża praktyki, które minimalizują nasz wpływ na środowisko, a dodatkowo pozwalają oszczędzić pieniądze? Na to pytanie odpowiada najnowszy PAYBACK Opinion Poll.
30.11.2022

Pozostało nam tylko 31% żyjącej planety [RAPORT]

W ciągu blisko 50 lat różnorodność biologiczna skurczyła się o prawie 70%. Wpływa to na zasoby wody i dostępność pożywienia, podczas gdy populacja ludzi rośnie – dzisiaj jest nas już 8 miliardów, a do 2050 roku będzie już blisko 10. Wiedząc, że do ratowania środowiska przyczynia się każda nasza decyzja: także to skąd pochodzi żywność, którą jemy, oraz jak jest wytwarzana, Fundacja WWF oraz Lidl Polska stworzyły program edukacyjny dla szkół podstawowych, popularyzujący dietę planetarną. Trwa ostatni dzień rekrutacji.
21.11.2022

Rośnie zainteresowanie morską energetyka wiatrową w Finlandii

Fińskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej (FWPA) informuje, że projekty offshore wind w Finlandii cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Obecnie deweloperzy planują rozwój elektrowni wiatrowych o łącznej mocy 13,5 GW. W realizacji pozostają projekty o mocy 3,2 GW.
21.11.2022

Eurostat: najwięcej jedzenia marnujemy w domach - 70 kg rocznie w przeliczeniu na Europejczyka

W 2020 r. w Unii Europejskiej zmarnowano 127 kg żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca, z tego najwięcej, bo aż 70 kg jedzenia zamieniło się w śmieci w gospodarstwach domowych, najmniej – w restauracjach i handlu detalicznym – podał Eurostat.
03.11.2022

Emisje metanu tematem tabu

Po ostatecznym oszacowaniu, katastrofa rurociągu Nord Stream będzie prawdopodobnie największym odnotowanym przypadkiem wycieku metanu w przemyśle naftowym i gazowym. Co ciekawe, emisje spowodowane przez katastrofę stanowią mniej więcej taką samą ilość metanu, jaką przemysł uwalnia na całym świecie co kilka dni.
13.10.2022

UJ szykuje plan awaryjny w związku ze wzrostem cen energii

Nauka w trybie stacjonarnym od poniedziałku do czwartku, skrócenie czasu zajęć do godz. 18.00, duże wykłady w trybie zdalnym – to niektóre rozważane przez Uniwersytet Jagielloński sposoby oszczędności w związku z możliwą 700-procentową podwyżką cen za prąd.
30.09.2022

Lidl Polska zachęca do zerowaste

Lidl Polska rozpoczął drugą edycję kampanii „Sztuka niemarnowania”. Sieć od marca 2020 roku uratowała przed zmarnowaniem 128 251 kg żywności o łącznej wartości 2 123 320 zł. Teraz, na problem marnowania zwraca uwagę klientów. Partnerami akcji są Caritas Polska oraz Federacja Polskich Banków Żywności.
29.09.2022

Jadłodzielnie sposobem na niemarnowanie żywności?

Jadłodzielnie to po prostu ogólnodostępne lodówki. Służą do wymiany żywności pomiędzy ludźmi. Jedni mogą zostawić a inni wziąć produkty spożywcze. Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości oraz być edukacją dla nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, a jadłodzielnie mają być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów.
05.08.2022

Innowacje NCBR dla zielonego ciepłownictwa

Dzięki innowacjom, które powstają pod skrzydłami Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, rachunki za ogrzewanie mogą znacząco zmaleć, a marnowanie ogromnych ilości ciepła zostanie zakończone. Nowoczesne ciepłownie, elektrociepłownie czy biogazownie, których prototypy przygotowują już wykonawcy, to nie tylko wymierne korzyści ekonomiczne i dla środowiska, lecz także większe bezpieczeństwo energetyczne Polski. Ich realizacja możliwa jest dzięki wsparciu Funduszy Europejskich w ramach Programu Inteligentny Rozwój.
15.07.2022

Ponad połowa Polaków uważa obecne działania dla klimatu za niewystarczające. Firmy mogą wspierać konsumentów w świadomych klimatycznie wyborach

– Najlepszym momentem na działania dla klimatu jest tak naprawdę wczoraj, drugim najlepszym jest dzisiaj, a najgorszym – jutro. Powinniśmy zakasać rękawy i wziąć się do pracy – mówi Jacek Hutyra, doradca ds. strategii klimatycznej w Orange Polska. Jak podkreśla, walka ze zmianami klimatu wymaga regulacji i rozwiązań systemowych, kształtowanych przez rządy i instytucje międzynarodowe, oraz zaangażowania biznesu, który ma największe możliwości działania i redukowania swojego wpływu na środowisko. Każdy konsument swoimi wyborami i d
12.07.2022

Polska może się stać Doliną Zielonych Innowacji [WIDEO]

Do 2050 roku freon wykorzystywany w klimatyzacjach czy lodówkach będzie odpowiadać za 27 proc. emisji gazów cieplarnianych na świecie. Technologia firmy Dynamic Air Cooling pozwoli o połowę obniżyć emisje generowane w procesie chłodzenia. Ten polski start-up, który wygrał właśnie spośród blisko 230 zgłoszeń konkurs Huawei Startup Challenge, to jeden z przykładów innowacji nakierowanych na walkę ze zmianami klimatu.
13.06.2022

Świąteczne less waste

Z wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli wynika, że rocznie w Polsce marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności. Z tego 60 proc. trafia do śmieci nie z handlu i gastronomii, jak mogłoby się wydawać, ale prosto z naszych domów. Szczególnym okresem, kiedy marnuje się nawet dwa–trzy razy więcej żywności, są święta. Eksperci podkreślają, że szybująca inflacja może mieć na ten aspekt pozytywny wpływ. Będziemy baczniej się przyglądać ilości kupowanego jedzenia, bo nie stać nas na jego marnowanie.
15.04.2022

W Wielkiej Brytanii do 2030 roku powstanie osiem nowych reaktorów jądrowych

Wielka Brytania wybuduje do końca tej dekady nawet osiem nowych reaktorów jądrowych - przewiduje ogłoszona w czwartek strategia energetyczna, której celem jest maksymalne uniezależnienie się energetyczne.
08.04.2022

Dzisiaj Światowy Dzień Mokradeł

Naturalne mokradła zanikają na świecie trzy razy szybciej niż lasy; w ciągu ostatniego półwiecza utraciliśmy 35 proc. światowej powierzchni tego typu terenów - wskazują przedstawiciele Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska przy okazji obchodzonego w środę Światowego Dnia Mokradeł.
02.02.2022

"Cap and floor" odpowiedzią na marnowanie energii OZE

Mechanizm "cap and floor" jest odpowiedzią na odblokowanie inwestycji potrzebnych do zbudowania wystarczającej ilości technologii magazynowania, i tym samym zapobieganiu marnowaniu energii odnawialnej.
26.01.2022

Hołownia: odejście Polski od węgla powinno nastąpić do 2035 r.

Odejście Polski od węgla powinno nastąpić do 2035 r., po tym terminie węgiel powinien być używany tylko w sytuacji awaryjnej - powiedział w sobotę lider Polska 2050 Szymon Hołownia. Ocenił, że rezygnacja z węgla przed 2035 r. nie jest możliwa.
05.12.2021

Nietypowy pomysł na recykling żywności

– Polacy rocznie marnują blisko 2 milionów ton pieczywa – alarmuje Bartłomiej Rak, prezes Rebread. To nie tylko marnotrawstwo pieniędzy, lecz także większy ślad węglowy, bo żywność produkuje się coraz wyższym kosztem ze względu na ocieplenie klimatu. Krakowski start-up ma zamiar zrewolucjonizować ten niezagospodarowany fragment rynku wyrzucanej żywności. Czerstwy chleb wykorzystuje m.in. do produkcji kosmetyków, ale ma też kolejne pomysły.
19.11.2021

Badanie PE: światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o połowę; przeszkodą zmiany klimatu

W ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o ponad połowę; przeszkodą będą m.in. zmiany klimatu – wynika z badania Biura Analiz Parlamentu Europejskiego, które opublikowano przy okazji szczytu klimatycznego ONZ (COP26) w Glasgow.
13.11.2021

Polacy chcą żyć ekologicznie i tego oczekują od firm

Rośnie świadomość ekologiczna Polaków. 47 proc. społeczeństwa deklaruje, że zmieniłoby styl życia na bardziej ekologiczny, nawet jeśli wiązałoby się to z wyrzeczeniami i mniejszą wygodą – wynika z badania Barometr Providenta.
04.08.2021

Tokio - zmarnowało się 4000 zestawów jedzenia dla wolontariuszy, będą przetworzone

Organizatorzy igrzysk w Tokio poinformowali, że pozostało 4000 z 10 000 zestawów jedzenia przygotowanych dla wolontariuszy w dniu rozpoczęcia olimpiady (23 lipca) w Tokio. Przeproszono za zmarnowanie żywności, ale przyznano, że z kolejnych dni także pozostały nadwyżki pożywienia.
29.07.2021

Ponad 2,5 mln ton opakowań trafia rocznie do recyklingu w Polsce

Z danych pozyskanych przez Stowarzyszenie „Polski Recykling” od recyklerów wynika, że w Polsce rocznie poddaje się recyklingowi wybrane frakcje odpadów: szkło – 740 tys. ton; papier – 1 140 tys. ton; aluminium – 55 tys. ton; tworzywa sztuczne – 581 tys. ton. Łącznie to 2 mln 516 tys. ton surowców odzyskanych dla przemysłu i producentów, które zamiast powiększać wysypiska śmieci lub zanieczyszczać przyrodę, wracają do gospodarki.
18.05.2021

UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu terminów na opakowaniu

Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Kolejne planowane kroki w tej walce dotyczą również rozszerzenia listy produktów zwolnionych z obowiązku podawania daty minimalnej trwałości lub nawet zupełnej rezygnacji z jej podawania i pozostania tylko przy terminie przydatności do spożycia, czyli przy sformułowaniu „należy spożyć do”.
13.05.2021

Przeciętna polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 3 tys. zł

Co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych w trakcie pandemii. Podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite, coraz częściej także zaczęliśmy gotować w domu – wynika z raportu „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”.
26.02.2021

Polacy nie zawsze potrafią być eko. Problemem finanse?

Większość Polaków uważa, że żyje ekologicznie, jednak nasze działania zazwyczaj sprowadzają się do tych podstawowych, jak segregacja śmieci, oszczędzanie wody i papieru czy niemarnowanie jedzenia. Te wymagające większego zaangażowania są już zdecydowanie rzadziej spotykane.
09.12.2020

Dziękujemy za wysłane grafiki.