zc
Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin zaapelował w środę do mieszkańców regionu o kupowanie potraw na święta wielkanocne od lokalnych wytwórców i dostawców. Ma to pomóc regionalnej gospodarce przetrwać okres pandemii COVID-19.
Regionalny samorząd już od początku pandemii zachęcał, żeby mieszkańcy wspierali zakupami lokalnych przedsiębiorców zrzeszonych w sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle". Teraz ponowił apel ze względu na okres przedświątecznych przygotowań i zakupów.
Jak zaznaczył marszałek Brzezin, wiele osób w trosce o życie i zdrowie swoje i bliskich ponownie zrezygnuje z wystawnych, gromadnych uroczystości i będzie świętować skromnie, jedynie wśród najbliższych. "Bez względu jednak na to, kto będzie nam towarzyszył podczas Wielkanocy, uszanujemy tradycje, których oprawa kulinarna i świąteczne potrawy są nieodłącznymi elementami" - napisał.
Samorządowiec zwrócił się do mieszkańców regionu o bycie solidarnym i wspieranie się nawzajem. "Pomóżmy również regionalnym firmom przebrnąć przez ten trudny okres, decydujący o ich dalszym istnieniu na rynku. Kupujmy lokalne produkty, jedzmy potrawy przygotowane przez naszych wytwórców – wszystko z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa i aktualnie obowiązujących przepisów prawa" - podkreślił.
W apelu przypomniano, że w firmach należących do sieci "Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle" można zamówić produkty i dania z dowozem lub odbiorem własnym. Członkostwo w sieci gwarantuje, że potrawy zostały przygotowane przez regionalnych wytwórców z użyciem wyprodukowanych w regionie surowców.
"Okażmy solidarność i pomóżmy naszej regionalnej gospodarce przetrwać" - zaapelował marszałek województwa.
Do regionalnej sieci należy prawie 140 firm z branży gastronomicznej i hotelarskiej, producentów wędlin, przetworów rybnych, mąki, pieczywa, wyrobów cukierniczych, mleczarskich, produktów z owoców i warzyw czy pszczelarskich.
Jest to największe tego typu zrzeszenie w kraju. Członkowie otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów.
Woj. warmińsko-mazurskie wstąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 r., jako pierwszy region z Polski.
Wybierając zakupy od lokalnych producentów decydujemy się na produkty, które nie pokonały setek kilometrów, by do nas dotrzeć - a tym samym chronimy środowisko naturalne.
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
Rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i innej żywności z Ukrainy
Zwiększenie hodowli wodorostów może zmniejszyć emisję CO2 z rolnictwa. Rozwój upraw oceanicznych może jednak budzić kontrowersje
Azoty uruchamiają w swoich gdańskich zakładach Centrum BR Bionawozów
Miejska spółka w Rzeszowie produkuje nawóz ze ścieków
Emisje z nawozów mogą spaść o 80 procent!
Niemcy. Cielęta z RFN nielegalnie trafiają na Bliski Wschód, gdzie umierają w męczarniach
Ropa brent | 64,38 $ | baryłka | 0,00% | 21:58 |
Cyna | 25550,00 $ | tona | 0,79% | 1 cze |
Cynk | 2270,00 $ | tona | 1,93% | 1 cze |
Aluminium | 2280,00 $ | tona | 1,15% | 1 cze |
Pallad | 2680,00 $ | uncja | 0,00% | 21:57 |
Platyna | 1191,10 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Srebro | 25,11 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Złoto | 1731,30 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |