PIE: w Polsce emisja CO2 z konsumpcji mięsa jest niższa niż w UE

PIE: w Polsce emisja CO2 z konsumpcji mięsa jest niższa niż w UE - ZielonaGospodarka.pl
30.04.2024 15:22
Strona główna Klimat, Edukacja PIE: w Polsce emisja CO2 z konsumpcji mięsa jest niższa niż w UE

Partnerzy portalu

PIE: w Polsce emisja CO2 z konsumpcji mięsa jest niższa niż w UE - ZielonaGospodarka.pl

Mieszkańcy Polski rocznie jedzą średnio 8-krotnie mniej wołowiny niż średnia UE - podał Polski Instytut Ekonomiczny. Dodał, że konsumpcja mięsa w Polsce przekłada się na emisję 1,1 tony CO2 na mieszkańca – o 0,7 t mniej niż średnia UE-27.

Polski Instytut Ekonomiczny poinformował w ostatnim numerze Tygodnika Gospodarczego PIE, że przeciętny Polak w 2021 r. konsumował 89 kg mięsa, z tego 56 kg wieprzowiny i 32 kg drobiu. PIE ocenił, że choć to czwarty wynik w UE-27, o 10 proc. wyższy od unijnej średniej, emisje z nią związane są w Polsce wysokie.

"Konsumpcja mięsa w Polsce przekłada się na emisję 1,1 tony CO2 ekw./mieszkańca – o 0,7 tony/mieszkańca mniej niż średnia dla UE-27. Wynika to z niższej niż w większości krajów UE-27 konsumpcji wołowiny, która w Polsce stanowi tylko 2 proc. konsumowanego mięsa" - podano.

Najwięcej emisji dwutlenku węgla w przeliczeniu na konsumpcję 1 kg mięsa emitują mieszkańcy Portugalii (2,4 t/kg), Francji (2,4 t/kg) i Danii (2,2 t/kg).

Konsumpcja mięsa odpowiada za 11-20 proc. emisji dwutlenku węgla. Produkcja 1 kg wołowiny przekłada się na emisje od 30 kg do 100 kg CO2, 1 kg wieprzowiny – średnio 13 kg CO2 ekw., a 1 kg drobiu – 10 kg CO2 ekw. - podał PIE.

Dla porównania, produkcja 1 kg warzyw tworzy średnio 2 kg emisji CO2 ekw., owoców – 0,9 kg CO2 ekw., a chleba i makaronów – 1,6 kg CO2 ekw. Według badania opublikowanego we wrześniu 2023 r. w czasopiśmie „Nature”, na które powołuje się Instytut, zamiana połowy spożywanych produktów odzwierzęcych na mniej emisyjne zamienniki do 2050 r. spowoduje wstrzymanie redukcji netto lasów i gruntów naturalnych, a emisja dwutlenku węgla z rolnictwa i użytkowania gruntów spadnie o 31 proc.

Jak wskazuje PIE, do obniżenia emisji w przyszłości może przyczynić się także rozwój rynku mięsa hodowanego w laboratoriach. Przewiduje się, że w 2030 r. emisje CO2 ekw. z produkcji 1 kg wołowiny w sztucznych warunkach wyniosą od 3 kg do 14 kg, czyli nawet 10-krotnie mniej niż w przypadku hodowli naturalnej. Obecnie jednak technologia ta pozostaje we wczesnej fazie rozwoju i laboratoryjna produkcja 1 kg wołowiny może w niektórych przypadkach przekraczać emisje z naturalnej hodowli - wskazano.

Polski Instytut Ekonomiczny to publiczny think tank ekonomiczny.

awy/ pad/

Fot. Depositphotos

Tagi:
CO2, konsumpcja , UE

Partnerzy portalu

Surowce

 Ropa brent 83,76 $ baryłka  1,33% 11:11
 Cyna 23110,00 $ tona 0,64% 29 lis
 Cynk 2507,00 $ tona -0,87% 29 lis
 Aluminium 2177,00 $ tona 0,60% 29 lis
 Pallad 1021,53 $ uncja  -1,54% 11:10
 Platyna 936,30 $ uncja  -0,31% 11:11
 Srebro 25,06 $ uncja  0,08% 11:11
 Złoto 2038,40 $ uncja  -0,33% 11:11

Dziękujemy za wysłane grafiki.