Warmińsko-mazurskie: Apel o kupowanie regionalnej żywności na Wielkanoc

zc

31.03.2021 20:18 Źródło: PAP
Strona główna ESG, ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ EkoRolnictwo, BioŻywność Warmińsko-mazurskie: Apel o kupowanie regionalnej żywności na Wielkanoc

Partnerzy portalu

Warmińsko-mazurskie: Apel o kupowanie regionalnej żywności na Wielkanoc - ZielonaGospodarka.pl
Photo by <a href="https://unsplash.com/@kyocan?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Rachel Omnès</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/vegetables?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin zaapelował w środę do mieszkańców regionu o kupowanie potraw na święta wielkanocne od lokalnych wytwórców i dostawców. Ma to pomóc regionalnej gospodarce przetrwać okres pandemii COVID-19.

Regionalny samorząd już od początku pandemii zachęcał, żeby mieszkańcy wspierali zakupami lokalnych przedsiębiorców zrzeszonych w sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle". Teraz ponowił apel ze względu na okres przedświątecznych przygotowań i zakupów.

Jak zaznaczył marszałek Brzezin, wiele osób w trosce o życie i zdrowie swoje i bliskich ponownie zrezygnuje z wystawnych, gromadnych uroczystości i będzie świętować skromnie, jedynie wśród najbliższych. "Bez względu jednak na to, kto będzie nam towarzyszył podczas Wielkanocy, uszanujemy tradycje, których oprawa kulinarna i świąteczne potrawy są nieodłącznymi elementami" - napisał.

Samorządowiec zwrócił się do mieszkańców regionu o bycie solidarnym i wspieranie się nawzajem. "Pomóżmy również regionalnym firmom przebrnąć przez ten trudny okres, decydujący o ich dalszym istnieniu na rynku. Kupujmy lokalne produkty, jedzmy potrawy przygotowane przez naszych wytwórców – wszystko z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i aktualnie obowiązujących przepisów prawa" - podkreślił.

W apelu przypomniano, że w firmach należących do sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle" można zamówić produkty i dania z dowozem lub odbiorem własnym. Członkostwo w sieci gwarantuje, że potrawy zostały przygotowane przez regionalnych wytwórców z użyciem wyprodukowanych w regionie surowców.

"Okażmy solidarność i pomóżmy naszej regionalnej gospodarce przetrwać" - zaapelował marszałek województwa.

Do regionalnej sieci należy prawie 140 firm z branży gastronomicznej i hotelarskiej, producentów wędlin, przetworów rybnych, mąki, pieczywa, wyrobów cukierniczych, mleczarskich, produktów z owoców i warzyw czy pszczelarskich.

Jest to największe tego typu zrzeszenie w kraju. Członkowie otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów.

Woj. warmińsko-mazurskie wstąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 r., jako pierwszy region z Polski.

Wybierając zakupy od lokalnych producentów decydujemy się na produkty, które nie pokonały setek kilometrów, by do nas dotrzeć - a tym samym chronimy środowisko naturalne.

Partnerzy portalu

Surowce

 Ropa brent 83,76 $ baryłka  1,33% 11:11
 Cyna 23110,00 $ tona 0,64% 29 lis
 Cynk 2507,00 $ tona -0,87% 29 lis
 Aluminium 2177,00 $ tona 0,60% 29 lis
 Pallad 1021,53 $ uncja  -1,54% 11:10
 Platyna 936,30 $ uncja  -0,31% 11:11
 Srebro 25,06 $ uncja  0,08% 11:11
 Złoto 2038,40 $ uncja  -0,33% 11:11

Dziękujemy za wysłane grafiki.