Hybrydowe drożdże do produkcji piwa mogą chronić bioróżnorodność i poprawić smak!

21.11.2021 08:10 Źródło: Własne
Strona główna ESG, ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ EkoRolnictwo, BioŻywność Hybrydowe drożdże do produkcji piwa mogą chronić bioróżnorodność i poprawić smak!

Partnerzy portalu

Hybrydowe drożdże do produkcji piwa mogą chronić  bioróżnorodność i poprawić smak! - ZielonaGospodarka.pl
Fot. Pixabay

Nowe badania dowodzą, że hodowla drożdży dla uzyskania najlepszego smaku piwa może oszczędzić energię i zwiększyć bioróżnorodność.

Głównym problemem przemysłu piwowarskiego jest uzyskanie odpowiednich właściwości drożdży używanych do produkcji piwa – to właśnie one nadają mu niepowtarzalny smak.

Może to prowadzić do długotrwałego i pracochłonnego procesu, w którym stosuje się różne metody, aby osiągnąć pożądane cechy, co jest główną przyczyną frustracji sektora od 1800 roku.

Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów w Manchesterze i Leicester pozwoliły na znalezienie nowego sposobu produkcji płodnych, hybrydowych szczepów drożdży, które pozwalają na osiągnięcie pożądanego smaku piwa bez stosowania czasochłonnego procesu.

– Technologia ta może zrewolucjonizować obecne praktyki selekcji szczepów, umożliwiając szybkie tworzenie, poprzez hodowlę, wydajnych drożdży dostosowanych do potrzeb, posiadających specyficzne, nowe cechy – komentuje główna autorka badań, profesor Daniela Delneri.

Według badań drożdże hybrydowe są naturalnie bezpłodne i dlatego nie można przekazywać ich specyficznych cech – ale nowe odkrycie może rozwiązać ten problem.

Możliwość hodowania drożdży nie tylko oszczędziłaby czas, energię i ograniczyła negatywny wpływ na środowisko, ponieważ proces musi być powtarzany, aby uzyskać pożądane walory wyprodukowanego piwa. Naukowcy uważają również, że ten proces mógłby zostać wykorzystany w biotechnologii do zrównoważonej produkcji farmaceutyków lub paliw.

Naukowcy twierdzą, że taka produkcja zwiększyłaby również naturalną bioróżnorodność, ponieważ drożdże o pożądanych cechach mogłyby się teraz rozmnażać i wzbogacać środowisko naturalne.

– Badania te dotyczą fundamentalnego problemu sterylności hybrydowej i hodowli wielopokoleniowej – dodaje profesor.

– Oprócz otwarcia nowych możliwości w sektorze produkcji żywności i napojów, podejście to może być wykorzystane do opracowania nowatorskich drożdżowych 'fabryk komórek', które mogłyby być stosowane w dziedzinie biotechnologii przemysłowej do zrównoważonej bioprodukcji farmaceutyków, chemikaliów i paliw – podsumowuje Delneri.


Partnerzy portalu

Surowce

 Ropa brent 83,76 $ baryłka  1,33% 11:11
 Cyna 23110,00 $ tona 0,64% 29 lis
 Cynk 2507,00 $ tona -0,87% 29 lis
 Aluminium 2177,00 $ tona 0,60% 29 lis
 Pallad 1021,53 $ uncja  -1,54% 11:10
 Platyna 936,30 $ uncja  -0,31% 11:11
 Srebro 25,06 $ uncja  0,08% 11:11
 Złoto 2038,40 $ uncja  -0,33% 11:11

Dziękujemy za wysłane grafiki.