W niedzielę w G2A Arena w podrzeszowskiej Jasionce zakończyły się targi Ekogala - Targi Żywności Ekologicznej. Trwająca od soboty impreza skierowana była do podmiotów, których działalność związana jest z wytwarzaniem i sprzedażą produktów oraz żywności wysokiej jakości.
Największą atrakcją drugiego dnia targów było gotowanie VIP-ów. Odwiedzający targi mogli zobaczyć, jak w kuchni radzą sobie znane w regionie osoby. Wśród nich był m.in. marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl, przewodniczący sejmiku województwa podkarpackiego Jerzy Borcz czy wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska. Zadaniem tych polityków było skręcanie makowców z ciasta francuskiego.
Oprócz umiejętności kulinarnych polityków w niedzielę można było zobaczyć pokazy gotowania uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Zwiedzający mogli również spróbować potraw przygotowanych przez wystawców na swoich stoiskach. Były również warsztaty oraz konkursy, a imprezę uświetnił występ zespołu ludowego z Łukawca – Folklor Podkarpacia.
Natomiast pierwszy dzień Ekogali upłynął pod znakiem świętowania 15-lecia targów. W czasie uroczystej gali marszałek Ortyl wręczył pamiątkowe dyplomy i statuetki. Otrzymały je osoby oraz przedstawiciele instytucji i samorządów, które wspierały rozwój targów.
Ekogala to targi skierowane do podmiotów, których działalność związana jest z wytwarzaniem i sprzedażą produktów oraz żywności wysokiej jakości. Podczas wydarzenia promują się również gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia agroturystyczne, zagrody edukacyjne, a także przedstawiciele miast partnerskich z zagranicy.
Wydarzenie ma m.in. promować żywność wysokiej jakości oraz ułatwić nawiązanie kontaktów handlowych i umożliwić wystawcom wymianę doświadczeń.
Łącznie w targach wzięło udział 111 wystawców, w tym wystawcy z Ukrainy, Węgier, Rumunii, Słowacji i Grecji, którzy promowali swoje wyroby i usługi.
Targi zostały zorganizowane w formule hybrydowej – stacjonarnie w G2A Arena w Jasionce oraz online.
Organizatorami Ekogali są m.in. samorząd województwa podkarpackiego, miasto Rzeszów, gmina Trzebownisko i Związek Stowarzyszeń "Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego".
Patronat nad wydarzeniem objął Henryk Kowalczyk, wicepremier i minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Źródło: PAP
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
MRiRW: szacowane tegoroczne zbiory zbóż będą niższe niż w ubiegłym roku
Dwie spółki Krajowej Grupy Spożywczej skupiły kilkanaście tysięcy ton rzepaku
Naukowcy opracują „myślący” system monitoringu jakości wód opadowych. Testowany będzie w Sopocie
Corab S.A. i Kelfield rozwiną projekty agrowoltaiczne o mocy ponad 1 GW
Rząd zdecydował o zakazie przywożenia do Polski zboża i innej żywności z Ukrainy
Zwiększenie hodowli wodorostów może zmniejszyć emisję CO2 z rolnictwa. Rozwój upraw oceanicznych może jednak budzić kontrowersje
Ropa brent | $ | baryłka | ||
Cyna | $ | tona | ||
Cynk | $ | tona | ||
Aluminium | $ | tona | ||
Pallad | $ | uncja | ||
Platyna | $ | uncja | ||
Srebro | $ | uncja | ||
Złoto | $ | uncja |