– Marnowanie żywności to ogromny problem w kontekście śladu węglowego i
zmian klimatu – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Biznes Marta
Grzybowska, specjalistka ds. zrównoważonej gospodarki WWF Polska. –
Globalnie marnuje się ok. 30 proc. całej żywności, która została
wyprodukowana, a większość w naszej części globu. W Polsce ok. 60 proc.
marnowanej żywności pochodzi niestety z naszych domów.
Marnowanie
żywności to głównie problem krajów wysokorozwiniętych. Jak podaje
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO),
każdego roku około 1/3 całej wyprodukowanej żywności – czyli 1,3 mld t
pożywienia o wartości około 1 bln dol. – marnuje się w domach lub
sklepach albo psuje się z powodu złego transportu. Natomiast w Polsce
każdego roku na śmietnik trafia prawie 5 mln t jedzenia, czyli średnio
150 kg w każdej sekundzie.
– Wydaje się, że jesteśmy bardziej
świadomi tego problemu, coraz więcej się o nim mówi. Natomiast z badań
wynika, że skala marnowania żywności wcale nie spada. Im bardziej się
rozwijamy, tym bardziej rośnie, co widać po krajach Europy Zachodniej.
Istnieje zależność między rozwojem a marnowaniem żywności – mówi Marta
Grzybowska.
Badania prowadzone w ramach „Programu racjonalizacji
strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” (PROM) pokazały, że Polacy
najczęściej wyrzucają jedzenie z powodu jego zepsucia albo przeoczenia
terminu ważności. Jednak więcej niż co czwarty konsument przyznał, że
zdarza mu się wyrzucać potrawy, ponieważ przygotował ich zbyt dużo, a co
piąty jako powód wskazywał nieprzemyślane zakupy. Nieco ponad 10 proc.
konsumentów przyznało się także do wyrzucania produktów żywnościowych z
powodu braku pomysłu na to, jak je wykorzystać.
– Problem wynika
nie tylko z naszych zachowań, ale też z tego, jak wyglądają reklamy w
sieciach handlowych, jak te produkty są prezentowane na półkach.
Jesteśmy zarzucani reklamami i informacjami, że musimy kupić więcej i
szybciej, więc przez to kupujemy rzeczy niepotrzebne, z krótkimi
terminami ważności, których na dodatek nie sprawdzamy. Potem ta żywność w
dużej mierze się marnuje. Lepszym rozwiązaniem jest częstsze robienie
zakupów, ale mniejszych ilości – radzi ekspertka WWF Polska.
Według
danych Federacji Polskich Banków Żywności za 2019 rok, które przytacza
WWF, przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika żywność
wartą nawet 2,5 tys. zł rocznie. Uwzględniwszy inflację, która w grudniu
dla kategorii żywność przekroczyła 22 proc. w ujęciu rocznym, obecnie
ten koszt jest znacznie wyższy. Większość konsumentów nie jest jednak
tego świadoma – w przeprowadzonym w 2020 roku badaniu Stratosfery tylko
niecałe 9 proc. Polaków oszacowało wartość wyrzucanej żywności na
poziomie zgodnym z prawdą.
Oprócz odczuwalnej straty finansowej
wyrzucanie jedzenia pociąga za sobą również koszty środowiskowe. To
m.in. zmarnowane surowce – takie jak woda, prąd czy gaz – potrzebne do
wyhodowania, przetworzenia, zapakowania, przewiezienia i przechowania
produktów, które najpierw trafiły do lodówki, a finalnie na śmietnik.
–
Dlatego tak naprawdę nie wyrzucamy tylko bochenka chleba, ale wylewamy
wodę, wyrzucamy energię, po części też pracę ludzi, którzy brali udział w
procesie produkcyjnym, marnujemy wszystkie procesy i surowce, które
były wykorzystane wcześniej – mówi Marta Grzybowska.
Marnowanie
żywności to także problem etyczny, bo – jak wynika z opublikowanego w
2021 roku raportu FAO („State of Food Security and Nutrition in the
World”) – na świecie głoduje ponad 828 mln ludzi.
– Uratować może
nas prawo, bo są już wprowadzane regulacje, które wpływają na
producentów i sieci handlowe tak, żeby marnowały jak najmniej żywności, i
zobowiązują je do oddawania jedzenia, które mogłoby się zmarnować. To
jest jedno z rozwiązań – mówi ekspertka WWF Polska.
Według danych
przytaczanych przez NIK obok gospodarstw domowych znaczący udział w
skali marnowania żywności w Polsce mają również przetwórstwo (15,6
proc.) i produkcja rolnicza (15,5 proc.). Sklepy, które odpowiadają za 7
proc. marnowanej żywności, znajdują się dopiero na czwartym miejscu,
jednak i tak przekłada się to na około 337 tys. t żywności marnowanej w
skali roku.
W Polsce od 2019 roku obowiązuje ustawa o
przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, zgodnie z którą sklepy przekazują
niesprzedane produkty spożywcze wybranej organizacji pozarządowej, z
którą podpisały umowę. Jeśli sprzedawcy mimo to wyrzucają żywność, są
obciążani opłatami na rzecz organizacji, z którą tę umowę podpisali. A
jeśli jej nie zawarli, opłaty przekazują właściwemu ze względu na
siedzibę wojewódzkiemu funduszowi ochrony środowiska i gospodarki wodnej
(WFOŚiGW). W praktyce ustawa ma jednak szereg mankamentów i w ocenie
NIK wymaga poprawek, ponieważ nie spełnia swojej funkcji. Obrazują to
dane Głównego Inspektora Ochrony Środowiska, zgodnie z którymi w 2020
roku organizacje pozarządowe dostały od sprzedawców tylko 18,5 tys. t
produktów spożywczych, które te następnie niemal w całości przekazały
potrzebującym. Oznacza to jednak, że do NGO-sów trafiło tylko ok. 5,5
proc. żywności marnowanej w handlu i ok. 0,4 proc. całej żywności
marnowanej w Polsce (z blisko 5 mln t).
Według NIK, żeby
ograniczyć w Polsce skalę problemu marnowania żywności, potrzebne są
bardziej precyzyjne przepisy, a przede wszystkim edukacja i kampanie
społeczne na temat racjonalnego planowania zakupów czy zasad właściwego
przechowywania żywności.
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
Przejście oraz rozwój rolnictwa bezorkowego może być sfinansowane pożyczką 0%
Müller: 700 m w ustawie odległościowej raczej będzie utrzymane
Gospodarcze konsekwencje wojny i bezpieczeństwo energetyczne wśród głównych tematów EEC
Zyska: między 4 a 6 GW nowych mocy wiatrowych przy zachowaniu odległości 700 m
60 ton nielegalnych odpadów i kierowca, który próbował przejechać inspektorów
Finansowanie zielonych inwestycji dla producentów części utrudnione
Ropa brent | 64,38 $ | baryłka | 0,00% | 21:58 |
Cyna | 23825,00 $ | tona | 2,27% | 23 mar |
Cynk | 2893,00 $ | tona | 0,21% | 23 mar |
Aluminium | 2264,00 $ | tona | 1,48% | 23 mar |
Pallad | 2680,00 $ | uncja | 0,00% | 21:57 |
Platyna | 1191,10 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Srebro | 25,11 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Złoto | 1731,30 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |