Wynik wyszukiwania - " żywność" - Wiadomości

51,8 mld euro - kolejny rekord w eksporcie żywności z Polski w 2023 roku

W 2023 r. krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę towary rolno-spożywcze o rekordowej wartości 51,8 mld euro (236 mld zł), tj. za kwotę o 8,1 proc. wyższą niż rok wcześniej – poinformował dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Henryk Smolarz. Największe przychody uzyskano z eksportu mięsa i przetworów mięsnych.
18.02.2024

Tusk we Francji: filary naszego wspólnego bezpieczeństwa - energetyka, żywność i obronność

Trzy filary naszego wspólnego bezpieczeństwa to energetyka, żywność i obronność - mówił w poniedziałek w Paryżu premier Donald Tusk na wspólnej konferencji z prezydentem Francji Emmanuelem Macronem.
12.02.2024

Polacy promują europejską żywność ekologiczną w Nowym Jorku

W nowojorskiej Fundacji Kościuszkowskiej zorganizowano we wtorek seminarium poświęcone prezentacji europejskiej żywności ekologicznej. Wydarzenie zostało połączone z networkingiem i degustacją organicznych potraw.
29.11.2023

Zmiany klimatyczne są zagrożeniem dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Dla niektórych grup żywność może stać się zbyt droga

Coraz rzadsze i obfitsze opady oraz ekstremalne zjawiska pogodowe zagrażają uprawom i infrastrukturze rolnej. Wymaga to od rolników stosowania nowych metod walki np. z gradem czy opadaniem wód, ale także dostosowania się do wymogów unijnych nakierowanych na walkę ze zmianami klimatu. Obydwa kierunki działania, jak podkreślają eksperci i rolnicy, powinny być wspierane przez rząd. Mimo zagrożeń w Polsce żywności w krótkim terminie nie zabraknie, ale może ona podrożeć i dla najuboższych grup stać się niedostępna ekonomicznie.
28.09.2023

UE znosi ograniczenia w imporcie japońskiej żywności, nałożone po wypadku w elektrowni atomowej w Fukushimie

Unia Europejska zgodziła się w czwartek na zniesienie ograniczeń w imporcie japońskiej żywności, nałożonych po wypadku w elektrowni atomowej w Fukushimie w 2011 roku. Bruksela w zamian oczekuje złagodzenia kontroli unijnych produktów rolnych przez Japonię.
14.07.2023

Nowy, "ekologiczny" trend na żywność w Niemczech. Rośnie popyt na dziczyznę

W Niemczech konsumenci coraz częściej i chętniej sięgają po dziczyznę, informuje we wtorek portal tygodnika „Spiegel”. Powodem m.in. ceny. „Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi", komentuje rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.
16.05.2023

Komisarz UE: mamy bliski związek pomiędzy bioróżnorodnością, a bezpieczeństwem żywnościowym

– Uważam, że degradacja naszych biosystemów stanowi największe zagrożenie dla naszej żywności. Mamy bliski związek pomiędzy bioróżnorodnością, a bezpieczeństwem żywnościowym – powiedział w czwartek podczas komisji sejmowej Komisarz UE ds. środowiska Virginijus Sinkevičius.
21.04.2023

Rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i innej żywności z Ukrainy

Na sobotniej konwencji PiS prezes partii Jarosław Kaczyński poinformował, że rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i dziesiątków innych rodzajów żywności z Ukrainy . "Jesteśmy gotowi załatwić sprawę zboża z Ukrainy porozumieniem międzypaństwowym."
15.04.2023

Jadłodzielnie, czyli jeden ze sposobów na niemarnowanie żywności! [WIDEO]

Marnowanie żywności to duży problem społeczny i ekonomiczny, który negatywnie wpływa na środowisko. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska kontroluje przestrzeganie obowiązku niemarnowania żywności nałożonego na sprzedawców hurtowych i detalicznych. W okresie poświątecznym szczególnie zachęcamy do przejrzenia lodówek i przekazania nadmiaru jedzenia np. na rzecz organizacji pomocowych i fundacji lub do specjalnych społecznych lodówek czyli tak zwanych jadłodzielni!
12.04.2023

Europosłowie: nowe unijne prawo dot. pestycydów może uderzyć w rolnictwo w UE; ceny żywności wzrosną

Bruksela pracuje nad nowymi przepisami, które zakładają znaczne ograniczenie stosowania pestycydów do 2030 r. Część europosłów ostrzega jednak, że zbyt „ambitne” podejście może uderzyć w unijne rolnictwo, a w efekcie ceny żywności wzrosną. „Nie możemy fundować sobie w czasie wojny kryzysu żywnościowego” – mówi Adam Jarubas (PSL). „W przypadku wielu państw członkowskich chodzi o 100 proc. ich terenów rolniczych” – ostrzega Krzysztof Jurgiel (PiS).
02.03.2023

Coraz więcej żywności na śmietniku - potrzebne poprawki ustawy [WIDEO]

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie sp
09.02.2023

Resort rolnictwa będzie wspierał produkcję żywności ekologicznej

Ministerstwo rolnictwa będzie wspierało produkcję żywności ekologicznej, zachęcając rolników i przetwórców do jej wytwarzania - mówił na konferencji wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk. Dodał, że chodzi też o informowanie o walorach takich produktów.
24.11.2022

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie, z tego 60 proc. bezpośrednio przypada na konsumentów. Najczęściej wyrzucany jest chleb. Główną przyczyną marnowania są nadmierne zakupy - mówił we wtorek wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.
04.10.2022

Czechy. Komisarz UE do spraw rolnictwa zapewnia, że nie ma ryzyka braku żywności w Europie

Komisarz Unii Europejskiej do spraw rolnictwa Janusz Wojciechowski powiedział w piątek w Pradze podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE, że nie ma ryzyka braku żywności w Europie. Ministrowie rozmawiali m.in. o wywozie zboża z Ukrainy.
16.09.2022

Duda: Rosja wywołuje kryzysy żywnościowy i energetyczny, by zmusić świat do zaakceptowania okupacji Ukrainy

Kryzysy energetyczny i żywnościowy są wywoływane przez Rosję z premedytacją; to sposób na zmuszenie świata, by zaakceptował okupację Ukrainy; nie wolno się na to zgodzić - podkreślił prezydent Andrzej Duda po spotkaniu w środę z przywódcą Wybrzeża Kości Słoniowej Alassane Ouattarą. Zwracał przy tym uwagę, że przebijająca się w afrykańskich mediach rosyjska propaganda to kłamstwo.
08.09.2022

Bezpieczeństwo żywnościowe i energetyczne głównymi tematami rozmowy prezydentów Polski i Nigerii

Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego były głównymi tematami rozmowy prezydentów Polski i Nigerii, Andrzeja Dudy i Muhammadu Buhariego we wtorek w Abudży. "Chcielibyśmy, żeby w przyszłości dostawy surowców energetycznych do Polski z Nigerii były większe" - oświadczył polski przywódca.
06.09.2022

Zmiany klimatu poważnie zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu

Zmiany klimatu z dużym prawdopodobieństwem będą powodować gwałtowne skoki cen pszenicy oraz prowadzić do nierówności gospodarczych i zachwiania bezpieczeństwa żywnościowego - ostrzegają naukowcy na łamach pisma „One Earth”.
20.08.2022

Jadłodzielnie sposobem na niemarnowanie żywności?

Jadłodzielnie to po prostu ogólnodostępne lodówki. Służą do wymiany żywności pomiędzy ludźmi. Jedni mogą zostawić a inni wziąć produkty spożywcze. Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości oraz być edukacją dla nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, a jadłodzielnie mają być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów.
05.08.2022

Żabka inwestuje w technologie, ekologię i zdrowszą żywność marki własnej

Grupa Żabka zaprezentowała doroczny raport dokumentujący zaangażowanie firmy w 2021 roku w polską gospodarkę, ekologię, działania na rzecz społeczeństwa oraz w rozwój oferty dla konsumentów. Spółka – wraz z właścicielami sieci sklepów franczyzowych – utrzymywała ponad 45 tys. miejsc pracy, odprowadziła do budżetu państwa i samorządów 281 mln zł w formie podatków, składek i opłat, a jej udział w tworzeniu wartości dodanej Polski wyniósł ponad 5 mld zł.
05.07.2022

Co drugi Polak ograniczył spożycie mięsa. Rośnie apetyt na roślinną żywność

Połowa Polaków deklaruje, że ograniczyła w swoim menu ilość spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego – wynika z badania SW Research dla Fundacji ProVeg. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, że dieta bardziej roślinna może mieć pozytywne przełożenie na zdrowie, ale też na środowisko. W odpowiedzi na ten trend na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej roślinnych produktów nowej generacji. Do swojej oferty dodają ją także producenci dotąd skoncentrowani na mięsie. – Wydaje mi się, że będzie miejsce zarówno dla dobrej jak
01.07.2022

Ruszyła kampania edukacyjna promująca certyfikowaną żywność ekologiczną [WIDEO]

Ruszyła kampania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia” – ma ona promować naturalną żywność certyfikowaną unijnym symbolem zielonego listka. Jak powiedziała PAP Krystyna Radkowska, prezes PIŻE, szansą na dalszy rozwój krajowego rynku żywności eko może być tzw. generacja Z, czyli pokolenie osób urodzonych po 1995 r., z których 39 proc. co najmniej raz w tygodniu sięga po żywność ekologiczną.
14.06.2022

Polacy coraz częściej sięgają po ekologiczną żywność

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych. To stanowi tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego, jednak od kilku lat zarówno wartość, jak i udział rośnie i to w tempie dwucyfrowym.
09.06.2022

KIB: nie zabraknie nam surowców do produkcji biopaliw i żywności

Nie zabraknie nam surowców rolnych do produkcji biopaliw jak i żywności czy pasz - zapewnia w rozmowie z PAP dyrektor Krajowej Izby Biopaliw Adam Stępień. Dodaje, że biopaliwa mogą wspierać uniezależnienie Polski od dostaw węglowodorów z Rosji.
23.04.2022

Ukraina. Premier zapowiada akcję sadzenia plonów, by zabezpieczyć zapasy żywności

Premier Ukrainy Denys Szmyhal poinformował w niedzielę, że rząd tego kraju będzie wspierał akcję sadzenia plonów, aby w dobie rosyjskiej inwazji zabezpieczyć zapasy żywności.
13.03.2022

Łuczkowski: inflację w roku 2022 będą napędzać ceny energii i żywności

Inflację w roku 2022 będą napędzać ceny energii i żywności, ale wskaźnik wzrostu cen podbije również inflacja bazowa, wynikająca z przenoszenia wysokich kosztów energii oraz pracy na ceny wyrobów gotowych – powiedział PAP ekonomista Banku Pekao Kamil Łuczkowski.
07.02.2022

Komisja wprowadziła techniczne poprawki do projektu obniżającego VAT na żywność, paliwa i energię

Zgłoszone przez PiS poprawki techniczne do projektu ustawy o zmianie ustawy obniżającej VAT na żywność, paliwa i energię wprowadziła w środę sejmowa komisja; akceptacji większości nie uzyskała natomiast m.in. propozycja wydłużenia obowiązywania przepisów do końca roku.
13.01.2022

BIO PLANET - lider ekologicznej żywności debiutuje na Głównym Rynku GPW

W poniedziałek na Głównym Rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie zadebiutuje spółka BIO PLANET, dystrybuująca najwyższej jakości certyfikowaną żywność ekologiczną pochodzącą z Polski oraz kilkudziesięciu krajów ze wszystkich kontynentów. Firma od 2015 roku była notowana na rynku NewConnect.
17.12.2021

Niewłaściwe oznaczanie żywności „bio” i „eko” będą karane

Od 2022 roku w Polsce zaczną obowiązywać przepisy dotyczące produkcji i certyfikacji wyrobów ekologicznych. Producenci będą musieli się liczyć z karami za niewłaściwe użycie oznaczeń „bio” lub „eko”, wprowadzanie konsumentów w błąd i fałszywe stylizowanie swoich wyrobów na ekologiczne.
02.12.2021

Nietypowy pomysł na recykling żywności

– Polacy rocznie marnują blisko 2 milionów ton pieczywa – alarmuje Bartłomiej Rak, prezes Rebread. To nie tylko marnotrawstwo pieniędzy, lecz także większy ślad węglowy, bo żywność produkuje się coraz wyższym kosztem ze względu na ocieplenie klimatu. Krakowski start-up ma zamiar zrewolucjonizować ten niezagospodarowany fragment rynku wyrzucanej żywności. Czerstwy chleb wykorzystuje m.in. do produkcji kosmetyków, ale ma też kolejne pomysły.
19.11.2021

Badanie PE: światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o połowę; przeszkodą zmiany klimatu

W ciągu 30 lat światowa produkcja żywności musi zwiększyć się o ponad połowę; przeszkodą będą m.in. zmiany klimatu – wynika z badania Biura Analiz Parlamentu Europejskiego, które opublikowano przy okazji szczytu klimatycznego ONZ (COP26) w Glasgow.
13.11.2021

Różnorodność upraw niezbędna dla bezpieczeństwa żywnościowego

95 proc. publikacji naukowych z ostatnich 80 lat wykazało zmianę różnorodności upraw rolniczych, a prawie 80 proc. przedstawiło dowody na jej znaczącą utratę - pokazał największy w historii przegląd dotyczący zmian w bioróżnorodności upraw w czasie, w skali całego świata.
28.10.2021

Prezydent: silny sektor rolny może przyczynić się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego

Silny sektor rolny może przyczynić się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, modernizacji gospodarek i do zwiększenia konkurencyjności naszych państw nie tylko w Europie, ale także na rynkach globalnych - napisał w opublikowanym w poniedziałek liście prezydent Andrzej Duda.
26.10.2021

Projekt rozporządzenia ws. limitów sprzedawanej żywności w ramach RHD

Określenie maksymalnych ilości żywności zbywanej przez rolników w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) jest celem projektowanego rozporządzenia ministra rolnictwa, które opublikowano na stronach Rządowego Centrum Legislacji.
20.08.2021

Rząd wstrzymał rozmowy na temat pestycydów w żywności

Rząd Kanady wstrzymał wszelkie rozmowy o podwyższeniu dopuszczalnego poziomu śladowej obecności środków ochrony roślin w żywności. Taki jest efekt przeprowadzonych w kraju konsultacji społecznych.
06.08.2021

MRiRW: Pre-Summit ONZ nt. systemów żywności dla świata

Od 26 do 28 lipca 2021 roku odbywa się spotkanie przygotowawcze Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021. Stronę polską reprezentuje minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda - poinformował resort rolnictwa.
28.07.2021

Coraz większe zagrożeniem braku dostępu do wody i żywności - w 2060 liczba ludności przekroczy 10 miliardów

Liczba ludności świata stale rośnie. ONZ prognozuje, że do 2060 roku przekroczy 10 mld osób, a w 2100 roku przyrost wyhamuje wszędzie z wyjątkiem Afryki. Na koniec wieku połowa dzieci, która przyjdzie na świat, urodzi się właśnie na tym kontynencie, najwięcej w Nigerii.
12.07.2021

W placówkach oświatowych zostanie wprowadzone dotowanie zakupu żywności ekologicznej

Wprowadzenie mechanizmu dotowania zakupu żywności ekologicznej w placówkach oświatowych i zwiększenie finansowania działań dotyczących rozwoju sektora produkcji ekologicznej zakłada projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym, który w poniedziałek ukazał się na stronach Rządowego Centrum Legislacji.
31.05.2021

UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu terminów na opakowaniu

Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Kolejne planowane kroki w tej walce dotyczą również rozszerzenia listy produktów zwolnionych z obowiązku podawania daty minimalnej trwałości lub nawet zupełnej rezygnacji z jej podawania i pozostania tylko przy terminie przydatności do spożycia, czyli przy sformułowaniu „należy spożyć do”.
13.05.2021

W tym roku ceny żywności będą rosły w podobnym tempie jak wynagrodzenia

Przerwane łańcuchy dostaw przed rokiem i zakupy „na zapas” spowodowały chwilowy brak niektórych produktów, a w niektórych wypadkach wzrost ich cen. Nie jest to jednak znacząca skala podwyżek. Przykładowo wielkanocny koszyk będzie kosztował mniej więcej tyle samo co w ubiegłym roku.
01.04.2021

Warmińsko-mazurskie: Apel o kupowanie regionalnej żywności na Wielkanoc

Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin zaapelował w środę do mieszkańców regionu o kupowanie potraw na święta wielkanocne od lokalnych wytwórców i dostawców. Ma to pomóc regionalnej gospodarce przetrwać okres pandemii COVID-19.
31.03.2021

PSL: "w Polsce spada liczba gospodarstw produkujących ekologiczną żywność, a ministerstwo ignoruje problem."

Minister rolnictwa Grzegorz Puda powinien zająć się problemem spadającej w ostatnich latach liczby producentów żywności ekologicznej w Polsce - uważają posłowie PSL. Według nich, jeśli ten problem będzie dalej ignorowany, to nie będziemy mogli skorzystać z unijnego wsparcia.
05.03.2021

Kanada: Konkurs na produkcję kosmicznej żywności

Kanadyjska Agencja Kosmiczna (CSA) ogłosiła wspólnie z amerykańską NASA konkurs na skuteczne metody produkcji żywności w kosmosie. Rezultaty mogą jednak pomóc także w zapewnieniu żywności na Ziemi, np. mieszkańcom odległych rejonów.
27.02.2021

Gembicka: cyfrowe "paszporty" żywności zwiększą polski eksport

Cyfrowe "paszporty" żywności pomogą zwiększyć polski eksport, otwierając go na nowe rynki, i umożliwią śledzenie drogi produktów - oceniła podczas piątkowego Forum Cyfrowej Administracji Publicznej wiceminister rolnictwa Anna Gembicka.
26.02.2021

Prof. Szymon Malinowski: Polsce grozi deficyt wody i wzrost cen żywności

Ubiegłoroczna zima była najcieplejsza od lat – od ostatnich 240 lat nie zdarzyła się jeszcze zima, w której średnia ogólnokrajowa temperatura byłaby na poziomie 4 stopni powyżej wieloletniej normy. Choć w tym roku luty przyniósł śnieg i mróz, to zmiany klimatu następują.
24.02.2021

Wynik wyszukiwania - Katalog firm

  • Intenson

    Całowanie, ul. ul.Całowanie 94G , tel.: 531-942-019

  • Organic Market

    Warszawa, ul. Głubczycka 11 , tel.: 22 671 70 28

Dziękujemy za wysłane grafiki.