Wynik wyszukiwania - "żywność" - Wiadomości

51,8 mld euro - kolejny rekord w eksporcie żywności z Polski w 2023 roku

W 2023 r. krajowi przedsiębiorcy sprzedali za granicę towary rolno-spożywcze o rekordowej wartości 51,8 mld euro (236 mld zł), tj. za kwotę o 8,1 proc. wyższą niż rok wcześniej – poinformował dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Henryk Smolarz. Największe przychody uzyskano z eksportu mięsa i przetworów mięsnych.
18.02.2024

Wchodzą w życie opłaty za jednorazowy plastik

Od 1 stycznia wchodzą przepisy rozporządzeń, które m.in. przewidują, że do jednorazowych kubków z plastiku doliczana będzie opłata w wysokości 20 gr, a w przypadku pojemników na żywność 25 gr.
01.01.2024

Eksport wołowiny do Chin szansą dla polskiego rolnictwa?

Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa – przekazał dla PAP prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński.
26.11.2023

Żywność można produkować bez gleby uprawnej, a zbiory są możliwe przez cały rok

Szacuje się, że około połowę lądowego obszaru Ziemi stanowią tereny przeznaczone pod uprawy. W zasadzie planeta mogłaby wyżywić 10 mld osób, w praktyce jednak nie jest to wcale takie proste. Populacja Ziemi przekroczyła 8 mld osób, a aż ponad 3 mld ludzi boryka się z problemem niedożywienia. Tymczasem za 30 lat populacja Ziemi ma wynieść 10 mld osób. Już teraz trzeba działać, aby problem ten rozwiązać. Wzywają do tego cele zrównoważonego rozwoju, a największa odpowiedzialność spoczywa na przedstawicielach branży rolno-spożywczej.
17.10.2023

Globalne ocieplenie daje się we znaki owadom. Kawy i kakao nie będzie miał kto zapylać

Globalne ocieplenie spowoduje, że uprawy roślin - takich jak kawa, kakao, arbuz czy mango - mogą być zagrożone z powodu spadku liczby zapylających je owadów – informuje pismo „Science Advances”.
15.10.2023

Naukowcy wydrukowali jadalne owoce morza

Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.
18.08.2023

Polscy producenci mleka w ścisłej czołówce Europy

Polscy producenci mleka znajdują się obecnie w czołówce Europy, a osiągnięcia opolskich hodowców, którzy potrafią rocznie osiągać wyniki przekraczające 10 tys. kg mleka od krowy, stawiają ich w ścisłej czołówce - powiedział PAP Leszek Hondzlik, prezydent PFHBiPM.
17.06.2023

Nowy, "ekologiczny" trend na żywność w Niemczech. Rośnie popyt na dziczyznę

W Niemczech konsumenci coraz częściej i chętniej sięgają po dziczyznę, informuje we wtorek portal tygodnika „Spiegel”. Powodem m.in. ceny. „Są nawet byli wegetarianie, którzy zostali myśliwymi", komentuje rzecznik Niemieckiego Związku Łowieckiego.
16.05.2023

Rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i innej żywności z Ukrainy

Na sobotniej konwencji PiS prezes partii Jarosław Kaczyński poinformował, że rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i dziesiątków innych rodzajów żywności z Ukrainy . "Jesteśmy gotowi załatwić sprawę zboża z Ukrainy porozumieniem międzypaństwowym."
15.04.2023

Pogoda, inflacja i ceny energii powodem wyższych cen warzyw i owoców

W Wielkiej Brytanii w supermarketach wprowadzono limit trzech pomidorów na klienta. W Holandii można kupić maksymalnie dwie papryki. W Niemczech klienci skarżą się na ceny ogórków, z kolei w Hiszpanii rolnicy patrolują w nocy pola przed złodziejami owoców i warzyw. Na Słowacji głośno jest o "kryzysie cebulowym".
12.03.2023

Rusza projekt Jadalny Kraków, zachęcający do miejskiego rolnictwa

Zachęcanie do miejskiego rolnictwa, zakupu warzyw na miejskich targowiskach, a tym samym promowanie postaw ekologicznych i prozdrowotnych jest celem projektu Jadalny Kraków, którego realizację rozpoczynają jednostki miejskie z instytucjami kultury i lokalnymi organizacjami.
26.02.2023

Coraz więcej żywności na śmietniku - potrzebne poprawki ustawy [WIDEO]

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie sp
09.02.2023

Naukowcy: mikroalgi mogą wyżywić świat

Algi to potencjalna „superżywność", która może pomóc w zapewnieniu dostatku jedzenia i w ochronie środowiska. W przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej mogą wyprodukować 10-20 razy więcej białka, niż soja - twierdzą naukowcy z USA.
21.01.2023

Zero waste łatwiejsze z ujednoliconymi etykietami z datami ważności

Zmiana sformułowań dotyczących dat ważności na łatwo psujących się artykułach spożywczych - czyli kwestia nie będąca obecnie ani dobrze uregulowana, ani ujednolicona - może pomóc w ograniczeniu marnowania żywności - informuje najnowszy numer „European Review of Agricultural Economics”.
21.11.2022

Eurostat: najwięcej jedzenia marnujemy w domach - 70 kg rocznie w przeliczeniu na Europejczyka

W 2020 r. w Unii Europejskiej zmarnowano 127 kg żywności w przeliczeniu na jednego mieszkańca, z tego najwięcej, bo aż 70 kg jedzenia zamieniło się w śmieci w gospodarstwach domowych, najmniej – w restauracjach i handlu detalicznym – podał Eurostat.
03.11.2022

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie, z tego 60 proc. bezpośrednio przypada na konsumentów. Najczęściej wyrzucany jest chleb. Główną przyczyną marnowania są nadmierne zakupy - mówił we wtorek wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.
04.10.2022

Czechy. Komisarz UE do spraw rolnictwa zapewnia, że nie ma ryzyka braku żywności w Europie

Komisarz Unii Europejskiej do spraw rolnictwa Janusz Wojciechowski powiedział w piątek w Pradze podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE, że nie ma ryzyka braku żywności w Europie. Ministrowie rozmawiali m.in. o wywozie zboża z Ukrainy.
16.09.2022

Zmiany klimatu poważnie zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu

Zmiany klimatu z dużym prawdopodobieństwem będą powodować gwałtowne skoki cen pszenicy oraz prowadzić do nierówności gospodarczych i zachwiania bezpieczeństwa żywnościowego - ostrzegają naukowcy na łamach pisma „One Earth”.
20.08.2022

Jadłodzielnie sposobem na niemarnowanie żywności?

Jadłodzielnie to po prostu ogólnodostępne lodówki. Służą do wymiany żywności pomiędzy ludźmi. Jedni mogą zostawić a inni wziąć produkty spożywcze. Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości oraz być edukacją dla nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, a jadłodzielnie mają być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów.
05.08.2022

KIB: nie zabraknie nam surowców do produkcji biopaliw i żywności

Nie zabraknie nam surowców rolnych do produkcji biopaliw jak i żywności czy pasz - zapewnia w rozmowie z PAP dyrektor Krajowej Izby Biopaliw Adam Stępień. Dodaje, że biopaliwa mogą wspierać uniezależnienie Polski od dostaw węglowodorów z Rosji.
23.04.2022

Ukraina. Premier zapowiada akcję sadzenia plonów, by zabezpieczyć zapasy żywności

Premier Ukrainy Denys Szmyhal poinformował w niedzielę, że rząd tego kraju będzie wspierał akcję sadzenia plonów, aby w dobie rosyjskiej inwazji zabezpieczyć zapasy żywności.
13.03.2022

Owady to doskonałe źródło pożywienia i doskonały nawóz do uprawy roślin

Owady są nie tylko doskonałym źródłem białka dla ludzi, ale także - w postaci nawozu - mają niezwykle pozytywny wpływ na rośliny. Wykorzystanie ich resztek do nawożenia pól stymuluje pożyteczne drobnoustroje glebowe i promuje zrównoważone uprawy.
12.03.2022

Na Podkarpaciu odbyły się targi Ekogala

W niedzielę w G2A Arena w podrzeszowskiej Jasionce zakończyły się targi Ekogala. Trwająca od soboty impreza skierowana była do podmiotów, których działalność związana jest z wytwarzaniem i sprzedażą produktów oraz żywności wysokiej jakości.
12.12.2021

Nietypowy pomysł na recykling żywności

– Polacy rocznie marnują blisko 2 milionów ton pieczywa – alarmuje Bartłomiej Rak, prezes Rebread. To nie tylko marnotrawstwo pieniędzy, lecz także większy ślad węglowy, bo żywność produkuje się coraz wyższym kosztem ze względu na ocieplenie klimatu. Krakowski start-up ma zamiar zrewolucjonizować ten niezagospodarowany fragment rynku wyrzucanej żywności. Czerstwy chleb wykorzystuje m.in. do produkcji kosmetyków, ale ma też kolejne pomysły.
19.11.2021

CEVA Logistics przejmuje Cargex i rozszerza wachlarz usług, w tym dla towarów szybko psujących się

Przejęcie Cargex przyspieszy strategię ekspansji CEVA Logistics w regionie LATAM i na świecie, a firma stanie się wiodącym dostawcą usług logistycznych dla towarów szybko psujących się.
17.08.2021

Projekt ustawy ws. oznaczeń geograficznych produktów rolnych i spożywczych

Stworzenie regulacji o oznaczeniach geograficznych obejmującej 3 sektory: produktów rolnych i środków spożywczych, napojów spirytusowych i win - jest celem projektu ustawy, który znalazł się w wykazie prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów
17.08.2021

Nawóz CRF odżywia roślinę powoli; metodę jego produkcji ulepszono na AGH

Rośliny, które wolniej i w kontrolowany sposób wchłaniają substancje odżywcze z nawozu, są w lepszej kondycji niż rośliny nawożone konwencjonalnie - pokazują badania naukowców z AGH. Zoptymalizowali oni produkcję nawozów o kontrolowanym uwalnianiu pierwiastków biogennych (z ang. controlled release fertilizer – CRF) i sprawdzili, jak działają one na facelię miododajną, owies i proso.
16.08.2021

Rząd wstrzymał rozmowy na temat pestycydów w żywności

Rząd Kanady wstrzymał wszelkie rozmowy o podwyższeniu dopuszczalnego poziomu śladowej obecności środków ochrony roślin w żywności. Taki jest efekt przeprowadzonych w kraju konsultacji społecznych.
06.08.2021

MRiRW: Pre-Summit ONZ nt. systemów żywności dla świata

Od 26 do 28 lipca 2021 roku odbywa się spotkanie przygotowawcze Szczytu Systemów Żywnościowych ONZ 2021. Stronę polską reprezentuje minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda - poinformował resort rolnictwa.
28.07.2021

42. sesja Konferencji FAO pod przewodnictwem ministra Kurtyki

– Prawo człowieka do pożywienia powinno być zagwarantowane w systemach prawnych wszystkich państw członkowskich. Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego jest jednym z najważniejszych wyzwań XXI wieku – podkreślił minister klimatu i środowiska Michał Kurtyka, podczas otwarcia 42. sesji Konferencji FAO.
16.06.2021

FOOD zwiększa świadomość żywieniową konsumentów

W ostatnich latach obserwujemy wyraźny rozwój edukacji żywieniowej. Nie mniej jednak, na szybko rozwijającym się rynku żywności i wobec mnóstwa czasem sprzecznych informacji, konsument może poczuć się niepewnie. Konsument powinien wiedzieć, jak czytać etykiety, aby wybory zakupowe były świadome, z korzyścią dla zdrowia i bezpieczeństwa.
01.06.2021

UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu terminów na opakowaniu

Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Kolejne planowane kroki w tej walce dotyczą również rozszerzenia listy produktów zwolnionych z obowiązku podawania daty minimalnej trwałości lub nawet zupełnej rezygnacji z jej podawania i pozostania tylko przy terminie przydatności do spożycia, czyli przy sformułowaniu „należy spożyć do”.
13.05.2021

W tym roku ceny żywności będą rosły w podobnym tempie jak wynagrodzenia

Przerwane łańcuchy dostaw przed rokiem i zakupy „na zapas” spowodowały chwilowy brak niektórych produktów, a w niektórych wypadkach wzrost ich cen. Nie jest to jednak znacząca skala podwyżek. Przykładowo wielkanocny koszyk będzie kosztował mniej więcej tyle samo co w ubiegłym roku.
01.04.2021

70 proc. Polaków woli kupować jaja z wolnego wybiegu

Ponad 70 proc. konsumentów w Polsce zwraca uwagę na warunki hodowli kur przy wyborze jajek w sklepie – wynika z badań przeprowadzonych dla Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Dotyczy to także żywności, do której przygotowania wykorzystywane są jajka, np. makaronów.
01.04.2021

Warmińsko-mazurskie: Apel o kupowanie regionalnej żywności na Wielkanoc

Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin zaapelował w środę do mieszkańców regionu o kupowanie potraw na święta wielkanocne od lokalnych wytwórców i dostawców. Ma to pomóc regionalnej gospodarce przetrwać okres pandemii COVID-19.
31.03.2021

Wody Polskie: opracowaliśmy plan przeciwdziałania skutkom suszy

Wody Polskie opracowały Plan przeciwdziałania skutkom suszy. Dotyczy całości gospodarowania wodami – w rolnictwie, przemyśle i gospodarce komunalnej - czytamy w oświadczeniu Wód Polskich w sprawie publikacji NIK „Zapobieganie suszy rolniczej bez spójnego planu”.
24.03.2021

Rolnictwo w kontenerze

Kontener morski wykorzystali do całorocznej uprawy warzyw i ziół naukowcy z Uniwersytetu Rolniczegow Krakowie razem z partnerami przemysłowymi. O wielkości plonu decyduje światło lamp LED; wody potrzeba tam znacznie mniej, niż w tradycyjnym systemie szklarniowym lub gruntowym.
08.03.2021

Kanada: Konkurs na produkcję kosmicznej żywności

Kanadyjska Agencja Kosmiczna (CSA) ogłosiła wspólnie z amerykańską NASA konkurs na skuteczne metody produkcji żywności w kosmosie. Rezultaty mogą jednak pomóc także w zapewnieniu żywności na Ziemi, np. mieszkańcom odległych rejonów.
27.02.2021

Gembicka: cyfrowe "paszporty" żywności zwiększą polski eksport

Cyfrowe "paszporty" żywności pomogą zwiększyć polski eksport, otwierając go na nowe rynki, i umożliwią śledzenie drogi produktów - oceniła podczas piątkowego Forum Cyfrowej Administracji Publicznej wiceminister rolnictwa Anna Gembicka.
26.02.2021

Przeciętna polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 3 tys. zł

Co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych w trakcie pandemii. Podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite, coraz częściej także zaczęliśmy gotować w domu – wynika z raportu „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”.
26.02.2021

Prof. Szymon Malinowski: Polsce grozi deficyt wody i wzrost cen żywności

Ubiegłoroczna zima była najcieplejsza od lat – od ostatnich 240 lat nie zdarzyła się jeszcze zima, w której średnia ogólnokrajowa temperatura byłaby na poziomie 4 stopni powyżej wieloletniej normy. Choć w tym roku luty przyniósł śnieg i mróz, to zmiany klimatu następują.
24.02.2021

Dziękujemy za wysłane grafiki.