Wynik wyszukiwania - "żywność" - Wiadomości

Nie każde oznakowanie produktu „eko” oznacza, że produkt jest naprawdę ekologiczny

„Przestaw się na eko - szukaj Euroliścia 2” - to drugi etap kampanii edukacyjnej Polskiej Izby Żywności Ekologicznej (PIŻE), której celem jest m.in. promocja ekologicznej żywności certyfikowanej, ponieważ na rynku dostępne są również produkty, które nie spełniają odpowiednich kryteriów, chociaż sprzedawane są jako ekologiczne. Wartość certyfikowanego rynku eko w Polsce PIŻE szacuje na 2 mld zł.
02.07.2024

Hennig-Kloska: cele redukcji odpadów żywności są ambitne, nie powinny być dalej zwiększane

Cele redukcji odpadów żywności określone w noweli dyrektywy dotyczącej odpadów są na tyle ambitne, że nie powinny być dalej zwiększane w toku negocjacji - wskazała minister klimatu i środowiska Paulina Hennig-Kloska.
18.06.2024

51,8 mld euro - kolejny rekord w eksporcie żywności z Polski w 2023 roku

W 2023 r. krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę towary rolno-spożywcze o rekordowej wartości 51,8 mld euro (236 mld zł), tj. za kwotę o 8,1 proc. wyższą niż rok wcześniej – poinformował dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Henryk Smolarz. Największe przychody uzyskano z eksportu mięsa i przetworów mięsnych.
18.02.2024

Wchodzą w życie opłaty za jednorazowy plastik

Od 1 stycznia wchodzą przepisy rozporządzeń, które m.in. przewidują, że do jednorazowych kubków z plastiku doliczana będzie opłata w wysokości 20 gr, a w przypadku pojemników na żywność 25 gr.
01.01.2024

Eksport wołowiny do Chin szansą dla polskiego rolnictwa?

Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa – przekazał dla PAP prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński.
26.11.2023

Żywność można produkować bez gleby uprawnej, a zbiory są możliwe przez cały rok

Szacuje się, że około połowę lądowego obszaru Ziemi stanowią tereny przeznaczone pod uprawy. W zasadzie planeta mogłaby wyżywić 10 mld osób, w praktyce jednak nie jest to wcale takie proste. Populacja Ziemi przekroczyła 8 mld osób, a aż ponad 3 mld ludzi boryka się z problemem niedożywienia. Tymczasem za 30 lat populacja Ziemi ma wynieść 10 mld osób. Już teraz trzeba działać, aby problem ten rozwiązać. Wzywają do tego cele zrównoważonego rozwoju, a największa odpowiedzialność spoczywa na przedstawicielach branży rolno-spożywczej.
17.10.2023

Globalne ocieplenie daje się we znaki owadom. Kawy i kakao nie będzie miał kto zapylać

Globalne ocieplenie spowoduje, że uprawy roślin - takich jak kawa, kakao, arbuz czy mango - mogą być zagrożone z powodu spadku liczby zapylających je owadów – informuje pismo „Science Advances”.
15.10.2023

Naukowcy wydrukowali jadalne owoce morza

Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.
18.08.2023

Polscy producenci mleka w ścisłej czołówce Europy

Polscy producenci mleka znajdują się obecnie w czołówce Europy, a osiągnięcia opolskich hodowców, którzy potrafią rocznie osiągać wyniki przekraczające 10 tys. kg mleka od krowy, stawiają ich w ścisłej czołówce - powiedział PAP Leszek Hondzlik, prezydent PFHBiPM.
17.06.2023

Nowy, "ekologiczny" trend na żywność w Niemczech. Rośnie popyt na dziczyznę

W Niemczech konsumenci coraz częściej i chętniej sięgają po dziczyznę, informuje we wtorek portal tygodnika „Spiegel”. Powodem m.in. ceny. „Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi", komentuje rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.
16.05.2023

Rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i innej żywności z Ukrainy

Na sobotniej konwencji PiS prezes partii Jarosław Kaczyński poinformował, że rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i dziesiątków innych rodzajów żywności z Ukrainy . "Jesteśmy gotowi załatwić sprawę zboża z Ukrainy porozumieniem międzypaństwowym."
15.04.2023

Pogoda, inflacja i ceny energii powodem wyższych cen warzyw i owoców

W Wielkiej Brytanii w supermarketach wprowadzono limit trzech pomidorów na klienta. W Holandii można kupić maksymalnie dwie papryki. W Niemczech klienci skarżą się na ceny ogórków, z kolei w Hiszpanii rolnicy patrolują w nocy pola przed złodziejami owoców i warzyw. Na Słowacji głośno jest o "kryzysie cebulowym".
12.03.2023

Rusza projekt Jadalny Kraków, zachęcający do miejskiego rolnictwa

Zachęcanie do miejskiego rolnictwa, zakupu warzyw na miejskich targowiskach, a tym samym promowanie postaw ekologicznych i prozdrowotnych jest celem projektu Jadalny Kraków, którego realizację rozpoczynają jednostki miejskie z instytucjami kultury i lokalnymi organizacjami.
26.02.2023

Coraz więcej żywności na śmietniku - potrzebne poprawki ustawy [WIDEO]

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie sp
09.02.2023

Naukowcy: mikroalgi mogą wyżywić świat

Algi to potencjalna „superżywność", która może pomóc w zapewnieniu dostatku jedzenia i w ochronie środowiska. W przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej mogą wyprodukować 10-20 razy więcej białka, niż soja - twierdzą naukowcy z USA.
21.01.2023

Zero waste łatwiejsze z ujednoliconymi etykietami z datami ważności

Zmiana sformułowań dotyczących dat ważności na łatwo psujących się artykułach spożywczych - czyli kwestia nie będąca obecnie ani dobrze uregulowana, ani ujednolicona - może pomóc w ograniczeniu marnowania żywności - informuje najnowszy numer „European Review of Agricultural Economics”.
21.11.2022

Eurostat: najwięcej jedzenia marnujemy w domach - 70 kg rocznie w przeliczeniu na Europejczyka

W 2020 r. w Unii Europejskiej zmarnowano 127 kg żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca, z tego najwięcej, bo aż 70 kg jedzenia zamieniło się w śmieci w gospodarstwach domowych, najmniej – w restauracjach i handlu detalicznym – podał Eurostat.
03.11.2022

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie, z tego 60 proc. bezpośrednio przypada na konsumentów. Najczęściej wyrzucany jest chleb. Główną przyczyną marnowania są nadmierne zakupy - mówił we wtorek wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.
04.10.2022

Czechy. Komisarz UE do spraw rolnictwa zapewnia, że nie ma ryzyka braku żywności w Europie

Komisarz Unii Europejskiej do spraw rolnictwa Janusz Wojciechowski powiedział w piątek w Pradze podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE, że nie ma ryzyka braku żywności w Europie. Ministrowie rozmawiali m.in. o wywozie zboża z Ukrainy.
16.09.2022

Zmiany klimatu poważnie zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu

Zmiany klimatu z dużym prawdopodobieństwem będą powodować gwałtowne skoki cen pszenicy oraz prowadzić do nierówności gospodarczych i zachwiania bezpieczeństwa żywnościowego - ostrzegają naukowcy na łamach pisma „One Earth”.
20.08.2022

Jadłodzielnie sposobem na niemarnowanie żywności?

Jadłodzielnie to po prostu ogólnodostępne lodówki. Służą do wymiany żywności pomiędzy ludźmi. Jedni mogą zostawić a inni wziąć produkty spożywcze. Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości oraz być edukacją dla nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, a jadłodzielnie mają być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów.
05.08.2022

KIB: nie zabraknie nam surowców do produkcji biopaliw i żywności

Nie zabraknie nam surowców rolnych do produkcji biopaliw jak i żywności czy pasz - zapewnia w rozmowie z PAP dyrektor Krajowej Izby Biopaliw Adam Stępień. Dodaje, że biopaliwa mogą wspierać uniezależnienie Polski od dostaw węglowodorów z Rosji.
23.04.2022

Ukraina. Premier zapowiada akcję sadzenia plonów, by zabezpieczyć zapasy żywności

Premier Ukrainy Denys Szmyhal poinformował w niedzielę, że rząd tego kraju będzie wspierał akcję sadzenia plonów, aby w dobie rosyjskiej inwazji zabezpieczyć zapasy żywności.
13.03.2022

Owady to doskonałe źródło pożywienia i doskonały nawóz do uprawy roślin

Owady są nie tylko doskonałym źródłem białka dla ludzi, ale także - w postaci nawozu - mają niezwykle pozytywny wpływ na rośliny. Wykorzystanie ich resztek do nawożenia pól stymuluje pożyteczne drobnoustroje glebowe i promuje zrównoważone uprawy.
12.03.2022

Na Podkarpaciu odbyły się targi Ekogala

W niedzielę w G2A Arena w podrzeszowskiej Jasionce zakończyły się targi Ekogala. Trwająca od soboty impreza skierowana była do podmiotów, których działalność związana jest z wytwarzaniem i sprzedażą produktów oraz żywności wysokiej jakości.
12.12.2021

Nietypowy pomysł na recykling żywności

– Polacy rocznie marnują blisko 2 milionów ton pieczywa – alarmuje Bartłomiej Rak, prezes Rebread. To nie tylko marnotrawstwo pieniędzy, lecz także większy ślad węglowy, bo żywność produkuje się coraz wyższym kosztem ze względu na ocieplenie klimatu. Krakowski start-up ma zamiar zrewolucjonizować ten niezagospodarowany fragment rynku wyrzucanej żywności. Czerstwy chleb wykorzystuje m.in. do produkcji kosmetyków, ale ma też kolejne pomysły.
19.11.2021

CEVA Logistics przejmuje Cargex i rozszerza wachlarz usług, w tym dla towarów szybko psujących się

Przejęcie Cargex przyspieszy strategię ekspansji CEVA Logistics w regionie LATAM i na świecie, a firma stanie się wiodącym dostawcą usług logistycznych dla towarów szybko psujących się.
17.08.2021

Projekt ustawy ws. oznaczeń geograficznych produktów rolnych i spożywczych

Stworzenie regulacji o oznaczeniach geograficznych obejmującej 3 sektory: produktów rolnych i środków spożywczych, napojów spirytusowych i win - jest celem projektu ustawy, który znalazł się w wykazie prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów
17.08.2021

Nawóz CRF odżywia roślinę powoli; metodę jego produkcji ulepszono na AGH

Rośliny, które wolniej i w kontrolowany sposób wchłaniają substancje odżywcze z nawozu, są w lepszej kondycji niż rośliny nawożone konwencjonalnie - pokazują badania naukowców z AGH. Zoptymalizowali oni produkcję nawozów o kontrolowanym uwalnianiu pierwiastków biogennych (z ang. controlled release fertilizer – CRF) i sprawdzili, jak działają one na facelię miododajną, owies i proso.
16.08.2021

Rząd wstrzymał rozmowy na temat pestycydów w żywności

Rząd Kanady wstrzymał wszelkie rozmowy o podwyższeniu dopuszczalnego poziomu śladowej obecności środków ochrony roślin w żywności. Taki jest efekt przeprowadzonych w kraju konsultacji społecznych.
06.08.2021

MRiRW: Pre-Summit ONZ nt. systemów żywności dla świata

Od 26 do 28 lipca 2021 roku odbywa się spotkanie przygotowawcze Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021. Stronę polską reprezentuje minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda - poinformował resort rolnictwa.
28.07.2021

42. sesja Konferencji FAO pod przewodnictwem ministra Kurtyki

– Prawo człowieka do pożywienia powinno być zagwarantowane w systemach prawnych wszystkich państw członkowskich. Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego jest jednym z najważniejszych wyzwań XXI wieku – podkreślił minister klimatu i środowiska Michał Kurtyka, podczas otwarcia 42. sesji Konferencji FAO.
16.06.2021

FOOD zwiększa świadomość żywieniową konsumentów

W ostatnich latach obserwujemy wyraźny rozwój edukacji żywieniowej. Nie mniej jednak, na szybko rozwijającym się rynku żywności i wobec mnóstwa czasem sprzecznych informacji, konsument może poczuć się niepewnie. Konsument powinien wiedzieć, jak czytać etykiety, aby wybory zakupowe były świadome, z korzyścią dla zdrowia i bezpieczeństwa.
01.06.2021

UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu terminów na opakowaniu

Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Kolejne planowane kroki w tej walce dotyczą również rozszerzenia listy produktów zwolnionych z obowiązku podawania daty minimalnej trwałości lub nawet zupełnej rezygnacji z jej podawania i pozostania tylko przy terminie przydatności do spożycia, czyli przy sformułowaniu „należy spożyć do”.
13.05.2021

W tym roku ceny żywności będą rosły w podobnym tempie jak wynagrodzenia

Przerwane łańcuchy dostaw przed rokiem i zakupy „na zapas” spowodowały chwilowy brak niektórych produktów, a w niektórych wypadkach wzrost ich cen. Nie jest to jednak znacząca skala podwyżek. Przykładowo wielkanocny koszyk będzie kosztował mniej więcej tyle samo co w ubiegłym roku.
01.04.2021

70 proc. Polaków woli kupować jaja z wolnego wybiegu

Ponad 70 proc. konsumentów w Polsce zwraca uwagę na warunki hodowli kur przy wyborze jajek w sklepie – wynika z badań przeprowadzonych dla Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Dotyczy to także żywności, do której przygotowania wykorzystywane są jajka, np. makaronów.
01.04.2021

Warmińsko-mazurskie: Apel o kupowanie regionalnej żywności na Wielkanoc

Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin zaapelował w środę do mieszkańców regionu o kupowanie potraw na święta wielkanocne od lokalnych wytwórców i dostawców. Ma to pomóc regionalnej gospodarce przetrwać okres pandemii COVID-19.
31.03.2021

Wody Polskie: opracowaliśmy plan przeciwdziałania skutkom suszy

Wody Polskie opracowały Plan przeciwdziałania skutkom suszy. Dotyczy całości gospodarowania wodami – w rolnictwie, przemyśle i gospodarce komunalnej - czytamy w oświadczeniu Wód Polskich w sprawie publikacji NIK „Zapobieganie suszy rolniczej bez spójnego planu”.
24.03.2021

Rolnictwo w kontenerze

Kontener morski wykorzystali do całorocznej uprawy warzyw i ziół naukowcy z Uniwersytetu Rolniczegow Krakowie razem z partnerami przemysłowymi. O wielkości plonu decyduje światło lamp LED; wody potrzeba tam znacznie mniej, niż w tradycyjnym systemie szklarniowym lub gruntowym.
08.03.2021

Kanada: Konkurs na produkcję kosmicznej żywności

Kanadyjska Agencja Kosmiczna (CSA) ogłosiła wspólnie z amerykańską NASA konkurs na skuteczne metody produkcji żywności w kosmosie. Rezultaty mogą jednak pomóc także w zapewnieniu żywności na Ziemi, np. mieszkańcom odległych rejonów.
27.02.2021

Gembicka: cyfrowe "paszporty" żywności zwiększą polski eksport

Cyfrowe "paszporty" żywności pomogą zwiększyć polski eksport, otwierając go na nowe rynki, i umożliwią śledzenie drogi produktów - oceniła podczas piątkowego Forum Cyfrowej Administracji Publicznej wiceminister rolnictwa Anna Gembicka.
26.02.2021

Przeciętna polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 3 tys. zł

Co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych w trakcie pandemii. Podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite, coraz częściej także zaczęliśmy gotować w domu – wynika z raportu „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”.
26.02.2021

Prof. Szymon Malinowski: Polsce grozi deficyt wody i wzrost cen żywności

Ubiegłoroczna zima była najcieplejsza od lat – od ostatnich 240 lat nie zdarzyła się jeszcze zima, w której średnia ogólnokrajowa temperatura byłaby na poziomie 4 stopni powyżej wieloletniej normy. Choć w tym roku luty przyniósł śnieg i mróz, to zmiany klimatu następują.
24.02.2021

Dziękujemy za wysłane grafiki.