EkoRolnictwo, BioŻywność

Partnerzy portalu

207 artykuły
EkoRolnictwo, BioŻywność

Owce zaopiekowały się zielonym terenem nad Opływem Motławy w Gdańsku

Rozpoczął się pilotażowy projekt "Opływ na wypasie". Na terenie parku nad Opływem Motławy po raz pierwszy wypuszczone zostało stado 15 owiec wrzosówek. Zwierzęta te zadbają o bioróżnorodność, dobrostan gleby oraz selektywne koszenie traw.

06.08.2022, 15:24
EkoRolnictwo, BioŻywność

Co drugi Polak ograniczył spożycie mięsa. Rośnie apetyt na roślinną żywność

Połowa Polaków deklaruje, że ograniczyła w swoim menu ilość spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego – wynika z badania SW Research dla Fundacji ProVeg. Konsumenci są coraz bardziej świadomi, że dieta bardziej roślinna może mieć pozytywne przełożenie na zdrowie, ale też na środowisko. W odpowiedzi na ten trend na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej roślinnych produktów nowej generacji. Do swojej oferty dodają ją także producenci dotąd skoncentrowani na mięsie. – Wydaje mi się, że będzie miejsce zarówno dla dobrej jak

01.07.2022, 12:53
EkoRolnictwo, BioŻywność

Gdyński startup pomoże w tworzeniu rolnictwa na Marsie [GALERIA]

Kiedy wyobrażamy sobie Marsa, myślimy o odległej czerwonej planecie. Jednak za sprawą firmy z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia staje się on nam zdecydowanie bliższy. A to wszystko dzięki powstałemu w Gdyni nanoproszkowi NanoboosteX – opracowanemu z użyciem nanotechnologii, dzięki któremu będzie możliwa naturalna uprawa żywności na innych planetach.

23.06.2022, 14:09
EkoRolnictwo, BioŻywność

Inspekcja Jakości Handlowej: zwiększa się liczba producentów ekologicznych

W latach 2004-2021 liczba producentów ekologicznych w Polsce zwiększyła się z blisko 3,8 tys. do 21,7 tys.; najwięcej zarejestrowanych było w województwach: warmińsko-mazurskim (3,5 tys.), podlaskim (3,4 tys.) i mazowieckim (2,8 tys.) - poinformowała Małgorzata Waszewska z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

23.06.2022, 07:13
EkoRolnictwo, BioŻywność

Ruszyła kampania edukacyjna promująca certyfikowaną żywność ekologiczną [WIDEO]

Ruszyła kampania Polskiej Izby Żywności Ekologicznej „Przestaw się na eko – szukaj Euroliścia” – ma ona promować naturalną żywność certyfikowaną unijnym symbolem zielonego listka. Jak powiedziała PAP Krystyna Radkowska, prezes PIŻE, szansą na dalszy rozwój krajowego rynku żywności eko może być tzw. generacja Z, czyli pokolenie osób urodzonych po 1995 r., z których 39 proc. co najmniej raz w tygodniu sięga po żywność ekologiczną.

14.06.2022, 15:03
Energetyka, OZE

Inauguracyjne posiedzenie Zespołu ds. zwiększenia udziału biomasy w systemie energetycznym i ciepłowniczym

Identyfikacja barier w rozwoju rynku oraz rekomendacje ich usunięcia to główne zadania powołanego przez Minister Klimatu i Środowiska Zespołu do spraw zwiększenia udziału zrównoważonej biomasy w krajowym systemie elektroenergetycznym i ciepłowniczym. Pierwsze inauguracyjne posiedzenie pod przewodnictwem Sekretarza Stanu w MKIŚ, Pełnomocnika rządu ds. OZE Ireneusza Zyski, odbyło się 10 czerwca 2022 r w Warszawie. W spotkaniu udział wziął także Sekretarz Stanu w MKIŚ, Edward Siarka.

13.06.2022, 15:14
Prawo, finanse

Senacka komisja za szeregiem poprawek do ustawy o rolnictwie ekologicznym

Senacka komisja rolnictwa zaakceptowała szereg poprawek do ustawy o rolnictwie ekologicznym. Głównym celem ustawy jest dostosowanie polskich przepisów do regulacji unijnych m.in. w zakresie kontroli i nadzoru nad produkcją.

09.06.2022, 09:17
EkoRolnictwo, BioŻywność

Polacy coraz częściej sięgają po ekologiczną żywność

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej szacowana jest na 1,36 mld zł w cenach detalicznych. To stanowi tylko 0,5 proc. całego rynku spożywczego, jednak od kilku lat zarówno wartość, jak i udział rośnie i to w tempie dwucyfrowym.

09.06.2022, 07:34
EkoRolnictwo, BioŻywność

ARiMR przedłuża nabór dla podmiotów wdrażających innowacje w rolnictwie

O dwa tygodnie, do 29 czerwca został wydłużony termin naboru wniosków o wsparcie dla podmiotów wdrażających innowacyjne rozwiązania w rolnictwie - poinformowała w poniedziałek Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR).

30.05.2022, 18:05
Ekobiznes, Ekoinnowacje

Ekokonopie - o uprawie i przyszłości rynku [WYWIAD, WIDEO, GALERIA]

Konopie przemysłowe, niepsychoaktywny kuzyn konopi, mogą być wykorzystywane do produkcji praktycznie w każdej gałęzi gospodarki, od żywności po włókno, biodegradowalne materiały budowlane i biopaliwa. Jeden z produktów ubocznych konopi, kannabidiol (CBD), zyskał ogromną popularność, ponieważ ludzie odkryli, że CBD może być stosowany w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Według najnowszego badania Forbes Health przeprowadzonego przez OnePoll wśród 2000 dorosłych Amerykanów, 60 proc. z nich spróbowało tego produktu. Ludzie używaj

19.05.2022, 16:28

Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.