Fale upałów szkodzą winiarskim regionom Grecji. Producenci, którzy próbują dostosować się do zmieniającego się klimatu, skarżą się na susze i wysokie temperatury, utrzymujące się również w nocy. Eksperci alarmują, że branżę czekają trudne decyzje.
"To najgorszy sezon od 30 lat. Nie ma winogron. To drugi rok suszy, rośliny nie są w stanie tego przetrwać; winorośle mają spalone liście" - ubolewał Matthaios Dimopulos, przedstawiciel branży winiarskiej na wyspie Santorini, gdzie produkowane jest wino assyrtiko.
Eksperci zwracają uwagę, że z suszą i wysokimi temperaturami mierzą się też winnice na innych wyspach Cykladów i w pozostałych częściach kraju - napisał portal eKathimerini.
"Santorini i plantatorzy winogron w innych częściach kraju będą musieli podjąć szybko trudną decyzję. Kończy się nam czas" - zaalarmował profesor Stefanos Kunduras z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach.
"Biorąc pod uwagę obecną sytuację, musimy rozważyć drastyczne rozwiązania, możliwe, że będą one inne niż te, które stosowaliśmy do tej pory. Wino nie jest produktem pierwszej potrzeby i wkrótce w związku z brakiem zasobów wodnych możemy stanąć przed dylematem dotyczącym tego, co podlewać: pomidory czy winorośle" - dodał szef Greckiego Stowarzyszenia Winiarskiego Jannis Wogiatzis.
"Uczymy się przystosowywać do zmiany klimatu. Będziemy mieć inne rodzaje win, mniej owocowe i z większą zawartością alkoholu. Winnice przenoszą się na północ (...)" - zaznaczył przedstawiciel branży w Attyce Andreas Gikas.
Kunduras wyjaśnił, że między marcem i wrześniem wzrosły maksymalne temperatury oraz częstotliwość i długotrwałość fal upałów. "Gdy temperatury sięgają 37 stopni Celsjusza przez wiele dni, nadwyręża to winorośl. Co więcej, temperatury w nocy również wzrosły, w związku z czym winorośle nie otrzymują w nocy potrzebnego odpoczynku i nie mogą się zregenerować" - podkreślił.
W regionie Mandinia na Półwyspie Peloponeskim, z którego pochodzi szczep Moschofilero, nie padało od ponad dwóch miesięcy. "Co więcej, w nocy temperatura nie spada, co jest problematyczne. Winorośle jeszcze się trzymają, ale do zbiorów pod koniec września mamy jeszcze trochę czasu" - powiedział producent win Aris Celepos.
Z Aten Natalia Dziurdzińska
ndz/ akl/
Fot. Depositphotos
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
Lasy Społeczne, moratoria i Plan Urządzenia Lasu. Kluczowe priorytety RDLP w Gdańsku na nadchodzące miesiące
Tydzień Lasów FSC - małymi krokami do dużej zmiany
Wylesianie jedną z głównych przyczyn zmian klimatu
W związku z ociepleniem klimatu do katastrof naturalnych będzie dochodzić coraz częściej
Hennig-Kloska: 21 mln zł w formie dotacji jako pierwsza pomoc dla terenów dotkniętych powodzią
Mali ekolodzy w szpitalu: Amica przeprowadziła interaktywne warsztaty z ochrony środowiska
Ropa brent | $ | baryłka | ||
Cyna | $ | tona | ||
Cynk | $ | tona | ||
Aluminium | $ | tona | ||
Pallad | $ | uncja | ||
Platyna | $ | uncja | ||
Srebro | $ | uncja | ||
Złoto | $ | uncja |