Nowe badania dowodzą, że hodowla drożdży dla uzyskania najlepszego smaku piwa może oszczędzić energię i zwiększyć bioróżnorodność.
Głównym problemem przemysłu piwowarskiego jest uzyskanie odpowiednich właściwości drożdży używanych do produkcji piwa – to właśnie one nadają mu niepowtarzalny smak.
Może to prowadzić do długotrwałego i pracochłonnego procesu, w którym stosuje się różne metody, aby osiągnąć pożądane cechy, co jest główną przyczyną frustracji sektora od 1800 roku.
Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów w Manchesterze i Leicester pozwoliły na znalezienie nowego sposobu produkcji płodnych, hybrydowych szczepów drożdży, które pozwalają na osiągnięcie pożądanego smaku piwa bez stosowania czasochłonnego procesu.
– Technologia ta może zrewolucjonizować obecne praktyki selekcji szczepów, umożliwiając szybkie tworzenie, poprzez hodowlę, wydajnych drożdży dostosowanych do potrzeb, posiadających specyficzne, nowe cechy – komentuje główna autorka badań, profesor Daniela Delneri.
Według badań drożdże hybrydowe są naturalnie bezpłodne i dlatego nie można przekazywać ich specyficznych cech – ale nowe odkrycie może rozwiązać ten problem.
Możliwość hodowania drożdży nie tylko oszczędziłaby czas, energię i ograniczyła negatywny wpływ na środowisko, ponieważ proces musi być powtarzany, aby uzyskać pożądane walory wyprodukowanego piwa. Naukowcy uważają również, że ten proces mógłby zostać wykorzystany w biotechnologii do zrównoważonej produkcji farmaceutyków lub paliw.
Naukowcy twierdzą, że taka produkcja zwiększyłaby również naturalną bioróżnorodność, ponieważ drożdże o pożądanych cechach mogłyby się teraz rozmnażać i wzbogacać środowisko naturalne.
– Badania te dotyczą fundamentalnego problemu sterylności hybrydowej i hodowli wielopokoleniowej – dodaje profesor.
– Oprócz otwarcia nowych możliwości w sektorze produkcji żywności i napojów, podejście to może być wykorzystane do opracowania nowatorskich drożdżowych 'fabryk komórek', które mogłyby być stosowane w dziedzinie biotechnologii przemysłowej do zrównoważonej bioprodukcji farmaceutyków, chemikaliów i paliw – podsumowuje Delneri.
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
Dwie spółki Krajowej Grupy Spożywczej skupiły kilkanaście tysięcy ton rzepaku
Naukowcy opracują „myślący” system monitoringu jakości wód opadowych. Testowany będzie w Sopocie
Corab S.A. i Kelfield rozwiną projekty agrowoltaiczne o mocy ponad 1 GW
Rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i innej żywności z Ukrainy
Zwiększenie hodowli wodorostów może zmniejszyć emisję CO2 z rolnictwa. Rozwój upraw oceanicznych może jednak budzić kontrowersje
Azoty uruchamiają w swoich gdańskich zakładach Centrum BR Bionawozów
Ropa brent | 64,38 $ | baryłka | 0,00% | 21:58 |
Cyna | 25352,00 $ | tona | -0,76% | 28 wrz |
Cynk | 2559,00 $ | tona | 3,90% | 28 wrz |
Aluminium | 2231,00 $ | tona | 1,64% | 28 wrz |
Pallad | 2680,00 $ | uncja | 0,00% | 21:57 |
Platyna | 1191,10 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Srebro | 25,11 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Złoto | 1731,30 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |