Wynik wyszukiwania - "warzywa" - Wiadomości

Zielona majówka w Trójmieście

Trójmiasto jest doskonałym miejscem na majówkowy wypad, który podkreśli zrównoważoną turystykę. Te trzy miasta oferują bogactwo udogodnień i atrakcji dla mieszkańców i turystów, promując przy tym ekologiczny styl życia. Przygotowaliśmy trzy propozycje spędzenia wolnego czasu w Trójmieście, w ramach których minimalizujemy zużycie energii, wspieramy lokalne przedsiębiorstwa i czerpiemy relaks w otoczeniu pięknej przyrody.
29.04.2024

Dzień Ziemi 2024 – świętowanie przez działanie. Jak dbać o planetę na co dzień i od święta?

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Ziemi – święto, podczas którego szczególną uwagę kierujemy na naszą planetę. To dzień, który przypomina nam o konieczności dbania o nią. Obecnie praktycznych działań w tym zakresie oraz edukacji potrzebujemy bardziej niż kiedykolwiek. Proekologiczne postawy można kształtować także wśród najmłodszych dzięki programom edukacyjnym takim jak „Kubusiowi Przyjaciele Natury”.
22.04.2024

Nowa era ogrodnictwa – trendy i praktyki zrównoważonej produkcji

Branża ogrodnicza przechodzi transformację. Zrównoważony rozwój, będący odpowiedzią na zmieniające się warunki klimatyczne i rosnącą świadomość ekologiczną, kształtuje nowe podejście w uprawie, handlu i zarządzaniu zasobami naturalnymi. W obliczu tych zmian, działania związane z ESG, a także ekologiczna produkcja asortymentu najwyższej jakości stają się kluczowe dla firm z tego sektora. O zmianach w branży i nowych horyzontach mówi Joanna Legutko, wiceprezes zarządu przedsiębiorstwa W.Legutko.
18.03.2024

Świat tonie w plastiku. Młodzież mówi stop

Tu nawet nie chodzi o to, że jest lekki, wytrzymały i wielofunkcyjny, lecz o to, że jest praktycznie wszędzie – alarmuje młodzież, która prowadzi projekty społeczne, dotyczące redukcji plastiku. Oceany od wielu lat zalewane są jego tonami, a on rozkładając się, przenika do środowiska – w tym, do ludzkiego ciała. Od tego roku obowiązuje w Polsce podatek plastikowy, który ma doprowadzić do pozbycia się jego nadmiaru i do ponownego przetwarzania. Czy to wystarczy, by skutecznie zniechęcić ludzi do plastiku?
07.03.2024

Rolnictwo regeneracyjne narzędziem do walki z CO2 w sektorze upraw

Sektor rolnictwa, który zaopatruje sklepy, a co za tym idzie - nasze lodówki w produkty spożywcze, ma dwa oblicza. Obecnie, ze względu na niewłaściwe praktyki, np. nadmierne chemiczne nawożenie czy pestycydy, jest jednym z największych emitentów zanieczyszczeń środowiska, lecz może się wydajnie przyczyniać do… redukcji emisji gazów cieplarnianych. Jak to możliwe? Dzięki szerszemu stosowaniu założeń (płodozmiany, wykorzystanie resztek roślinnych) rolnictwa regeneracyjnego - klucza do zrównoważonej przyszłości gospodarstw rolnych.
06.03.2024

Negocjatorzy PE i Rady osiągnęli porozumienie ws. ograniczenia ilości odpadów plastikowych z opakowań w UE

Negocjatorzy Parlamentu Europejskiego i Belgii reprezentującej Radę UE osiągnęli porozumienie w sprawie wprowadzenia zakazu pakowania w folię owoców i warzyw w supermarketach, małych opakowań keczupu w restauracjach czy minibutelek szamponu w hotelach.
06.03.2024

Sowińska: wkrótce mogą zniknąć plastikowe naklejki na owocach i warzywach

Wiceminister klimatu i środowiska Anita Sowińska poinformowała we wtorek, że wkrótce mogą zniknąć plastikowe naklejki na owocach i warzywach np. na jabłkach i pomarańczach. Zapewniła też, że ministerstwo rozpoczęło pracę nad rozszerzoną odpowiedzialnością producentów tworzyw.
06.02.2024

FM Logistic stawia na zeroemisyjność

Elektromobilność było z pewnością jednym z najczęściej powtarzanych słów w 2023 roku w kontekście branży TSL. Było również jednym z najczęściej powtarzanych słów w FM Logistic. Operator logistyczny przechodzi od słów do czynów poszukując rozwiązań dla realizacji strategii zrównoważonego rozwoju w transporcie. Ponad 1,81 tony CO2 zaoszczędzone po przejechaniu blisko 1900 kilometrów. To jeden z rezultatów zakończonych niedawno testów elektrycznej floty. Tym razem przeprowadzono je wspólnie z firmami Makro i Lotte Wedel.
14.01.2024

Jadalne opakowania z SGGW - przyjazne środowisku i człowiekowi

Opakowania do żywności nie muszą być wykonane z zanieczyszczających planetę tworzyw sztucznych. Mogą być biodegradowalne, kompostowalne i... jadalne. Nad ich wytwarzaniem pracują naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
27.12.2023

Warszawa. Na czwartkowej sesji radni mają głosować w sprawie strefy czystego transportu

W porządku obrad czwartkowej sesji Rady Warszawy pierwszym punktem będzie projekt uchwały wprowadzającej strefę czystego transportu. Największe kontrowersje wzbudza obszar, który ma być objęty ograniczeniami wjazdu.
07.12.2023

Polacy promują europejską żywność ekologiczną w Nowym Jorku

W nowojorskiej Fundacji Kościuszkowskiej zorganizowano we wtorek seminarium poświęcone prezentacji europejskiej żywności ekologicznej. Wydarzenie zostało połączone z networkingiem i degustacją organicznych potraw.
29.11.2023

Porozumienie Stopkorkom krytykuje wprowadzenie w Warszawie tak rozleglej strefy czystego transportu

Warszawska strefa czystego transportu została zaprojektowana skandalicznie, bo nic nie uzasadnia aż tak szerokich granic tej strefy. Tym bardziej, że obejmuje ona np. Wisłostradę, która jest drogą przelotową, ale także drogą, którą mieszkańcy poruszają się, by załatwić ważne sprawy, np. w centrum - powiedział PAP Paweł Skwierawski z inicjatywy mieszkańców Stopkorkom.
18.11.2023

Centrum Handlowe Korona w duchu ESG

Od 1999 roku Centrum Handlowe Korona stanowi nieodłączny element wrocławskiego krajobrazu miejskiego. Jest nie tylko wygodnym centrum do robienia zakupów, ale również miejscem spotkań lokalnej społeczności oraz przestrzenią do promocji inicjatyw w duchu CSR i ESG.
12.11.2023

Żywność można produkować bez gleby uprawnej, a zbiory są możliwe przez cały rok

Szacuje się, że około połowę lądowego obszaru Ziemi stanowią tereny przeznaczone pod uprawy. W zasadzie planeta mogłaby wyżywić 10 mld osób, w praktyce jednak nie jest to wcale takie proste. Populacja Ziemi przekroczyła 8 mld osób, a aż ponad 3 mld ludzi boryka się z problemem niedożywienia. Tymczasem za 30 lat populacja Ziemi ma wynieść 10 mld osób. Już teraz trzeba działać, aby problem ten rozwiązać. Wzywają do tego cele zrównoważonego rozwoju, a największa odpowiedzialność spoczywa na przedstawicielach branży rolno-spożywczej.
17.10.2023

Eko-spiżarnia w Ciechanowie wspiera osoby w trudnej sytuacji finansowej

Eko-spiżarnia w Ciechanowie to sklep społeczny, gdzie wydawane są za darmo towary żywnościowe. W ciągu pięciu miesięcy jego funkcjonowania z tej formy pomocy skorzystały tam 584 osoby, które okresowo znalazły się w trudnej sytuacji finansowej. W większości byli to seniorzy – podał urząd miasta.
29.08.2023

Badanie: czy ciężarówki też powinny być elektryczne

W przeszłości elektryzowanie pojazdów ciężarowych, które przewożą ładunki na duże odległości, uważano za nieopłacalne. Naukowcy z Chalmers University of Technology w Szwecji wykazali, że pojazdy ciężarowe mogą być jednak tańsze w zasilaniu energią elektryczną niż olejem napędowym.
05.06.2023

Plastik powszechnie zanieczyszcza jedzenie

Cząstki mikroplastiku mogą dostawać się do żywności na każdym etapie jej produkcji produkcji. Nie wiadomo, jakie są skutki dla zdrowia - zauważają naukowcy z Australii.
24.05.2023

Rolnictwo węglowe okiem eksperta i rolnika - czy to realnie działa?

Sektor rolniczy jest obecnie odpowiedzialny za 30 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych. Według Instytutu Rodale[1] przejście na organiczne rolnictwo regeneracyjne może pochłonąć ponad 100 proc. obecnej rocznej emisji CO2 przez glebę, skutecznie odwracając skutki zmian klimatycznych. Jego wdrożenie ma również bezpośredni wpływ na gospodarstwa rolne, które odnotowują poprawę jakości gleby i wzrost plonów, a jednocześnie generują certyfikaty węglowe. Dzięki wprowadzeniu nowych standardów - Core Carbon Principles [2] - obrót n
23.05.2023

Włoscy rolnicy protestują przeciwko planowanemu rozporządzeniu UE w sprawie opakowań

Związek rolników włoskich Coldiretti protestuje przeciwko planom UE, które mają wyeliminować z rynku sałatę w plastikowych torebkach, truskawki pakowane w plastikowe koszyczki, pomidory i pomarańcze w siatkowych opakowaniach, a także duże, kilkulitrowe butelki "magnum" na wino. Protest odbywa się przy okazji targów rolno-spożywczych Tuttofood w Mediolanie (8-11.05).
09.05.2023

Władze miejskie w Poznaniu przypominają o segregacji odpadów

Co roku nad największą poznańską rzeką wypoczywają tysiące osób. Niestety nie wszyscy pamiętają o posprzątaniu po sobie i segregacji śmieci przed ich wyrzuceniem. Źle posegregowane odpady mogą zwiększać koszty utrzymania porządku nad Wartą, a także utrudniają ich recykling.
06.05.2023

Wiceszef MRiRW: produkcja 7-8 mld m sześc. biometanu - to absolutne minimum

Absolutnym minimum powinna być produkcja biometanu w Polsce na poziomie 7-8 mld m sześć. - ocenił wiceminister rolnictwa Janusz Kowalski. Podkreślił, że obecnie w Polsce działa 149 biogazowni, kiedy w Niemczech jest ich ponad 9 tys.
12.04.2023

Pogoda, inflacja i ceny energii powodem wyższych cen warzyw i owoców

W Wielkiej Brytanii w supermarketach wprowadzono limit trzech pomidorów na klienta. W Holandii można kupić maksymalnie dwie papryki. W Niemczech klienci skarżą się na ceny ogórków, z kolei w Hiszpanii rolnicy patrolują w nocy pola przed złodziejami owoców i warzyw. Na Słowacji głośno jest o "kryzysie cebulowym".
12.03.2023

Śmieci produkowane przez Polaków ważą tyle co prawie 35 tysięcy Pendolino

Niedawno obchodzony Nowy Rok sprzyja podejmowaniu postanowień na kolejne 365 dni. Wśród nich można wymienić regularne chodzenie na siłownię czy udział w szkoleniach. Jest jednak nad czym pracować również w kwestii ochrony środowiska. W 2021 r. na przeciętnego Polaka przypadło bowiem prawie 370 kg odpadów, czyli o ponad 100 kg więcej, niż w 2011. Czy obecny rok przyniesie ich mniejszą ilość?
12.01.2023

Poznań. Święta w duchu ekologii, czyli co zrobić, żeby zredukować ilość śmieci po świętach

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z suto zastawionymi stołami, mnóstwem prezentów i - niestety - rosnącymi „górami odpadów”. Poznański magistrat przypomina o odpowiedniej segregacji śmieci, a także radzi co zrobić np. ze zbyt dużą ilością jedzenia po świętach.
25.12.2022

Zielona zmiana w branży opakowań – czy Polacy są na nią gotowi? - EKObarometr

Czy Polacy są gotowi na wprowadzenie podobnych zmian w branży opakowań? Agencja SW Research zapytała o to w 4 edycji „EKOBarometru”.
15.12.2022

Lidl i zero waste: ratuje niedoskonałe warzywa i wspiera polskich rolników przed świętami

Choć wyglądają inaczej, smakują tak samo! Lidl Polska wspiera polskich rolników przed Świętami, ponownie wprowadzając do oferty niedoskonałe warzywa. Marchewki, selery oraz buraki o wyjątkowym kształcie będą dostępne do wyczerpania zapasów – warto dać im szansę.
13.12.2022

Badaczka: co tydzień zjadamy nawet 5 gramów mikroplastiku

Chociaż mikroplastik jest wszechobecny w żywności, a co tydzień zjadamy go nieświadomie nawet 5 g, to wciąż brak oszacowań, jaka dawka jest dla organizmu bezpieczna. A na horyzoncie pojawia się jeszcze trudniejszy do pokonania i badania wróg: nanoplastik - mówi dr hab. Małgorzata Grembecka.
21.11.2022

Jedynie znak „Euroliścia” zapewnia ekologiczny status produktów spożywczych

„Nie wszystko, co pochodzi z przydomowego ogródka czy wyrosło na polu, możemy nazwać produktem eko. Ekologiczna żywność musi być oznaczona unijnym >>Euroliściem
07.11.2022

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie, z tego 60 proc. bezpośrednio przypada na konsumentów. Najczęściej wyrzucany jest chleb. Główną przyczyną marnowania są nadmierne zakupy - mówił we wtorek wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.
04.10.2022

PKO BP: Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny

Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny. Postępują indeksacje umów handlowych. Wobec silnego wzrostu inflacji i napiętego otoczenia rynkowego, RPP w przyszłym tygodniu będzie kontynuować cykl podwyżek stóp procentowych - prognozują analitycy PKO BP.
01.10.2022

PKO BP: Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny

Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny. Postępują indeksacje umów handlowych. Wobec silnego wzrostu inflacji i napiętego otoczenia rynkowego, RPP w przyszłym tygodniu będzie kontynuować cykl podwyżek stóp procentowych - prognozują analitycy PKO BP.
30.09.2022

Lidl Polska zachęca do zerowaste

Lidl Polska rozpoczął drugą edycję kampanii „Sztuka niemarnowania”. Sieć od marca 2020 roku uratowała przed zmarnowaniem 128 251 kg żywności o łącznej wartości 2 123 320 zł. Teraz, na problem marnowania zwraca uwagę klientów. Partnerami akcji są Caritas Polska oraz Federacja Polskich Banków Żywności.
29.09.2022

Bazylia sterowana aplikacją!

Świeże i zdrowe warzywa z domowego ogródka dostępne przez cały rok – taką korzyścią francuska marka Véritable chce przekonać klientów do inteligentnej doniczki, prezentowanej na targach IFA w Berlinie. Urządzenie ma zapewnić roślinom optymalne warunki od wysiewu do wydania owoców. Domowym ogródkiem można sterować zdalnie z poziomu aplikacji mobilnej. Choć urządzenia tego typu są już dostępne na rynku, to innowacją jest wersja stworzona w całości z materiałów pochodzących z recyklingu.
13.09.2022

Aktywiści smogowi i związek działkowców będą edukowali o spalaniu liści

Kampanię plakatową dotyczącą problemu spalania liści, gałęzi i innych odpadów roślinnych przeprowadzą przedstawiciele Polskiego Związku Działkowców i Polskiego Alarmu Smogowego. Będzie ona kierowana do użytkowników blisko 100 tys. ogródków działkowych w woj. śląskim.
09.09.2022

Sadzą rośliny i cementują dołki - protest ekologów przeciw podlewaniu pól golfowych w czasie suszy

Aby zaprotestować przeciwko podlewaniu pól golfowych we Francji w czasie suszy, w Limoges aktywiści organizacji ekologicznej Extinction Rebellion (XR) posadzili w dołkach golfowych warzywa, a w Tuluzie inni działacze na rzecz środowiska dołki zacementowali.
17.08.2022

Susza podbija ceny

Kłopoty z wodą to nie tylko suche krany, ale także droższa żywność i problemy z prądem. To scenariusze, które stają się coraz bardziej realne - pisze w piątek "Rzeczpospolita".
12.08.2022

Świąteczne less waste

Z wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli wynika, że rocznie w Polsce marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności. Z tego 60 proc. trafia do śmieci nie z handlu i gastronomii, jak mogłoby się wydawać, ale prosto z naszych domów. Szczególnym okresem, kiedy marnuje się nawet dwa–trzy razy więcej żywności, są święta. Eksperci podkreślają, że szybująca inflacja może mieć na ten aspekt pozytywny wpływ. Będziemy baczniej się przyglądać ilości kupowanego jedzenia, bo nie stać nas na jego marnowanie.
15.04.2022

Ekouprawy w centrum miasta? Czesi budują największą farmę akwaponiczną w Europie [GALERIA,WIDEO]

W pełni zautomatyzowana farma w Brnie-Herspicach pokazuje przyszłość rolnictwa na terenach miejskich. Czeska firma Future Farming buduje w Brnie największą pionową farmę akwaponiczną w Europie. Jest to odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na świeżą, lokalną żywność i zrównoważoną produkcję.
05.04.2022

Komisja wprowadziła techniczne poprawki do projektu obniżającego VAT na żywność, paliwa i energię

Zgłoszone przez PiS poprawki techniczne do projektu ustawy o zmianie ustawy obniżającej VAT na żywność, paliwa i energię wprowadziła w środę sejmowa komisja; akceptacji większości nie uzyskała natomiast m.in. propozycja wydłużenia obowiązywania przepisów do końca roku.
13.01.2022

Po wygaśnięciu mechanizmów osłonowych ceny energii w Polsce mogą wrócić do najwyższych poziomów w UE. Konieczne jest przyspieszenie inwestycji

– Długoterminowe rekomendacje dotyczące rynku energii elektrycznej w Polsce mogą być tylko jedne. Zakończmy ten karnawał konsumpcji i wejdźmy w inwestycje, przeprowadźmy transformację energetyczną, bo nic nas od niej nie ochroni – mówi Grzegorz Onimichowski, ekspert Instytutu Obywatelskiego.
10.01.2022

BIO PLANET - lider ekologicznej żywności debiutuje na Głównym Rynku GPW

W poniedziałek na Głównym Rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie zadebiutuje spółka BIO PLANET, dystrybuująca najwyższej jakości certyfikowaną żywność ekologiczną pochodzącą z Polski oraz kilkudziesięciu krajów ze wszystkich kontynentów. Firma od 2015 roku była notowana na rynku NewConnect.
17.12.2021

Kiedy odpowiedzialność producentów za opakowania towarów?

Samorządy od dłuższego czasu domagają się, aby odpowiedzialność za gospodarowanie odpadami brali na siebie także producenci opakowań i towarów. Opakowania stanowią aż blisko połowę śmieci komunalnych, a ciężar ponoszenia kosztów ich odbioru i zagospodarowania przerzucany jest na mieszkańców miast i gmin.
13.12.2021

Świat inwestuje w IA i zeroemisyjne uprawy

Firma Iron Ox, która rozpoczęła autonomiczne rolnictwo w 2018 roku, uprawia produkty w szklarniach zaprojektowanych od podstaw w celu złagodzenia wpływu tego sektora na środowisko. To podejście oparte jest na danych wspierane przez naukę o roślinach, robotykę i sztuczną inteligencję.
05.10.2021

Zielony Tydzień w DCT. Troski o naszą planetę uczymy się w każdym wieku

Go Green Week, czyli Zielony Tydzień zorganizował DCT Gdańsk. Wydarzenia z nim związane trwały nie tylko na terenie terminala. Wsparcie finansowe na budowę i aranżację ekologicznego projektu w ogrodzie otrzymała podstawówka nr 61 z Gdańska.
23.09.2021

Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51 proc.).
27.08.2021

Sondaż: 83 proc. kupujących docenia lepszą jakość produktów od rolników

Co czwarty konsument kupuje żywność bezpośrednio od rolników, 83 proc. z badanych zauważa jej lepszą jakość – wskazuje raport Accenture i Stowarzyszenia „ASAP”. Coraz częściej produkty kupowane są przez internet.
26.08.2021

Rząd wstrzymał rozmowy na temat pestycydów w żywności

Rząd Kanady wstrzymał wszelkie rozmowy o podwyższeniu dopuszczalnego poziomu śladowej obecności środków ochrony roślin w żywności. Taki jest efekt przeprowadzonych w kraju konsultacji społecznych.
06.08.2021

Brytyjczycy chcą zakazu umieszczania naklejek na owocach. "100 mln sztuk plastikowych odpadów mniej tygodniowo"  

BusinessWaste wezwał rząd do wprowadzenia nowych regulacji w celu rozwiązania problemu naklejek, które są używane m,in. jako oznakowanie marki. Wyeliminowanie nanoszenia naklejek na owoce i warzywa może ograniczyć każdego tygodnia, tylko w Wielkiej Brytanii 100 milionów plastikowych kawałków odpadów.
04.08.2021

Permakultura – naukowa obserwacja we własnym ogrodzie

Ogród permakulturowy może być źródłem pożywienia, okazją do obcowania z naturą, ale i cenną szkołą gospodarowania deszczówką i uzdrawiania ziemi poprzez wbudowanie w nią materii organicznej pochodzącej z kompostu. Taki ekosystem znacznie dłużej utrzymuje wodę, a tym samym zmniejsza efekty suszy.
12.07.2021

Eko seniorzy i eko farma miejska

W Ciechanowie seniorzy tworzą Eko Farmę Miejską, gdzie uprawy prowadzone będą bez pestycydów. To projekt, którego celem jest aktywizacja osób w wieku 60+ i jednocześnie umożliwienie im korzystania ze zdrowej, ekologicznej żywności, owoców i warzyw – informuje Urząd Miasta.
02.07.2021

Bałtyckie ryby trafiają na europejskie stoły - 27 czerwca światowym dniem rybołówstwa

27 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to ustanowiła Światowa Konferencja ds. Rybołówstwa w 1984 roku, a ma ono m.in. zwrócić uwagę na problem zmniejszających się, z powodu zmian klimatycznych oraz nadmiernej eksploatacji, naturalnych zasobów mórz i oceanów.
25.06.2021

Dendrolog: Nie ma dobrej metody usuwania gatunków inwazyjnych

Wszystkie metody zwalczania gatunków inwazyjnych w jakiś sposób szkodzą środowisku. Samo zaś rozprzestrzenianie się gatunków inwazyjnych szkodzi bioróżnorodności. Jakim kosztem drzewa, będące gat. inwazyjnymi, mogą pomóc ze zwalczaniem skutków zmian klimatu? Mówi o tym dr Marcin K. Dyderski z Instytutu Dendrologii PAN.
10.06.2021

Innowacyjny zakład PolyStyreneLoop będzie prowadził recykling odpadów z rozbiórki polistyrenu i odzyskiwał cenne surowce

Nowy zakład recyklingu w Holandii będzie zajmował się recyklingiem odpadów rozbiórkowych polistyrenu ekspandowanego (EPS), a także przetwarzaniem wycofanego z użycia dodatku.
07.06.2021

Dendrolog: Nie ma dobrej metody usuwania gatunków inwazyjnych

Wszystkie metody zwalczania gatunków inwazyjnych w jakiś sposób szkodzą środowisku. Samo zaś rozprzestrzenianie się gatunków inwazyjnych szkodzi bioróżnorodności. Jakim kosztem drzewa, będące gat. inwazyjnymi, mogą pomóc ze zwalczaniem skutków zmian klimatu? Mówi o tym dr Marcin K. Dyderski z Instytutu Dendrologii PAN.
04.06.2021

Stabilna 23 proc. stawka VAT na preparaty mikrobiologiczne dla rolnictwa

Stosowana od 1 lipca 2020 roku tzw. nowa matryca VAT nie podwyższyła stawki tego podatku dla preparatów mikrobiologicznych wykorzystywanych w produkcji rolnej; były one i są objęte 23 proc. stawką - poinformowało PAP biuro prasowe MF.
19.05.2021

W tym roku ceny żywności będą rosły w podobnym tempie jak wynagrodzenia

Przerwane łańcuchy dostaw przed rokiem i zakupy „na zapas” spowodowały chwilowy brak niektórych produktów, a w niektórych wypadkach wzrost ich cen. Nie jest to jednak znacząca skala podwyżek. Przykładowo wielkanocny koszyk będzie kosztował mniej więcej tyle samo co w ubiegłym roku.
01.04.2021

Egipt: Powstanie Nowa Delta Nilu o powierzchni 4,2 tys. km kwadratowych

Projekt stworzenia Nowej Delty Nilu o powierzchni ponad miliona feddanów (4,2 tys. kilometrów kwadratowych) zostanie zrealizowany w Egipcie w ciągu dwóch lat. Na obszarze tym będą uprawiane m.in. pszenica, kukurydza i warzywa – zapowiedział minister rolnictwa tego kraju Al Sajed Al Kusair.
30.03.2021

Mały krok dla człowieka – milowy krok dla Bałtyku

Kupuj odpowiedzialnie, zwracaj uwagę na to, co jesz, minimalizuj zużycie wody. Te, pozornie mało znaczące, indywidualne decyzje konsumenckie, mają ogromne znaczenie dla kondycji polskiego morza. Ekolodzy biją na alarm. Ocieplenie klimatu, zanieczyszczenia i niedotlenie wody powoduje destrukcyjne zmiany w ekosystemie wodnym. Możemy zahamować ten proces, ale potrzebne są zdecydowane działania.
19.03.2021

Przeciętna polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 3 tys. zł

Co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych w trakcie pandemii. Podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite, coraz częściej także zaczęliśmy gotować w domu – wynika z raportu „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”.
26.02.2021

Polacy nie zawsze potrafią być eko. Problemem finanse?

Większość Polaków uważa, że żyje ekologicznie, jednak nasze działania zazwyczaj sprowadzają się do tych podstawowych, jak segregacja śmieci, oszczędzanie wody i papieru czy niemarnowanie jedzenia. Te wymagające większego zaangażowania są już zdecydowanie rzadziej spotykane.
09.12.2020

Dziękujemy za wysłane grafiki.