Wynik wyszukiwania - " jedzenie" - Wiadomości

Dzikie indyki zadomawiają się w kanadyjskich miastach

Kanadyjskie dzikie indyki są coraz częściej widywane w miastach, tak jak wiele innych dzikich zwierząt, od kojotów przez szopy pracze. Populacja indyków północnoamerykańskich się odradza – podkreślają specjaliści.
19.03.2024

Maty dla schroniskowych zwierząt czyli drugie życie plecaków Glovo

Co dzieje się z plecakami dostawczymi Glovo po zakończeniu ich podstawowej misji? Dostają drugą szansę i służą zwierzakom w schroniskach w całej Polsce. Dzięki międzysektorowej współpracy Glovo, Ubrania Do Oddania oraz Fundacji Splot Społeczny stworzono do tej pory ponad 500 mat, które powstają ze wspomnianych toreb. Ich zaletą jest termoizolacja, początkowo używana do utrzymywania ciepła jedzenia, a teraz, w drugim życiu, chroni zwierzęta przed niską temperaturą.
18.03.2024

Wodorosty „największym niewykorzystanym zasobem” naszej planety

Ostatni odcinek programu CNN „Call to Earth: Sea of Hope” został poświęcony pracy Vincenta Doumeizela, który uważa, że wodorosty to wciąż niewykorzystany zasób mogący zaradzić największym wyzwaniom naszej planety. Seria „Call to Earth” jest realizowana w ramach globalnej inicjatywy CNN na rzecz ochrony przyrody o tej samej nazwie.
23.11.2023

Eko-spiżarnia w Ciechanowie wspiera osoby w trudnej sytuacji finansowej

Eko-spiżarnia w Ciechanowie to sklep społeczny, gdzie wydawane są za darmo towary żywnościowe. W ciągu pięciu miesięcy jego funkcjonowania z tej formy pomocy skorzystały tam 584 osoby, które okresowo znalazły się w trudnej sytuacji finansowej. W większości byli to seniorzy – podał urząd miasta.
29.08.2023

Zjedli owoce morza, by pokazać, że nie ma zagrożenia z Fukushimy

Prezydent Korei Południowej Jun Suk Jeol i premier Han Duk Su podczas wspólnego cotygodniowego obiadu w poniedziałek zjedli owoce morza - przekazało biuro prezydenta. To część kampanii, która ma pokazać, że po tym, gdy Japonia rozpoczęła uwalnianie wody z uszkodzonej elektrowni atomowej Fukushima, jedzenie owoców morza i ryb jest wciąż bezpieczne.
29.08.2023

Wysoka inflacja zachwiała priorytetami konsumentów przy wyborze produktów. „Zielona” zmiana zachodzi jednak także w handlu

Kryteria ESG stają się częścią strategii świata biznesu, w tym także firm z branży handlu detalicznego. Choć w dobie szybko rosnącej inflacji konsumenci uważniej przyglądają się cenom, to kwestie jakości, ekologii i etyki firm będących właścicielami sklepów pozostają dla nich istotne. Pandemia, która spowodowała przerwanie łańcuchów dostaw, przekierowała uwagę logistyków na lokalne źródła zaopatrzenia, a to trend współgrający z ekologią ze względu na ograniczenie śladu węglowego.
30.05.2023

Plastik powszechnie zanieczyszcza jedzenie

Cząstki mikroplastiku mogą dostawać się do żywności na każdym etapie jej produkcji produkcji. Nie wiadomo, jakie są skutki dla zdrowia - zauważają naukowcy z Australii.
24.05.2023

Jadłodzielnie, czyli jeden ze sposobów na niemarnowanie żywności! [WIDEO]

Marnowanie żywności to duży problem społeczny i ekonomiczny, który negatywnie wpływa na środowisko. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska kontroluje przestrzeganie obowiązku niemarnowania żywności nałożonego na sprzedawców hurtowych i detalicznych. W okresie poświątecznym szczególnie zachęcamy do przejrzenia lodówek i przekazania nadmiaru jedzenia np. na rzecz organizacji pomocowych i fundacji lub do specjalnych społecznych lodówek czyli tak zwanych jadłodzielni!
12.04.2023

Coraz więcej żywności na śmietniku - potrzebne poprawki ustawy [WIDEO]

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie sp
09.02.2023

Poznań. Święta w duchu ekologii, czyli co zrobić, żeby zredukować ilość śmieci po świętach

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z suto zastawionymi stołami, mnóstwem prezentów i - niestety - rosnącymi „górami odpadów”. Poznański magistrat przypomina o odpowiedniej segregacji śmieci, a także radzi co zrobić np. ze zbyt dużą ilością jedzenia po świętach.
25.12.2022

Więcej niż moda?! Polacy polubili „zero waste”

Przyspieszające zmiany klimatu, galopujące ceny i kurczące się domowe budżety sprawiają, że wielu konsumentów coraz mocniej interesuje się ideą zero i less waste. Ilu z nas jednak wie, na czym polega ta filozofia i faktycznie wdraża praktyki, które minimalizują nasz wpływ na środowisko, a dodatkowo pozwalają oszczędzić pieniądze? Na to pytanie odpowiada najnowszy PAYBACK Opinion Poll.
30.11.2022

Zero waste łatwiejsze z ujednoliconymi etykietami z datami ważności

Zmiana sformułowań dotyczących dat ważności na łatwo psujących się artykułach spożywczych - czyli kwestia nie będąca obecnie ani dobrze uregulowana, ani ujednolicona - może pomóc w ograniczeniu marnowania żywności - informuje najnowszy numer „European Review of Agricultural Economics”.
21.11.2022

Wieloryby pochłaniają codziennie miliony cząstek mikroplastiku

Analiza zanieczyszczeń i żywieniowych zwyczajów waleni pokazuje, że zwierzęta te, jednego dnia zjadają z pokarmem nawet 10 mln cząstek mikroplastiku. Nie wiadomo jeszcze, jakie są tego skutki.
06.11.2022

Eurostat: najwięcej jedzenia marnujemy w domach - 70 kg rocznie w przeliczeniu na Europejczyka

W 2020 r. w Unii Europejskiej zmarnowano 127 kg żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca, z tego najwięcej, bo aż 70 kg jedzenia zamieniło się w śmieci w gospodarstwach domowych, najmniej – w restauracjach i handlu detalicznym – podał Eurostat.
03.11.2022

Walka o klimat: puree ziemniaczane rzucone w obraz Moneta wart 110 milionów dolarów [WIDEO]

Ten protest klimatyczny niemieckich aktywistów, nastąpił po wyczynie organizacji Just Stop Oil, podczas którego jeden z członków grupy, rzucił zupą pomidorową w obraz Van Gogha w Londynie.
24.10.2022

59 proc. Polaków na wakacjach zawsze segreguje odpady

Swoją postawę ekologiczną pozytywnie ocenia 81 proc. Polaków; 59 proc. deklaruje, że zawsze segreguje odpady podczas wakacji, ale 47 proc. dojeżdża do pracy autem - wynika z badania omawianego we wtorek na panelu podsumowującym kampanię Ministerstwa Klimatu i Środowiska.
05.10.2022

Porty w Sztokholmie idą śladami Kopenhagi i Kilonii. Statki pasażerskie już 2023 będą zasilane energią elektryczną z lądu

Porty Sztokholmu włączają się politykę ochrony środowiska stolicy Szwecji. Zarząd portów skutecznie realizuje to co zapowiedział znacznie wcześniej. W krótkim czasie zbuduje dwa lądowe podłączenia do sieci energetycznej dla statków wycieczkowych. Już w najbliższym sezonie statki pasażerskie cumujące przy dwóch nabrzeżach w centrum miasta będą mogły wyłączyć agregaty prądotwórcze.
12.09.2022

20 milionów amerykańskich domostw zalega z opłatami za energię

Jedno na sześć amerykańskich gospodarstw domowych zalega z opłatami za energię elektryczną, co jest najwyższą liczbą w historii. Niektórzy eksperci przewidują w związku z tym „tsunami wyłączeń".
25.08.2022

"Złote glony" mogą żyć w wodzie, nie sprawiając problemów; zabójczy jest dopiero ich zakwit

Wytwarzające toksyczne związki "złote glony" mogą żyć w wodzie, nie sprawiając problemów: zabójczy jest dopiero ich zakwit. Niektóre ich toksyny łatwo się rozkładają pod wpływem światła i dezaktywują w środowisku kwaśnym. W praktyce brakuje jednak sposobu na przyspieszenie tego procesu.
19.08.2022

Jadłodzielnie sposobem na niemarnowanie żywności?

Jadłodzielnie to po prostu ogólnodostępne lodówki. Służą do wymiany żywności pomiędzy ludźmi. Jedni mogą zostawić a inni wziąć produkty spożywcze. Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości oraz być edukacją dla nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, a jadłodzielnie mają być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów.
05.08.2022

Ruszyła kampania edukacyjna promująca certyfikowaną żywność ekologiczną [WIDEO]

Ruszyła kampania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia” – ma ona promować naturalną żywność certyfikowaną unijnym symbolem zielonego listka. Jak powiedziała PAP Krystyna Radkowska, prezes PIŻE, szansą na dalszy rozwój krajowego rynku żywności eko może być tzw. generacja Z, czyli pokolenie osób urodzonych po 1995 r., z których 39 proc. co najmniej raz w tygodniu sięga po żywność ekologiczną.
14.06.2022

Ludzie + firmy + technologie: Dlaczego tylko taki sojusz uratuje przyszłość planety?

Ostatni raport IPCC stwierdza, że zostały nam tylko trzy lata na złagodzenie kryzysu klimatycznego. W celu zatrzymania wzrostu temperatury na Ziemi na poziomie 1,5°C emisja gazów cieplarnianych musi osiągnąć maksimum do 2025 r., a potem jak najszybciej spadać. Yann Lechelle, dyrektor generalny Scaleway dowodzi, że uda się to tylko wtedy, gdy zadziałamy na trzech poziomach: osobistym, biznesowym i systemowym - wybierając właściwe technologie.
07.05.2022

Sealed Air, ExxonMobil i Ahold Delhaize w projekcie zaawansowanego recyclingu opakowań spożywczych

Amerykańskie korporacje: Sealed Air, producent opakowań, paliwowy gigant ExxonMobil i właściciel supermarketów Ahold Delhaize ogłosiły ostatnio wspólną inicjatywę recyclingową. Projekt zakłada odzyskiwanie plastiku z opakowań spożywczych tak, by opakowania mogły posłużyć więcej niż jeden raz. Działania trzech firm mają ruszyć latem tego roku.
25.04.2022

Świąteczne less waste

Z wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli wynika, że rocznie w Polsce marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności. Z tego 60 proc. trafia do śmieci nie z handlu i gastronomii, jak mogłoby się wydawać, ale prosto z naszych domów. Szczególnym okresem, kiedy marnuje się nawet dwa–trzy razy więcej żywności, są święta. Eksperci podkreślają, że szybująca inflacja może mieć na ten aspekt pozytywny wpływ. Będziemy baczniej się przyglądać ilości kupowanego jedzenia, bo nie stać nas na jego marnowanie.
15.04.2022

Coraz więcej zielonych biurowców

Inteligentne rozwiązania będą coraz mocniej widoczne w powierzchniach biurowych. Różnego typu aplikacje, systemy i sieci sensorów oraz algorytmy przetwarzające zbierane dane pozwalają łatwo zarządzać nie tylko poszczególnymi pomieszczeniami czy biurami, ale i całymi budynkami.
30.03.2022

Plastikowe butelki wydzielają liczne chemikalia

W wodzie przetrzymywanej w plastikowych butelkach wielokrotnego użytku duńscy naukowcy znaleźli setki różnych substancji chemicznych, w tym związek stosowany przeciw komarom. Nie wiadomo jeszcze, na ile obecność tych związków szkodzi ludziom.
15.02.2022

Oporność na antybiotyki jest "przeoczonym" skutkiem zanieczyszczenia mikroplastikiem

Mikroplastiki mogą sprawiać, że stajemy się bardziej odporni na antybiotyki – twierdzą naukowcy z USA.
30.12.2021

McDonald's otwiera pierwszy lokal zero netto

Lokal McDonald's w Shropshire jest nie tylko zasilany energią odnawialną, ale i został zbudowany z materiałów pochodzących z recyklingu.
16.12.2021

Konsumenci zmieniają priorytety i podejmują działania w kwestii środowiska oraz zdrowia

Raport Tetra Pak Index 2021 prezentuje zmiany, jakie zachodzą w obszarach motywacji i zachowań konsumenckich na świecie oraz odpowiada na pytanie, które z aktualnych trendów pozostaną ważne w postpandemicznej rzeczywistości.
01.12.2021

Niemcy: z powodu wzrostu cen energii wiele osób planuje ograniczać wydatki np. na jedzenie

Ceny oleju napędowego i benzyny są rekordowo wysokie, energia elektryczna drożeje, ropa naftowa również - ceny energii tej jesieni są głównym zmartwieniem Niemców. Wielu będzie zmuszonych z tego powodu ograniczać inne wydatki, np. na jedzenie - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie RTL i ntv.
21.10.2021

Parlament Europejski debatował nad gwałtownym wzrostem cen energii

Parlament Europejski debatował w środę nad przyczynami drastycznego wzrostu cen energii. "Musimy przemyśleć politykę energetyczną Unii" - apelowała europosłanka PiS Beata Szydło, występująca w imieniu frakcji Europejskich Konserwatystów i Reformatorów (EKR).
07.10.2021

Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51 proc.).
27.08.2021

Mit o zanieczyszczonej rybie z Bałtyku

– Naszymi bałtyckimi rybami zajada się pół Europy, tylko nie Polacy. Ludzie nie mają świadomości, jak wiele naszych ryb wyjeżdża do wyedukowanej ekologicznie Europy Północnej i Zachodniej. Tymczasem do Polski trafiają ryby z innych mórz i oceanów – mówi Marcin Radkowski z Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb.
25.06.2021

Czy Malediwy zostaną zatopione przez zmiany klimatyczne?

Malediwy mogą zniknąć pod koniec stulecia, jeśli świat nie będzie działał szybko i spójnie w walce ze zmianami klimatu, powiedział minister środowiska, zmian klimatycznych i technologii tego kraju – Aminath Shauna.
18.06.2021

UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu terminów na opakowaniu

Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Kolejne planowane kroki w tej walce dotyczą również rozszerzenia listy produktów zwolnionych z obowiązku podawania daty minimalnej trwałości lub nawet zupełnej rezygnacji z jej podawania i pozostania tylko przy terminie przydatności do spożycia, czyli przy sformułowaniu „należy spożyć do”.
13.05.2021

Food delivery podczas pandemii COVID-19 zwiększa liczbę e-skuterów

Liczba elektrycznych skuterów na minuty dostępnych w polskich miastach zmniejszyła się w wyniku pandemii o 19 proc., czego powodem była mniejsza mobilność Polaków. To nie oznacza jednak, że na ulicach znacząco ubyło tych pojazdów. Zamknięcie restauracji i duża popularność zamawiania jedzenia na wynos spowodowały bowiem, że skutery są częściej wykorzystywane przez dostawców posiłków. – Myślę, że to pozostanie z nami dłużej i także po pandemii część konsumentów będzie zamawiać jedzenie z dostawą do domu – mówi Łukasz Banach, współz
27.04.2021

Kanada: Konkurs na produkcję kosmicznej żywności

Kanadyjska Agencja Kosmiczna (CSA) ogłosiła wspólnie z amerykańską NASA konkurs na skuteczne metody produkcji żywności w kosmosie. Rezultaty mogą jednak pomóc także w zapewnieniu żywności na Ziemi, np. mieszkańcom odległych rejonów.
27.02.2021

Gembicka: cyfrowe "paszporty" żywności zwiększą polski eksport

Cyfrowe "paszporty" żywności pomogą zwiększyć polski eksport, otwierając go na nowe rynki, i umożliwią śledzenie drogi produktów - oceniła podczas piątkowego Forum Cyfrowej Administracji Publicznej wiceminister rolnictwa Anna Gembicka.
26.02.2021

Przeciętna polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 3 tys. zł

Co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych w trakcie pandemii. Podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite, coraz częściej także zaczęliśmy gotować w domu – wynika z raportu „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”.
26.02.2021

Wzrost ekonomiczny oznacza szkody dla planety

Według raportu sporządzonego na zlecenie brytyjskiego rządu, o 40 proc. spadły możliwości koszystania z zasobów naturalnych przez ludzi w stosunku do 1992 r. Twórcy raportu wskazują na destrukcyjny wpływ wzrostu gospodarczego na przyrodę.
02.02.2021

Ludzkie śmieci - globalny problem zwierząt małych i dużych

Bezkręgowce, ptaki, ryby, płazy, gady i ssaki - także te całkiem duże, jak szopy, psy i koty - giną z powodu śmieci i odpadków pozostawionych przez ludzi na świecie. Najczęstszą pułapką są słoiki oraz puszki po napojach i żywności - wynika z podsumowania przedstawionego przez naukowców z Uniwersytetu Wrocławskiego.
20.01.2021

Gdańsk bez plastiku

Wraz z nadejściem 2021 roku przyszedł czas, by pożegnać niektóre, plastikowe przedmioty. Jednorazowe sztućce, mieszadełka czy talerzyki będą znikać z restauracji stopniowo. Proces ten zakończy się 3 lipca br. To dobry moment, by przypomnieć mieszkańcom naszego miasta o kampanii “Gdańsk bez plastiku”, do której dołączyły niedawno dwie firmy społecznie odpowiedzialne: So Stay Hotel i Kawiarnia Kuźnia.
05.01.2021

Polacy nie zawsze potrafią być eko. Problemem finanse?

Większość Polaków uważa, że żyje ekologicznie, jednak nasze działania zazwyczaj sprowadzają się do tych podstawowych, jak segregacja śmieci, oszczędzanie wody i papieru czy niemarnowanie jedzenia. Te wymagające większego zaangażowania są już zdecydowanie rzadziej spotykane.
09.12.2020

Czy rolnictwo bez emisji jest możliwe?

Nawet jeśli nie jesteś politykiem ani rolnikiem – kierunek rozwoju sektora rolniczego w Polsce powinien być dla Ciebie ważny. Produkcja żywności to w końcu jedna z najbliższych nam gałęzi gospodarki. Z jej owoców korzystamy praktycznie każdego dnia kupując i konsumując. Jednak rocznie polskie rolnictwo emituje do atmosfery ok. 32 mln ton ekwiwalentu CO2. To mniej więcej tyle, co największy truciciel Europy – elektrownia Bełchatów.
09.12.2020

Dziękujemy za wysłane grafiki.