Wynik wyszukiwania - "cukier" - Wiadomości

Zielona majówka w Trójmieście

Trójmiasto jest doskonałym miejscem na majówkowy wypad, który podkreśli zrównoważoną turystykę. Te trzy miasta oferują bogactwo udogodnień i atrakcji dla mieszkańców i turystów, promując przy tym ekologiczny styl życia. Przygotowaliśmy trzy propozycje spędzenia wolnego czasu w Trójmieście, w ramach których minimalizujemy zużycie energii, wspieramy lokalne przedsiębiorstwa i czerpiemy relaks w otoczeniu pięknej przyrody.
29.04.2024

Produkcja cukru Diamant zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju

Jeden hektar uprawy buraków cukrowych pochłania rocznie 36 ton dwutlenku węgla i produkuje w tym samym czasie 26 ton tlenu, czyli najwięcej ze wszystkich rolniczych uprawianych w Polsce. Z okazji Dnia Ziemi, który obchodzimy 22 kwietnia, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom buraków cukrowych oraz temu jak producent marki Diamant wykorzystuje niemal każdą część tej rośliny i wytwarza cukier zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
17.04.2024

Badaczki Uniwersytetu Łódzkiego opracowują metodę ekologicznego użyźnia gleby kawiorem molekularnym

Badaczki Uniwersytetu Łódzkiego pracują nad wykorzystaniem w gospodarce ekologicznej odpadu powstającego podczas produkcji kawioru molekularnego. Obecnie pozostałości poprodukcyjne tego wyrobu cukierniczego są trudne do utylizacji. W przyszłości mogą służyć do użyźniania gleby.
04.01.2024

Łuski cebuli czy pulpa z buraka cukrowego mogą być wykorzystane w przemyśle chemicznym czy kosmetycznym

Naukowcy badają, w jaki sposób można wykorzystać roślinne produkty uboczne, które są źródłem substancji biologicznie czynnych. Produkcja żywności dla rosnącej liczby ludności na świecie to jedno z większych globalnych wyzwań. Z drugiej strony konsumenci coraz częściej poszukują produktów spożywczych o prozdrowotnym działaniu.
03.01.2024

Fabryka PepsiCo pod Środą Śląską otwarta. Arup: to najbardziej ekologiczny zakład firmy w Europie

W dniu 31 maja br. otwarto fabrykę PepsiCo w miejscowości Święte koło Środy Śląskiej. Jest to najbardziej zrównoważony zakład produkcyjny koncernu w Europie. Za projektowanie i zarządzanie procesem budowy odpowiedzialna była firma Arup, specjalizująca się w zrównoważonej inżynierii, która współtworzyła takie obiekty, jak nowy browar Carlsberg w Hamburgu, zakład cukierniczy Cadbury-Wedel w Skarbimierzu czy fabryka Toyoty w tureckim Adapazari. Dzięki ekologicznym rozwiązaniom opracowanym przez Arup, polski zakład PepsiCo już wkrótc
01.06.2023

Port Esbjerg wchodzi w kolejną erę zielonej transformacji krok w kierunku transportu kolejowego

Zielona transformacja w Europie zależy od ekologicznych paliw i dekarbonizacji. Transport nowych paliw wymaga logistyki na najwyższym poziomie, a port Esbjerg będzie odgrywał kluczową rolę. DB Cargo i Port Esbjerg zacieśniają współpracę, ponieważ możliwości wykorzystania transportu kolejowego w nowej infrastrukturze są ogromne, a z uwagi na fakt, że jest on bardziej ekologiczny, transport kolejowy będzie korzystny dla transformacji ekologicznej.
10.05.2023

Wyjazdy służbowe stanowią 15–20 proc. wszystkich podróży lotniczych. Zdecydowana większość firm nie uwzględnia ich wpływu na klimat

Pomimo deklaracji zrównoważonego rozwoju zdecydowana większość globalnych korporacji nie uwzględnia tego, jaki wpływ na klimat mają emisje generowane przez służbowe podróże lotnicze – pokazuje badanie Travel Smart 2023. Spośród ponad 300 objętych nim firm tylko 50 wyznaczyło sobie cel ograniczenia lotów służbowych, a jedynie cztery raportują emisje związane ze służbowymi lotami i zobowiązały się do ich redukcji. Nie ma wśród nich żadnej z badanych firm z Polski.
19.04.2023

Opracowano jadalny akumulator

Włoscy naukowcy zbudowali jadalną baterię, wystarczającą do zasilania małych urządzeń elektronicznych. Opracowana przy tym technologia może być wykorzystywana w diagnostyce zdrowotnej, monitorowaniu jakości żywności oraz miękkiej robotyce jadalnej - sugerują na łamach „Advanced Materials”.
19.04.2023

Obniżka cen gazu nie rozwiąże problemów polskich przedsiębiorców

Należąca do Orlenu spółka PGNiG, największy sprzedawca gazu w Polsce, od 1 kwietnia obniża cenę gazu dla małych i średnich przedsiębiorstw rozliczających się na podstawie cennika oferty „Gaz dla Biznesu”. Cena wynosić będzie 353 zł za MWh, czyli nadal dużo więcej niż w Europie.
20.03.2023

Global Hydrogen rozpoczyna testy mikrobiogazowni

Spółka opracowująca technologie w branży zielonej energii – Global Hydrogen, podpisała umowy współpracy z kilkoma partnerami celem przeprowadzenia badań i testów dostarczonego substratu. To kolejny etap realizacji projektu prototypu mikrobiogazowni, który został zapowiedziany przez spółkę w grudniu ub.r. Global Hydrogen kieruje swoją ofertę głównie do przedsiębiorstw z sektora rolno-spożywczego oraz gospodarstw rolnych.
06.03.2023

Obajtek: Orlen gra w globalnej lidze, jest otwarty na sojusze i kolejne przejęcia

PKN Orlen jest największą firmą w Europie Środkowej i gra w globalnej głównej lidzie. Chce dalej wzmacniać swoją pozycję, jest otwarty na sojusze z partnerami i kolejne przejęcia - poinformował PAP Biznes prezes Orlenu Daniel Obajtek. W 2023 roku przychody grupy mogą sięgnąć 400-500 mld zł.
02.03.2023

Wiceminister Łukaszewska-Trzeciakowska: Obniżone stawki za gaz dla piekarni i cukierni

Pomoc dla piekarni i cukierni to główny temat konferencji z udziałem premiera Mateusza Morawieckiego, ministra rozwoju i technologii Waldemara Budy oraz wiceminister klimatu i środowiska Anny Łukaszewskiej-Trzeciakowskiej. Wydarzenie odbyło się 2 lutego 2023 r. w Dąbrówce.
02.02.2023

Co wspólnego ma burak z produkcją tlenu?

Burak cukrowy jest rośliną wyjątkową. Nie tylko dlatego, że wydobywamy z niego pyszny cukier, lecz także dlatego, że z całego płodozmianu jest rośliną najbardziej tlenogenną. Tylko 1 hektar uprawy buraka cukrowego Diamant wytwarza tyle tlenu, ile rocznie potrzebuje do oddychania aż 100 osób! Co więcej – w tym samym procesie burak cukrowy pochłania i wiąże w glebie najwięcej CO2 z pośród wszystkich roślin rolniczych uprawianych w Polsce, co jest równie korzystne dla środowiska. Jakie jeszcze ma właściwości i jak wygląda proces jeg
17.11.2022

Przedsiębiorcy na różne sposoby radzą sobie z podwyżkami cen prądu. Oczekują przewidywalnych cen energii

Faktury za prąd windują koszty polskich przedsiębiorców, którzy wysokie ceny energii elektrycznej i surowców wskazują dziś jako główną barierę w prowadzeniu działalności gospodarczej. W tej trudnej sytuacji rynkowej szukają też różnych sposobów na to, aby utrzymać się na rynku: podnoszą ceny, zmieniają dostawców prądu, inwestują w nowe rozwiązania technologiczne albo własne źródła OZE. To właśnie ten obszar inwestycji powinien być brany pod uwagę jako priorytetowy. Nie tylko ze względu na uniezależnienie się od wahań cenowych, le
03.11.2022

Cukierek albo psikus... Hallowenowe śmieci

Nadszedł upiorny sezon, co oznacza, że wszyscy chcą się przebrać za duchy, zoombie, gremliny i wszystko, co przerażające, aby uczcić zmarłych, męczenników i tych, którzy odeszli.
31.10.2022

PKO BP: Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny

Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny. Postępują indeksacje umów handlowych. Wobec silnego wzrostu inflacji i napiętego otoczenia rynkowego, RPP w przyszłym tygodniu będzie kontynuować cykl podwyżek stóp procentowych - prognozują analitycy PKO BP.
01.10.2022

PKO BP: Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny

Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny. Postępują indeksacje umów handlowych. Wobec silnego wzrostu inflacji i napiętego otoczenia rynkowego, RPP w przyszłym tygodniu będzie kontynuować cykl podwyżek stóp procentowych - prognozują analitycy PKO BP.
30.09.2022

Francja: piekarze podnoszą ceny bagietek i croissantów; powodem droższa energia i pszenica

Francuscy piekarze od kilkunastu miesięcy podnoszą ceny bagietek i croissantów z powodu wyższych cen energii oraz rosnących cen pszenicy. W niektórych miastach średnia cena bagietek wzrosła z 90 eurocentów do nawet 1,5 euro.
28.09.2022

Woda w wino, a węgiel w.. cukier. Nowe plany Coca-Cola

Czy wychwycony dwutlenek węgla można zamienić w cukier? Coca-Cola uważa, że tak - i nawiązała współpracę z Uniwersytetem Kalifornijskim w Berkeley, aby urzeczywistnić ten pomysł.
26.08.2022

Słodko! Gumisie z turbin wiatrowych - nowy poziom recyklingu

Czy nauka może uczynić farmy wiatrowe hot spotami z gumisiami?
26.08.2022

Olyns Cube. Automat, który oferuje dopłaty za recykling butelek

Amerykańska firma Olyns wprowadziła automat do recyklingu butelek po napojach. Maszyna spełnia funkcje reklamowe, jednocześnie zachęcając klientów do „odwróconego kupowania” poprzez specjalne zniżki.
17.07.2022

Ekoświadomość - co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej części Europy nie ma drugiego tak otwartego na innowacje społeczeństwa, a produkty coraz bardziej przyjazne zarówno zdrowiu, jak i planecie, to żywność przyszłości” - tłumaczy Marek Sumiła, dyrektor zarządzający Danone i Żywiec Zdrój.
12.05.2022

W ORLEN Południe powstaje innowacyjny bioprodukt

W Grupie ORLEN uruchomiono pierwszą w Polsce pilotażową instalację do produkcji ekologicznego kwasu mlekowego przy wykorzystaniu mikroorganizmów. Inwestycja o wartości 10 mln zł została zrealizowana w rafinerii Trzebinia należącej do spółki ORLEN Południe.
13.04.2022

Biorafineria Orlen Południe - wystartował projekt instalacji do produkcji kwasu mlekowego

W biorafinerii Orlen Południe w Trzebini uruchomiono pilotażową instalację do produkcji kwasu mlekowego, który stosuje się m.in. w przemyśle chemicznym, spożywczym, farmaceutycznym czy w rolnictwie. Można go też stosować do produkcji materiałów ekologicznych, alternatywnych dla plastiku.
07.04.2022

W Zatoce Neapolitańskiej znaleziono plastikowe opakowanie sprzed 40 lat

Rybak wyłowił w Zatoce Neapolitańskiej zachowane niemal w całości plastikowe opakowanie po chrupkach sprzed 40 lat. Jest na nim data ważności: listopad 1983. Zaprezentowano je jako dowód tego, w jaki sposób plastik, który rozkłada się bardzo długo, wyniszcza morze.
08.02.2022

Wódka z powietrza i cukier z CO2 dla misji na Marsa NASA

Nowojorski startup Air Co. produkuje alkohol z wychwyconego CO2 i zielonego wodoru. Nazywa swoją wódkę najbardziej zrównoważonym alkoholem na świecie. Firma produkuje również środki do dezynfekcji rąk i perfumy.
27.10.2021

Kolejny morski kosz na polskim wybrzeżu wyłowi śmieci z portu w Pucku

Co roku do mórz i oceanów świata trafia od 4,8 do 12,7 mln ton tworzyw sztucznych. Problem odpadów z tworzyw sztucznych to temat globalny, który nie omija Morza Bałtyckiego. Jak podaje HELCOM, nawet do 70 proc. odpadów trafiających do Bałtyku to plastik.
27.10.2021

Morski kosz wyłowi śmieci z portu w Kołobrzegu

W ciągu ostatnich 70 lat plastik stał się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Jest wykorzystywany do produkcji samochodów, komputerów, czy telefonów, w medycynie i w budownictwie - towarzyszy nam prawie we wszystkich dziedzinach życia. Polegamy na plastiku ze względu na niski koszt produkcji, wytrzymałość oraz wygodę. Jednak jego odporność na degradację, nieodpowiednia utylizacja i szerokie zastosowanie jako materiał jednorazowego użytku spowodowały, że coraz większa ilość plastiku dostaje się do środowiska naturalnego, w
26.10.2021

ReFlex: rusza pionierski projekt recyklingu opakowań elastycznych

Nestlé Polska oraz PepsiCo Polska inaugurują pierwsze w Polsce przedsięwzięcie mające na celu zwiększenie zbiórki i recyklingu odpadów opakowaniowych po elastycznych opakowaniach wielomateriałowych, oraz z tworzyw sztucznych.
22.10.2021

Dole Sunshine Company realizuje globalne zobowiązanie z myślą o roku 2025

Rok po rozpoczęciu działalności Dole informuje o stanie realizacji swojego zobowiązania „Sunshine for All” - obejmującego wprowadzanie zmian dla ludzi, planety i dobrobytu.
12.08.2021

UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu terminów na opakowaniu

Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Kolejne planowane kroki w tej walce dotyczą również rozszerzenia listy produktów zwolnionych z obowiązku podawania daty minimalnej trwałości lub nawet zupełnej rezygnacji z jej podawania i pozostania tylko przy terminie przydatności do spożycia, czyli przy sformułowaniu „należy spożyć do”.
13.05.2021

Warmińsko-mazurskie: Apel o kupowanie regionalnej żywności na Wielkanoc

Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin zaapelował w środę do mieszkańców regionu o kupowanie potraw na święta wielkanocne od lokalnych wytwórców i dostawców. Ma to pomóc regionalnej gospodarce przetrwać okres pandemii COVID-19.
31.03.2021

Dziękujemy za wysłane grafiki.