Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie badają mikrobiom wody w gospodarstwie karpiowym. Chcą stworzyć podstawy do wykorzystania mikroorganizmów, aby poprawić stan wody i tym samym smak karpi.
Zespół pod kierownictwem prof. Małgorzaty Sobczak i prof. Remigiusza Panicza z Katedry Technologii Mięsa Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie prowadzi badania podstawowe nad poznaniem składu ilościowego i jakościowego mikrobiomu wody w gospodarstwie rybackim w Malińcu, należącym do Ińskiego Centrum Rybactwa.
Jak podkreślił w rozmowie z PAP autor badań dr inż. Piotr Eljasik, gospodarstwo to jest wolne od patogenów ryb karpiowatych, "co z kolei daje szansę na stworzenie wzorca mikrobiomu wody w gospodarstwach karpiowych".
"Możemy zobrazować to w ten sposób, że chcielibyśmy zbadać orkiestrę, która harmonijnie gra jakiś utwór, a my chcemy poznać instrumenty, na których gra i to, w jaki sposób tworzy tę harmonię. W naszym przypadku instrumentami są bakterie, które pełnią określoną rolę. Chcemy zobaczyć, jakie bakterie pełnią jakie funkcje – a więc, wracając do obrazu orkiestry, jakie grają nuty – w tym ogólnym składzie mikroflory" – powiedział dr inż. Eljasik.
Dodał, że zespół chce stworzyć w ten sposób podwaliny do wykorzystania mikroorganizmów, aby lepiej zarządzać jakością wody w stawach.
"Gdy znamy konkretny skład mikroflory i zauważymy, że zaczynają się tam pojawiać bakterie patogenne, moglibyśmy wprowadzić np. bakterie komensalne lub probiotyczne – staną się one konkurencją dla patogennych, przez co jakość wody będzie lepsza dla ryb żyjących w gospodarstwie" – wyjaśniał badacz.
Badania – dodał – mogą przekładać się na zachowanie bioróżnorodności w gospodarstwach karpiowych i w rzekach poniżej nich. Badacze mają również nadzieję, że projekt wskaże kierunki adaptacji sektora karpiowego do zmian klimatycznych.
"W dalszych etapach chcemy poszukiwać rozwiązań z nowoczesnymi technologiami takimi, jak teledetekcja czy drony – do lepszego zarządzania jakością wody w stawach karpiowych. Chcielibyśmy też sprawdzić, jak mikrobiom wody przekłada się na mikrobiom jelitowy ryb i jak mikroflora jelitowa wpływa na pracę ich mózgu" – mówił dr inż. Eljasik.
Dodał, że badania te prowadzone będą wkrótce w ramach międzynarodowego projektu SmartAqua4Future (SAFE) finansowanego z mechanizmu Horyzont Europa.
"Jeśli będziemy efektywnie zarządzać jakością wody w odniesieniu do mikrobiomu i pozbędziemy się z niej bakterii wpływających na pogorszenie smaku, to karpie oczywiście będą smaczniejsze" – podsumował badacz.
Elżbieta Bielecka
emb/ joz/
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
Prawie 30 proc. mniej emisji CO2 vs. 2020 r. i certyfikat Top Employer. Eurocash publikuje Raport Zrównoważonego Rozwoju za 2023 r.
DSV – Global Transport and Logistics wyróżnione w najnowszym raporcie Forum Odpowiedzialnego Biznesu
BMW podejmuje współpracę z projektantką Mają Ganszyniec
Zielony list. Usługi pocztowe także muszą być zrównoważone
BGK: Inicjatywa na rzecz gospodarki o obiegu zamkniętym zwiększa wsparcie do 16 mld euro
Zakończono zieloną rewitalizację śródmieścia - posadzono ponad 32 tys. roślin
Ropa brent | 83,76 $ | baryłka | 1,33% | 11:11 |
Cyna | 23110,00 $ | tona | 0,64% | 29 lis |
Cynk | 2507,00 $ | tona | -0,87% | 29 lis |
Aluminium | 2177,00 $ | tona | 0,60% | 29 lis |
Pallad | 1021,53 $ | uncja | -1,54% | 11:10 |
Platyna | 936,30 $ | uncja | -0,31% | 11:11 |
Srebro | 25,06 $ | uncja | 0,08% | 11:11 |
Złoto | 2038,40 $ | uncja | -0,33% | 11:11 |