Hybrydowe drożdże do produkcji piwa mogą chronić bioróżnorodność i poprawić smak!

Żaneta Kłostowska

21.11.2021 08:10 Źródło: Własne
Strona główna EkoRolnictwo, BioŻywność Hybrydowe drożdże do produkcji piwa mogą chronić bioróżnorodność i poprawić smak!
Hybrydowe drożdże do produkcji piwa mogą chronić  bioróżnorodność i poprawić smak! - ZielonaGospodarka.pl
Fot. Pixabay

Nowe badania dowodzą, że hodowla drożdży dla uzyskania najlepszego smaku piwa może oszczędzić energię i zwiększyć bioróżnorodność.

Głównym problemem przemysłu piwowarskiego jest uzyskanie odpowiednich właściwości drożdży używanych do produkcji piwa – to właśnie one nadają mu niepowtarzalny smak.

Może to prowadzić do długotrwałego i pracochłonnego procesu, w którym stosuje się różne metody, aby osiągnąć pożądane cechy, co jest główną przyczyną frustracji sektora od 1800 roku.

Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetów w Manchesterze i Leicester pozwoliły na znalezienie nowego sposobu produkcji płodnych, hybrydowych szczepów drożdży, które pozwalają na osiągnięcie pożądanego smaku piwa bez stosowania czasochłonnego procesu.

– Technologia ta może zrewolucjonizować obecne praktyki selekcji szczepów, umożliwiając szybkie tworzenie, poprzez hodowlę, wydajnych drożdży dostosowanych do potrzeb, posiadających specyficzne, nowe cechy – komentuje główna autorka badań, profesor Daniela Delneri.

Według badań drożdże hybrydowe są naturalnie bezpłodne i dlatego nie można przekazywać ich specyficznych cech – ale nowe odkrycie może rozwiązać ten problem.

Możliwość hodowania drożdży nie tylko oszczędziłaby czas, energię i ograniczyła negatywny wpływ na środowisko, ponieważ proces musi być powtarzany, aby uzyskać pożądane walory wyprodukowanego piwa. Naukowcy uważają również, że ten proces mógłby zostać wykorzystany w biotechnologii do zrównoważonej produkcji farmaceutyków lub paliw.

Naukowcy twierdzą, że taka produkcja zwiększyłaby również naturalną bioróżnorodność, ponieważ drożdże o pożądanych cechach mogłyby się teraz rozmnażać i wzbogacać środowisko naturalne.

– Badania te dotyczą fundamentalnego problemu sterylności hybrydowej i hodowli wielopokoleniowej – dodaje profesor.

– Oprócz otwarcia nowych możliwości w sektorze produkcji żywności i napojów, podejście to może być wykorzystane do opracowania nowatorskich drożdżowych 'fabryk komórek', które mogłyby być stosowane w dziedzinie biotechnologii przemysłowej do zrównoważonej bioprodukcji farmaceutyków, chemikaliów i paliw – podsumowuje Delneri.


Surowce

 Ropa brent 64,38 $ baryłka  0,00% 21:58
 Cyna 40250,00 $ tona -1,71% 26 lis
 Cynk 3330,00 $ tona -2,94% 26 lis
 Aluminium 2618,00 $ tona -4,45% 26 lis
 Pallad 2680,00 $ uncja  0,00% 21:57
 Platyna 1191,10 $ uncja  0,00% 21:59
 Srebro 25,11 $ uncja  0,00% 21:59
 Złoto 1731,30 $ uncja  0,00% 21:59

Dziękujemy za wysłane grafiki.