Nowy, "ekologiczny" trend na żywność w Niemczech. Rośnie popyt na dziczyznę

Nowy, "ekologiczny" trend na żywność w Niemczech. Rośnie popyt na dziczyznę - ZielonaGospodarka.pl
16.05.2023 12:00
Strona główna ESG, ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ Nowy, "ekologiczny" trend na żywność w Niemczech. Rośnie popyt na dziczyznę

Partnerzy portalu

Nowy, "ekologiczny" trend na żywność w Niemczech. Rośnie popyt na dziczyznę - ZielonaGospodarka.pl

W Niemczech konsumenci coraz częściej i chętniej sięgają po dziczyznę, informuje we wtorek portal tygodnika „Spiegel”. Powodem m.in. ceny. „Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi", komentuje rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.

Jak potwierdzają stowarzyszenia łowieckie, popyt na dziczyznę jest duży – w Niemczech w sezonie 2021/2022 konsumenci nabyli 30 368 ton, w sezonie wcześniej - 28 923 ton.

Przyczyny tego wzrostu zainteresowania dziczyzną to panujący trend spożywania zdrowych, lokalnych produktów, a także stosunkowo stabilne ceny. „W przeciwieństwie do mięsa z hodowli, w przypadku dziczyzny znaczne podwyżki cen energii i pasz nie odgrywają roli” – podkreślił „Spiegel”. Dodatkowo mięso z dzika, sarny czy jelenia spożywane jest nie tylko w charakterze tradycyjnej świątecznej pieczeni, ale praktycznie przez cały rok.

– Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi. Byli przeciwni przemysłowej produkcji mięsa, a teraz znaleźli sposób, by znowu jeść mięso z odpowiedzialnych źródeł” – skomentował rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego. Jak podkreślił, jedna trzecia dostępnej na rynku dziczyzny pochodzi z zagranicy, a nie z lasów krajowych, co konsumenci powinni wziąć pod uwagę. Mięso to (np. z Nowej Zelandii) sprzedawane jest przez niemieckie dyskonty. Dodał też, że aby mieć pewność zakupu lokalnej dziczyzny, należy skontaktować się z leśnikami, myśliwymi, lokalnymi masarniami lub zrobić zakupy na targu. "Prawdziwa dziczyzna to mięso wysokiej jakości, które pochodzi z regionu i przebyło krótką drogę, jest więc mało prawdopodobne, że będzie sprzedawana w dużych ilościach w dyskontach, zaznaczył.

Według szacunkowych danych federalnego Centrum Informacji Rolniczej (BZL), w Niemczech spożycie mięsa na mieszkańca w ubiegłym roku spadło (o 4,2 kg) i wynosi obecnie 52 kg. „To najniższy poziom od czasu rozpoczęcia obliczeń w 1989 roku” – podkreśliło BZL. (PAP)

mszu/ kgod/

Fot. Depositphotos

Partnerzy portalu

Surowce

 Ropa brent 83,76 $ baryłka  1,33% 11:11
 Cyna 23110,00 $ tona 0,64% 29 lis
 Cynk 2507,00 $ tona -0,87% 29 lis
 Aluminium 2177,00 $ tona 0,60% 29 lis
 Pallad 1021,53 $ uncja  -1,54% 11:10
 Platyna 936,30 $ uncja  -0,31% 11:11
 Srebro 25,06 $ uncja  0,08% 11:11
 Złoto 2038,40 $ uncja  -0,33% 11:11

Dziękujemy za wysłane grafiki.