Pfeifer & Langen, właściciel marki Diamant, konsekwentnie prowadzi działania, które mają pozytywny wpływ na środowisko. Po wydanym w 2022 roku raporcie dot. zrównoważonego rozwoju, firma przygotowała kontynuację kampanii informacyjno-edukacyjnej Z Natury Dla Dobrej Przyszłości. Bohaterowie akcji, rodzina Słodkich, prezentują konsumentom m.in.: jak w praktyce wygląda proces uprawy buraka oraz jak każdego roku zmniejsza się emisja CO2 w transporcie i podczas pracy cukrowni.
Na profilach marki Diamant możemy obejrzeć cykl filmów edukacyjnych, który ma na celu przybliżenie działań z zakresu zrównoważonego rozwoju jakie podejmuje firma Pfeifer & Langen. Zarówno podczas wytwarzania cukru, jak i uprawy buraków cukrowych. Nie jest powszechną wiedzą to, że każde z tych warzyw wytwarza przez rok aż 26 ton tlenu – czyli tyle, ile potrzebuje do oddychania aż 100 osób rocznie! Dzięki akcji dowiemy się również, że cukrownia Pfeifer & Langen w Środzie Wielkopolskiej jest jednocześnie elektrociepłownią, zapewniającą mieszkańcom tańsze ogrzewanie. Te i wiele innych ciekawostek przedstawiają w kampanii jej bohaterowie - rodzina Słodkich. Pokazują nie tylko eksperckie nagrania prosto z pól czy zakładów produkcyjnych, ale i podpowiadają jak codzienne, świadome nawyki oraz bardziej zielone wybory pozytywnie wpływają na planetę i przyczyniają się do dbania o środowisko naturalne.
- Od lat w Pfeifer & Langen Polska przykładamy ogromną wagę do tego, aby nam wszystkim żyło się lepiej. Dbamy o zrównoważony rozwój oraz dobre relacje z lokalnymi społecznościami. Pochodzące od naszych plantatorów buraki dostarczane są do cukrowni możliwie najkrótszymi trasami, wytyczonymi przez specjalne systemy logistyczne. Dzięki temu od 2003 roku średnia emisja CO2 związana z ich transportem została zredukowana o ponad 25%. Same plantacje buraków cukrowych rokrocznie wytwarzają miliony ton tlenu, a to m.in. przyczynia się do poprawy jakości powietrza w ich sąsiedztwie. Ponadto, w ciągu ostatnich dziesięciu lat zredukowaliśmy znacząco ilość zużytego papieru i kartonu, potrzebnych do wytwarzania opakowań. Wiemy, że nasi konsumenci to doceniają, bo troska o środowisko naturalne jest dla nich również ważna. Dlatego w naszej najnowszej kampanii staramy się ich inspirować oraz zachęcać do podejmowania praktyk, które sprawiają, że nawet we własnej kuchni możemy dbać o środowisko - mówi Kamila Sikorska, marketing manager w firmie Pfeifer & Langen.
Diamant, wspólnie z rodziną Słodkich, zachęca do świadomych postaw takich, jak: segregowanie śmieci, rezygnowanie podczas zakupów z opakowań z tworzywa sztucznego, nie wyrzucanie mocno dojrzałych owoców tylko przerabianie ich np. na dżemy, zakręcanie kranu podczas mycia zębów czy zmywania naczyń. Na stronie www.diamant.pl znalazły się też wskazówki jak gotować w duchu #zerowaste.
Fot. Depositphotos
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
Wyzwania polityki klimatycznej: wciąż 82% globalnego zapotrzebowania na energię zaspokajane dzięki paliwom kopalnym
Papież do uczestników COP28: trzeba powstrzymać delirium przemocy wobec środowiska
Powrót do korzeni. Jak stosować nawozy ekologiczne?
Andrzej Duda o transformacji energetycznej na konferencji COP28
Raport brukselskiego think tanku: unijna polityka rolna zakładnikiem ideologii klimatycznej
Produkcja Bitcoinów zużywa gigantyczne ilości wody
Ropa brent | 83,76 $ | baryłka | 1,33% | 11:11 |
Cyna | 23110,00 $ | tona | 0,64% | 29 lis |
Cynk | 2507,00 $ | tona | -0,87% | 29 lis |
Aluminium | 2177,00 $ | tona | 0,60% | 29 lis |
Pallad | 1021,53 $ | uncja | -1,54% | 11:10 |
Platyna | 936,30 $ | uncja | -0,31% | 11:11 |
Srebro | 25,06 $ | uncja | 0,08% | 11:11 |
Złoto | 2038,40 $ | uncja | -0,33% | 11:11 |