Wynik wyszukiwania - "food" - Wiadomości

NEPI Rockcastle – aktywnie na rzecz recyklingu

18 marca obchodzony jest jako Światowy Dzień Recyklingu. Warto z tej okazji zwrócić uwagę, że recykling jest szczególnie ważnym elementem Gospodarki Obiegu Zamkniętego (GOZ), która jest podstawą zrównoważonego rozwoju zarówno na poziomie państw, jak i przedsiębiorstw czy gospodarstw domowych. Obecnie, według organizacji Circle Economy, jedynie 7,2 proc. globalnej gospodarki opiera się na zasadach cyrkularnych, a marnotrawionych jest ponad 92 proc. odpadów, które mogą być wartościowymi surowcami. Oznacza to, że pilnie należy podj
18.03.2024

Wystartowały 2. Edukacyjne Targi Kariery EDU OFFSHORE WIND 2024!

Targi to jedyne w skali kraju takie wydarzenie, którego celem nadrzędnym jest edukacja w zakresie zeroemisyjnych technologii i prezentacja perspektywicznej ścieżki kariery w branży offshore wind. Jest to już druga edycja imprezy.
05.03.2024

2. Edukacyjne Targi Kariery EDU OFFSHORE WIND 2024 – już za 4 dni!

Hasłem tegorocznej edycji jest „ZARAŻAMY PASJĄ DO ZIELONEJ ENERGETYKI!”. Zapraszamy na to wyjątkowe wydarzenie w czasie, którego młodzież spotka się z przyszłymi pracodawcami z sektora morskiej energetyki wiatrowej w Polsce. Drzwi hali AmberExpo w Gdańsku otwierają się dla odwiedzających o godz. 9:00. Oficjalne otwarcie targów w obecności P. Mieczysława Struka, Marszałka Województwa Pomorskiego oraz P. Aleksandry Dulkiewicz, Prezydentki miasta Gdańska odbędzie się na scenie młodzieżowej o godz. 10:00.
01.03.2024

Według naukowców to globalne ocieplenie było głównym powodem historycznej suszy w Amazonii

Wywołane działalnością człowieka globalne ocieplenie, a nie fenomen El Nino, było główną przyczyną ubiegłorocznej suszy w Amazonii – ocenili w środę naukowcy. Susza pozbawiała mieszkańców żywności i zabijała zagrożone gatunki delfinów.
25.01.2024

Wchodzą w życie opłaty za jednorazowy plastik

Od 1 stycznia wchodzą przepisy rozporządzeń, które m.in. przewidują, że do jednorazowych kubków z plastiku doliczana będzie opłata w wysokości 20 gr, a w przypadku pojemników na żywność 25 gr.
01.01.2024

Ł. Gibała proponuje złagodzenie przepisów SCT w Krakowie dla mieszkańców

Należy wprowadzić strefę czystego transportu (SCT), ale nie z tak ostrymi przepisami – powiedział PAP bezpartyjny kandydat na prezydenta Krakowa, radny Łukasz Gibała. Proponuje on bezterminowe wyłączenie z przepisów krakowian, którzy przed 1 marca 2023 r. zarejestrowali samochody.
15.12.2023

Wiceprezydent Krakowa: przepisy o SCT powinny być znowelizowane

Przepisy o strefie czystego transportu (SCT) powinny być znowelizowane – ocenił wiceprezydent Krakowa Andrzej Kulig. Swoje stanowisko uzasadnił zmianami w prawie unijnym i krajowym, a także nieścisłościami w samej uchwale krakowskich radnych.
14.12.2023

W zgodzie z naturą. Eko trendy w ogrodnictwie 2024

Zachodzące zmiany klimatyczne i rosnąca świadomość ekologiczna sprawiają, że, ogrodnictwo ewoluuje, zwracając się ku bardziej tradycyjnym i świadomym metodom uprawy ziemi. Slow gardening, czyli ogrodnictwo szanujące naturalny cykl rozwoju roślin, minimalizacja wpływu działań człowieka na środowisko, rezygnacja ze sztucznych nawozów czy uprawy ograniczające potrzebę intensywnego przekopywania gleby są coraz częściej stosowane przez ogrodników.
12.12.2023

Opublikowano rozporządzenia zw. z opłatami za jednorazowy plastik

Do jednorazowych kubków z plastiku doliczana będzie opłata w wysokości 20 gr, a w przypadku pojemników na żywność 25 gr. - wynika z jednego z trzech rozporządzeń opublikowanych w poniedziałek w Dzienniku Ustaw.
12.12.2023

Polacy promują europejską żywność ekologiczną w Nowym Jorku

W nowojorskiej Fundacji Kościuszkowskiej zorganizowano we wtorek seminarium poświęcone prezentacji europejskiej żywności ekologicznej. Wydarzenie zostało połączone z networkingiem i degustacją organicznych potraw.
29.11.2023

Eksport wołowiny do Chin szansą dla polskiego rolnictwa?

Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa – przekazał dla PAP prezes zarządu Związku Polskie Mięso dr Witold Choiński.
26.11.2023

Ekspert: tworzenie baz danych roślin z bezpłatnym dostępem kluczowe dla rozwoju nauki

W ciągu czterech lat zdigitalizujemy 7 mln okazów roślin zielnikowych i udostępnimy je za darmo w internecie. Mamy nadzieje, że zadziała to jak spirala i inne kraje też będą chciały iść naszym śladem. Tworzenie baz danych z bezpłatnym dostępem jest kluczowe dla rozwoju nauki – powiedział PAP dr Alan Paton, opiekun kolekcji roślin zielnikowych w Ogrodach Królewskich Kew w Londynie.
23.10.2023

Nowa inwestycja dla offshoru w Świnoujściu

Euro Terminal jak wiele polskich spółek przygotowuje się do udziału w rozwoju polskiego rynku offshore. Ukończenie najnowszej inwestycji – rampy RO-RO to kolejny krok do rozwoju firmy i współpracy z kluczowymi graczami na rynku turbin wiatrowych. Razem z firmami tj. Vestas czy Orlen tworzą silny hub w zachodniopomorskim dla morskich farm wiatrowych.
06.10.2023

W trosce o środowisko naturalne firmy ulepszają mięso komórkowe

Pierwszy "sztuczny" burger wytworzony 10 lat temu, kosztował 250 tys. dolarów, obecnie szaszłyk z kurczaka można kupić już za 14 dolarów. Na całym świecie coraz więcej firm angażuje się w produkcję mięsa komórkowego. W tym wyścigu bierze udział też polska firma LabFarm.
25.09.2023

MSC przyznała nagrody za zrównoważone rybołówstwo

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, doceniła podmioty, które w ciągu ostatniej dekady wyróżniły się największym zaangażowaniem w rozwój Programu MSC w naszym kraju.
13.09.2023

Papierowe słomki mogą szkodzić ludziom zamiast pomagać środowisku

Papierowe słomki do napojów mogą być szkodliwe dla ludzi, nie będąc przy tym lepszymi dla środowiska niż słomki plastikowe – informuje pismo „Food Additives & Contaminants”.
26.08.2023

Projekt: od 2024 r. do jednorazowego kubka z plastiku doliczone zostanie 20 gr.

Od 1 stycznia 2024 roku do każdego jednorazowego kubka z tworzywa sztucznego doliczone zostanie 20 gr., a do pudełka na żywność - 25 gr. - wynika z projektu rozporządzenia przygotowanego przez resort klimatu i środowiska.
11.05.2023

Mięso z laboratorium może być 25 razy gorsze dla klimatu niż zwykła wołowina

Mięso wyprodukowane z komórek hodowanych w laboratorium może być 25 razy gorsze dla klimatu niż proces produkcji zwykłej wołowiny, chyba że naukowcy znajdą sposób na zmianę energochłonnych etapów produkcji – wynika z analizy amerykańskich naukowców.
10.05.2023

Włoscy rolnicy protestują przeciwko planowanemu rozporządzeniu UE w sprawie opakowań

Związek rolników włoskich Coldiretti protestuje przeciwko planom UE, które mają wyeliminować z rynku sałatę w plastikowych torebkach, truskawki pakowane w plastikowe koszyczki, pomidory i pomarańcze w siatkowych opakowaniach, a także duże, kilkulitrowe butelki "magnum" na wino. Protest odbywa się przy okazji targów rolno-spożywczych Tuttofood w Mediolanie (8-11.05).
09.05.2023

Świadomość ekologiczna Polaków nie jest wystarczająca. Wciąż nie jesteśmy też gotowi do zmiany nawyków na rzecz klimatu [WIDEO]

Coraz mniej osób neguje fakt zmian klimatycznych, które mogą doprowadzić do katastrofy klimatycznej, a także odpowiedzialność człowieka za ten proces. Wciąż jednak świadomość ekologiczna Polaków pozostawia wiele do życzenia. Za tym idzie także brak gotowości do zmiany swoich nawyków na bardziej przyjazne środowisku. Eksperci wskazują, że edukacja w tym zakresie jest konieczna, ale może nie wystarczyć, zwłaszcza jeśli będzie przymusowa. Ważne jest wskazywanie, że każde, nawet najmniejsze działanie ma znaczenie, by zapobiec pogarsz
04.05.2023

Prezydent podpisał ustawę mającą ograniczyć stosowanie jednorazowego plastiku

Prezydent Andrzej Duda podpisał w czwartek ustawę o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej - podała kancelaria prezydenta. Ustawa ma ograniczyć stosowanie jednorazowych przedmiotów z plastiku.
27.04.2023

Jadłodzielnie, czyli jeden ze sposobów na niemarnowanie żywności! [WIDEO]

Marnowanie żywności to duży problem społeczny i ekonomiczny, który negatywnie wpływa na środowisko. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska kontroluje przestrzeganie obowiązku niemarnowania żywności nałożonego na sprzedawców hurtowych i detalicznych. W okresie poświątecznym szczególnie zachęcamy do przejrzenia lodówek i przekazania nadmiaru jedzenia np. na rzecz organizacji pomocowych i fundacji lub do specjalnych społecznych lodówek czyli tak zwanych jadłodzielni!
12.04.2023

Senat: ustawa ws. ograniczenia jednorazowego plastiku wraca do Sejmu

Senat w czwartek zgłosił poprawki do ustawy mającej ograniczyć stosowanie jednorazowego plastiku. Zakładają one np. wykreślenie z ustawy przepisów dopisanych w Sejmie, dotyczących m.in. preferencyjnego zakupu węgla.
31.03.2023

I Edukacyjne Targi Kariery Edu Offshore Wind 2023 – pasja do zielonej energetyki. Innowacyjne kierunki rozwoju kariery zawodowej dla uczniów szkół ponadpodstawowych

Edukacyjne Targi Kariery Edu Offshore Wind 2023 to pierwsze takie wydarzenie w skali Polski, na którym ponad 5000 uczniów szkół średnich (w grupach zorganizowanych), stojących przed wyborem ścieżki zawodowej, będzie mogło spotkać się z ponad 75 wystawcami z czołowych firm i organizacji sektora morskiej energetyki wiatrowej i nie tylko, z Polski i z zagranicy.
13.03.2023

Owadzi nawóz może zrewolucjonizować biologizację gleb

Daje lepsze efekty w przypadku suszy, w normalnych warunkach plony są bardziej obfite. Nawóz z chityną ma właściwości biostymulujące, ogranicza szkodniki korzeniowe (presja nicieni), rozkłada się za sprawą drobnoustrojów glebowych i idealnie nadaje się do ekologicznych upraw. „To już nie jest teoria, wykorzystanie owadziego frassu jest badane naukowo, wyniki są obiecujące” – mówi dr Sylwia Kaczmarek, Koordynator Projektów Badawczo-Rozwojowych w HiProMine.
10.03.2023

Sejm za przepisami mającymi ograniczyć stosowanie jednorazowego plastiku

Sejm w czwartek znowelizował ustawę, której konsekwencją ma być ograniczenie stosowania jednorazowego plastiku i wycofanie niektórych produktów wykonanych z tworzyw sztucznych ze sprzedaży. Nowe przepisy pozwolą też gminom na większą elastyczność w związku z preferencyjną sprzedażą węgla.
10.03.2023

Ozdoba: mam nadzieję, że rząd wkrótce zaakceptuje projekt do. systemu kaucyjnego

Wiceminister klimatu i środowiska Jacek Ozdoba wyraził nadzieję, że w najbliższym czasie rząd zaakceptuje projekt dot. wprowadzenia w Polsce systemu kaucyjnego. "Wcześniej muszą zostać ukończone prace nad rozwiązaniami dot. ograniczenia jednorazowego plastiku - mówił w Sejmie.
08.03.2023

3Bird zaprasza na targi EDU OFFSHORE WIND 14-15 marca w Gdańsku

Edukacyjne Targi Kariery EDU OFFSHORE WIND to pierwsze tego typu przedsięwzięcie w skali Polski, na którym ponad 5000 uczniów szkół średnich oraz studentów będzie mogło spotkać się z ponad 70 wystawcami z czołowych firm sektora morskiej energetyki wiatrowej, w tym 3Bird Systems.
04.03.2023

Żabka testuje system gospodarki obiegu zamkniętego w sklepach w Bydgoszczy

Od 26 stycznia br., w ramach pilotażowego projektu „Zielona Odnowa”, klienci sieci Żabka mają możliwość oddawania jednorazowych opakowań po napojach we wszystkich ponad 120 Żabkach zlokalizowanych na terenie Bydgoszczy. Można je zwracać bezpośrednio u sprzedawców lub w EKOmatach. Zebrany surowiec posłuży do stworzenia nowych opakowań, dzięki czemu mniej śmieci trafi na wysypiska. Projekt przyniesie korzyści nie tylko planecie, zyskają także klienci – za każdą oddaną plastikową butelkę lub puszkę otrzymają 50 żappsów.
24.02.2023

Coraz więcej żywności na śmietniku - potrzebne poprawki ustawy [WIDEO]

Marnowanie żywności to problem ekologiczny, etyczny i ekonomiczny. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności jeszcze przed okresem galopujących cen żywności przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzucała do śmietnika produkty warte nawet 2,5 tys. zł rocznie, a teraz ta wartość będzie jeszcze wyższa. Jak ocenia Marta Grzybowska z WWF Polska, skalę problemu mogą ograniczyć odpowiednie przepisy, ale według NIK obowiązująca w Polsce od 2019 roku ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wymaga poprawek, ponieważ obecnie nie sp
09.02.2023

Kryzys napędza AgTech i na nowo kształtuje strategie inwestorów

Z roku na rok rośnie skala i znaczenie inwestycji w startupy, które stawiają na zrównoważony rozwój oraz bezpieczeństwo żywnościowe.
26.01.2023

Trucizna z papieru toaletowego i „wieczne” chemikalia znalezione w ciałach morskich ssaków

4-nonylofenol, substancja chemiczna używana m.in. w procesie produkcji papieru toaletowego i „nieśmiertelne chemikalia” zostały znalezione w ciałach orek w wodach Kolumbii Brytyjskiej – położonej nad Pacyfikiem zachodniej prowincji Kanady.
18.01.2023

EKOmaty przy Żabkach

Żabka zachęca mieszkańców Bydgoszczy do zbiórki plastiku i metalu oraz darowania opakowaniom drugiego życia, wdrażając rozwiązania zgodne z założeniami gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ). W ramach pilotażowego projektu „Zielona Odnowa” od 19 grudnia rusza zbiórka w pierwszych 8 sklepach, przed którymi stanęły EKOmaty, czyli automaty umożliwiające selektywną zbiórkę opakowań po napojach z plastiku i metalu. Projekt przyniesie korzyści nie tylko planecie – zebrany surowiec posłuży bowiem do stworzenia nowych opakowań, dzięki czemu
20.12.2022

Hynfra Energy Storage i Claritas uruchomią w Polsce 500 MW magazynów energii

Claritas Investments (CLARITAS), holenderski inwestor działający w obszarze transformacji energetycznej, rozpoczyna współpracę z polską firmą Hynfra Energy Storage (HES) w celu uruchomienia w Polsce 500MW magazynów energii w skali przemysłowej. Ramowa umowa o współpracy z HES to pierwsza inwestycja Claritas na polskim rynku bateryjnych magazynów energii.
15.12.2022

Jeden z najdoskonalszych bioreaktorów świata znajduje się w Polsce! [GALERIA]

Niewielka firma z Wielkopolski opracowała prototypowy bioreaktor, pozwalający na przekształcanie małowartościowych odpadów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego w wysokiej jakości białko. Technologia opracowana przez HiProMine angażuje Hermetię illucens – owada potocznie nazywaną „czarnym żołnierzem” w przetwórstwo, które rewolucjonizuje produkcję białka, w tym branżę petfood (karmy dla kotów i psów).
05.12.2022

Kraków: Strefa Czystego Transportu, jak każda zmiana, budzi wiele emocji i pytań

Strefa Czystego Transportu jest to zmiana, która ma na celu przede wszystkim polepszenie jakości powietrza w Krakowie. Jak każda zmiana również ta budzi wiele emocji i pytań – zakomunikował Urząd Miasta Krakowa.
27.11.2022

Badaczka: co tydzień zjadamy nawet 5 gramów mikroplastiku

Chociaż mikroplastik jest wszechobecny w żywności, a co tydzień zjadamy go nieświadomie nawet 5 g, to wciąż brak oszacowań, jaka dawka jest dla organizmu bezpieczna. A na horyzoncie pojawia się jeszcze trudniejszy do pokonania i badania wróg: nanoplastik - mówi dr hab. Małgorzata Grembecka.
21.11.2022

EFNI: Czy istnieją dobre sposoby finansowania zielonych inwestycji?

„Zielona transformacja firm nie jest już wyborem a koniecznością” – to wniosek z panelu „Czy istnieją dobre sposoby finansowania zielonych inwestycji?”, który odbył się w piątek, 14 października, w ramach tegorocznej edycji EFNI jako część ścieżki tematycznej „Zielona zmiana Europy”. Prelegenci rozmawiali o tym, jak finansuje się zielone inwestycje w przemyśle i produkcji oraz o dojrzałości firm, regulacjach i presji konsumentów, które mają wpływ na tempo zielonej transformacji. Partnerami panelu byli BNP Paribas, Orange Polska o
14.10.2022

NESCAFÉ rozwija rolnictwo regeneracyjne

NESCAFÉ, największa marka kawy należąca do Nestlé i jedna z najpopularniejszych kaw na świecie, przedstawiła dziś swój szeroko zakrojony plan, który ma pomóc w doprowadzeniu upraw kawy do stanu większego zrównoważenia: NESCAFÉ Plan 2030. Marka współpracuje z plantatorami kawy, aby pomóc im przejść na rolnictwo regeneracyjne, jednocześnie intensyfikując trwające od dekady prace w ramach NESCAFÉ Plan.
04.10.2022

Wprowadzono możliwość przenoszenia certyfikatów zrównoważonej produkcji soi uprawianej w Stanach Zjednoczonych

Decyzja USSEC ułatwi klientom weryfikację tego czy soja pochodzi ze zrównoważonej produkcji.
28.09.2022

Żabka Eko Smart – pierwszy w Polsce sklep łączący ekologię z technologią

Żabka otwiera laboratorium innowacji ekologicznych wzbogaconych o rozwiązania smart. W Żabce Eko Smart zastosowano jedną z pierwszych na świecie instalacji perowskitowych – w tej przełomowej technologii powstały tzw. cenówki oraz żaluzje z ogniwami perowskitowymi. Placówkę wyposażono w systemy do zdalnego zarządzania oświetleniem oraz znajdującymi się w sklepie urządzeniami (Smart Shop Control), a przy stoisku z kawomatem ułożono płytki wykonane z fusów i łusek po kawie. Zamykane, izolowane matami z konopi siewnymi lodówki pozwal
09.09.2022

Słodko! Gumisie z turbin wiatrowych - nowy poziom recyklingu

Czy nauka może uczynić farmy wiatrowe hot spotami z gumisiami?
26.08.2022

Deszczówka na całym globie jest niezdatna do picia

Deszczówka jest niezdatna do spożycia już na całym globie; nawet na obszarach tak mało dotkniętych działalnością człowieka jak Antarktyda czy Wyżyna Tybetańska - podaje pismo „Environmental Science & Technology”.
05.08.2022

Automotive najbardziej zdigitalizowanym sektorem w Polsce – DIGI INDEX 2022

Branża Automotive osiągnęła najwyższy wskaźnik cyfryzacji w Polsce — wskazuje na to najnowsza, 3. edycja raportu Siemensa - DIGI INDEX. Wynik 2,6 pkt. świadczy o tym, że większość badanych firm przeszła już z etapu przygotowań do tworzenia podstaw cyfryzacji. W przypadku wybranych obszarów można nawet mówić o stosowaniu digitalizacji w praktyce. Co istotne, niepewność rynkowa związana m.in. z zerwanymi łańcuchami dostaw wpłynęła wręcz mobilizująco na przedsiębiorców, którzy deklarują zwiększenie budżetów na wdrażanie digitaliza
03.08.2022

Bank Gospodarstwa Krajowego buduje ekosystem 3W z polskimi firmami z obszaru wody, wodoru i węgla

Bank Gospodarstwa Krajowego w ramach inicjatywy 3W rozwija współpracę z polskimi firmami, które prowadzą działalność w obszarze wody, wodoru i węgla pierwiastkowego. Do świata 3W dołączyło pięć firm: Food4Future Technologies, Nanoseen, Smart Nanotechnologies, Ścieki Polskie oraz WTT. Współpraca będzie koncentrować się na upowszechnianiu idei 3W, w szczególności przez współdziałanie zespołów eksperckich i inicjowanie projektów w organizacjach i instytucjach związanych z wodą, technologiami wodorowymi i węglowymi.
15.07.2022

Żabka inwestuje w technologie, ekologię i zdrowszą żywność marki własnej

Grupa Żabka zaprezentowała doroczny raport dokumentujący zaangażowanie firmy w 2021 roku w polską gospodarkę, ekologię, działania na rzecz społeczeństwa oraz w rozwój oferty dla konsumentów. Spółka – wraz z właścicielami sieci sklepów franczyzowych – utrzymywała ponad 45 tys. miejsc pracy, odprowadziła do budżetu państwa i samorządów 281 mln zł w formie podatków, składek i opłat, a jej udział w tworzeniu wartości dodanej Polski wyniósł ponad 5 mld zł.
05.07.2022

Gdyński startup pomoże w tworzeniu rolnictwa na Marsie [GALERIA]

Kiedy wyobrażamy sobie Marsa, myślimy o odległej czerwonej planecie. Jednak za sprawą firmy z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia staje się on nam zdecydowanie bliższy. A to wszystko dzięki powstałemu w Gdyni nanoproszkowi NanoboosteX – opracowanemu z użyciem nanotechnologii, dzięki któremu będzie możliwa naturalna uprawa żywności na innych planetach.
23.06.2022

FourKites kładzie nacisk na znaczący rozwój międzynarodowej widoczności transportu oceanicznego

Wiodąca na świecie platforma zapewniająca widoczność łańcucha notuje znaczne tempo wzrostu widoczności transportu oceanicznego i zatrudnia Philippe’a Sallesa, doświadczonego specjalistę w branży, który będzie nadzorować realizację bieżącej strategii agresywnego wzrostu.
24.05.2022

Ekoświadomość - co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej części Europy nie ma drugiego tak otwartego na innowacje społeczeństwa, a produkty coraz bardziej przyjazne zarówno zdrowiu, jak i planecie, to żywność przyszłości” - tłumaczy Marek Sumiła, dyrektor zarządzający Danone i Żywiec Zdrój.
12.05.2022

Innowacyjna nanotechnologia z Gdyni podbije kosmos i zadba o klimat

Nanoseen, polska firma, plasująca się w światowej czołówce start-upów z branży inżynierii chemicznej, otwiera swoją siedzibę w Gdyni. W Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym będzie rozwijać i wdrażać swoje innowacje z dziedziny nanotechnologii. Dzięki ich rozwiązaniom łatwiej poradzimy sobie ze skutkami zmian klimatycznych i sprawniej podbijemy kosmos.
08.05.2022

Leki z odpadów chemicznych? Innowacyjny sposób polskich naukowców na recykling

Potężny algorytm komputerowy przeczesał miliardy możliwych reakcji chemicznych i pokazał, jak ze związków chemicznych traktowanych dotąd jako odpady przemysłowe produkować można ok. 300 leków - opisują w publikacji w “Nature” badacze z zespołu prof. Bartosza Grzybowskiego.
28.04.2022

EIT Community Booster ogłosiło listę 20 firm wybranych do projektu Nowego Europejskiego Bauhausu

Z dużej puli, 1029 nadesłanych aplikacji, zostało wybranych dwadzieścia wysoce innowacyjnych europejskich start-upów oraz scale-upów, które wezmą udział w projekcie EIT Community Booster. Firmy otrzymają wsparcie w postaci wiedzy na temat rozwoju firmy oraz wsparcie finansowe, o wartości 50 000 euro. Program EIT Community Booster został uruchomiony przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) oraz pięć jego Wspólnot Wiedzy i Innowacji w celu wspierania innowacyjnych przedsięwzięć umożliwiających transformację Nowego Eu
28.04.2022

Kolejne firmy dołączają do nicjatywy 3W: innowacje w obszarze wody, wodoru i węgla

Bank Gospodarstwa Krajowego poinformował w środę o podpisaniu listów intencyjnych z pięcioma polskimi firmami w ramach inicjatywy 3W - wsparcia rozwoju nowoczesnych technologii w obszarze wody, wodoru i węgla.
20.04.2022

Czy Europa uwolni się od zaśmiecania jednorazowymi kubkami? Szwedzi mają rozwiązanie

W Szwecji narodził się pomysł ograniczenia zużycia plastiku. Tym razem chodzi o napoje na wynos, a dokładniej – nakładki na jednorazowe kubki. Do działania przystąpiły firmy PulPac, Liplid i Max Burgers.
17.04.2022

Niektóre słodziki mogą sprzyjać rakowi

Obszerne francuskie badania wskazało na korelację miedzy niektórymi sztucznymi słodzikami i nowotworami - głównie piersi oraz związanymi z otyłością - informują badacze w piśmie „PLOS Medicine”.
26.03.2022

McDonald's otwiera pierwszy lokal zero netto

Lokal McDonald's w Shropshire jest nie tylko zasilany energią odnawialną, ale i został zbudowany z materiałów pochodzących z recyklingu.
16.12.2021

Polska firma wykorzystuje innowacyjny materiał zamiast plastiku go do uprawy roślin

Polski start-up opracował materiał, który może zastąpić plastik w wielu różnych zastosowaniach, przyczyniając się do ograniczenia nieodnawialnych zasobów naturalnych takich jak torf.
08.12.2021

W Polsce używa się 3 mln plastikowych słomek na dobę, czas na eko alternatywę

Idea zero waste oraz unijny zakaz wprowadzania m.in. jednorazowych, plastikowych rurek do napojów do obrotu skłoniły rynek do szukania alternatyw. Jedną z propozycji oferuje przedsiębiorstwo społeczne z Siemianowic Śląskich Eco Value, które wytwarza rurki ze słomy żytniej.
07.12.2021

Polscy rybacy na rzecz zrównoważonego rybołówstwa

Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb, jako jedna z czterech organizacji rybackich, otrzymała certyfikat MSC na szprota. To prestiżowe wyróżnienie jest potwierdzeniem, że certyfikowane połowy szprota na Morzu Bałtyckim są realizowane z poszanowaniem równowagi naturalnej oraz bez szkody dla środowiska i zasobów morskich. To drugi certyfikat MSC, który polscy rybacy bałtyccy otrzymali w ciągu zaledwie dwóch miesięcy.
23.11.2021

Nietypowy pomysł na recykling żywności

– Polacy rocznie marnują blisko 2 milionów ton pieczywa – alarmuje Bartłomiej Rak, prezes Rebread. To nie tylko marnotrawstwo pieniędzy, lecz także większy ślad węglowy, bo żywność produkuje się coraz wyższym kosztem ze względu na ocieplenie klimatu. Krakowski start-up ma zamiar zrewolucjonizować ten niezagospodarowany fragment rynku wyrzucanej żywności. Czerstwy chleb wykorzystuje m.in. do produkcji kosmetyków, ale ma też kolejne pomysły.
19.11.2021

Roślinne mięso alternatywne wydrukowane w 3D trafia na rynki europejskie

Alternatywne mięso wyprodukowane ze składników roślinnych i wydrukowane w technice 3D trafia z Izraela na stoły m.in. luksusowych restauracji we Francji, Wielkiej Brytanii i Niemczech – poinformowała we wtorek Agencja Reutera.
17.11.2021

Zielona energia z fal zasili statki

Carnegie Clean Energy we współpracy z wybitnym instytutem badawczym, Blue Economy Cooperative Research Centre (Blue Economy CRC) uruchomiła demonstracyjny projekt energii falowej MoorPowerTM Scaled Demonstrator.
06.11.2021

Większe kary za stosowanie oznakowania bio i eko

Trwają prace nad nowymi przepisami o rolnictwie ekologicznym, które mają zacząć obowiązywać z początkiem 2022 roku. Procedowana ustawa rozszerza obowiązujący zakres kar za niesłuszne sugerowanie, że dana żywność jest ekologiczna.
07.10.2021

Świat inwestuje w IA i zeroemisyjne uprawy

Firma Iron Ox, która rozpoczęła autonomiczne rolnictwo w 2018 roku, uprawia produkty w szklarniach zaprojektowanych od podstaw w celu złagodzenia wpływu tego sektora na środowisko. To podejście oparte jest na danych wspierane przez naukę o roślinach, robotykę i sztuczną inteligencję.
05.10.2021

Drugie życie asfaltów

„Asfalty do recyklingu” to realizowany przez LOTOS Asfalt i Politechnikę Warszawską projekt mający na celu wykorzystanie do nowej warstwy nawierzchni aż 30 proc. materiału z rozbiórki i remontów dróg. O postępach prac przedstawiciele obu podmiotów rozmawiali w pierwszej połowie września w siedzibie uczelni. Zakończenie tego projektu badawczo-rozwojowego zaplanowano na 2023 rok.
27.09.2021

Ministerstwo Klimatu i Środowiska przygotowuje rozwiązania, które zwiększą udział OZE w krajowym systemie m.in. w zakresie biometanu i klastrów energii

W Ministerstwie Klimatu i Środowiska trwają prace nad projektem „nowelizacji ustawy o zmianie ustawy o odnawialnych źródłach energii oraz niektórych innych ustaw”. Celem nowych rozwiązań jest przede wszystkim zwiększenie udziału odnawialnych źródeł energii (OZE) w krajowym zużyciu energii. Mają za zadanie także dalszy wpływ na rozwój sektora energii zgodny z ambicjami redukcji emisyjności gospodarki i spełniania zobowiązań międzynarodowych.
27.09.2021

Elektrownia Powiśle z globalnym wyróżnieniem MIPIM Award 2021

8 września, we francuskim Cannes, Elektrownia Powiśle otrzymała główną nagrodę w MIPIM Awards 2021. To najbardziej prestiżowy, ogólnoświatowy konkurs skupiający wszystkich uczestników rynku nieruchomości - od inwestorów, deweloperów, przez architektów, firmy budowlane, agencje doradcze, po banki i kancelarie prawnicze. Inwestycja zrealizowana przez Tristan Capital Partners oraz White Star Real Estate zwyciężyła w kategorii „Best Mixed-Use Development”.
14.09.2021

Polska innowacyjna! Instalacja łamaczy światła z ogniwami perowskitowymi

24 sierpnia w Lublinie odbyła się premiera instalacji lameli – łamaczy światła z ogniwami perowskitowymi Saule Technologies. Jest to pierwsze komercyjne wdrożenie technologii perowskitowych ogniw słonecznych na świecie. Za system automatyki do sterowania położeniem lameli względem pozycji Słońca odpowiada marka Somfy. Pierwszym klientem Saule został Aliplast.
25.08.2021

PGNiG rozpoczęło wydobycie gazu ziemnego z niskim śladem węglowym

PGNiG Upstream Norway, wraz z Neptune Energy, Idemitsu Petroleum Norge oraz Sval Energi, uruchomiło produkcję węglowodorów ze złoża Duva na Norweskim Szelfie Kontynentalnym. Inwestycja, która pozwoli PGNiG zwiększyć wydobycie gazu ziemnego o 0,2 mld m sześc. rocznie, wyróżnia się wyjątkowo niskim śladem węglowym.
23.08.2021

Dole Sunshine Company realizuje globalne zobowiązanie z myślą o roku 2025

Rok po rozpoczęciu działalności Dole informuje o stanie realizacji swojego zobowiązania „Sunshine for All” - obejmującego wprowadzanie zmian dla ludzi, planety i dobrobytu.
12.08.2021

Wody termalne dla samorządów

Wody termalne stanowią cenny surowiec wykorzystywany w wielu dziedzinach gospodarki krajowej, cieszący się rosnącym zainteresowaniem ze strony inwestorów. Dlatego też niezbędny jest stały rozwój ich wykorzystania. Państwowy Instytut Geologiczny - Państwowy Instytut Badawczy wspólnie z Ministerstwem Klimatu i Środowiska oraz Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej podejmuje działania, aby wspierać podmioty zainteresowane wykorzystaniem potencjału wód termalnych w Polsce.
12.08.2021

Polska głównym beneficjentem Funduszu Modernizacyjnego

Udział Polski w Funduszu Modernizacyjnym wynosi 43,41 proc., co oznacza, że nasz kraj będzie głównym beneficjentem Funduszu i będzie dysponował wpływami ze sprzedaży co najmniej 119 mln uprawnień do emisji.
11.08.2021

Ørsted kończy budowę ogromnej farmy wiatrowej na lądzie o mocy 367 MW

Duński potentat energetyczny Ørsted finalizuje budowę farmy wiatrowej Western Trail Wind o mocy 367 MW, zlokalizowanej na terenie hrabstw Wilbarger i Baylor w Teksasie. Jest to jak dotąd największy projekt wiatrowy na lądzie realizowany przez Duńczyków, który zwiększa ich portfel aktywów OZE do ponad 2,8 GW.
06.08.2021

Zielona era morskiej energetyki wiatrowej

Energia wiatrowa odgrywa obecnie kluczową rolę w energetycznym miksie. Jest czysta, niewyczerpana, stabilna, powtarzalna, a przede wszystkim wydajna. Dostarcza więcej energii niż fotowoltaika, wymaga mniej konserwacji, a instalacja farm wiatrowych jest stosunkowo prosta. W ciągu ostatnich 40 lat technologia w tym sektorze rozwinęła się w sposób spektakularny, znacznie bardziej niż inne źródła odnawialne - komentuje Marek Janiak, członek zarządu Dominion Polska.
03.08.2021

Mewo bada dno Bałtyku. Start kampanii geotechnicznej farm Baltica 2 i Baltica 3

Ważny moment dla polskiej branży offshore. Rozpoczęła się kampania geotechniczna morskich farm wiatrowych Baltica 2 i Baltica 3. Firma Mewo zakończyła pierwszy etap badania.
30.07.2021

Premier: Polski Ład zbudowaliśmy w taki sposób, żeby skorzystać z różnorodności polskiego rolnictwa

Polski Ład dla rolnictwa zbudowaliśmy w taki sposób, żeby skorzystać z wielkiej różnorodności polskiego rolnictwa - powiedział premier Mateusz Morawiecki podczas wizyty w woj. podlaskim. Zapowiedział prace legislacyjne nad ubezpieczeniem, które pozwolą "odetchnąć" rolnikom od klęsk żywiołowych.
23.07.2021

Amerykański stan Maine daje bana na „wieczne chemikalia” w produktach

Maine jest pierwszym stanem w USA, który wprowadza zakaz stosowania toksycznych chemikaliów do tworzenia prawie wszystkich produktów. Zakaz dotyczy PFAS, czyli fluorowanych związków organicznych znajdujących powszechne zastosowanie w przemyśle, jak i w wielu wyrobach codziennego użytku.
22.07.2021

Targi klimatyczne przed Teatrem Powszechnym - 4 lipca

W niedzielę przed Teatrem Powszechnym w Warszawie odbędą sie Targi klimatyczne – zaplanowano m.in. debatę organizacji ekologicznych, wyprzedaż kwiatów, prezentację wyników badań o nastawieniu Polaków do katastrofy klimatycznej – poinformował PAP Mateusz Węgrzyn z teatru.
02.07.2021

Bałtyckie ryby trafiają na europejskie stoły - 27 czerwca światowym dniem rybołówstwa

27 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to ustanowiła Światowa Konferencja ds. Rybołówstwa w 1984 roku, a ma ono m.in. zwrócić uwagę na problem zmniejszających się, z powodu zmian klimatycznych oraz nadmiernej eksploatacji, naturalnych zasobów mórz i oceanów.
25.06.2021

Foodtech - roślinne produkty przyszłości wchodzą na rynek

Rynek spożywczy przechodzi coraz szybszą metamorfozę. Zmiana trendów konsumenckich, coraz większa świadomość i zapotrzebowanie na zdrową żywność sprawiają, że coraz większym zainteresowaniem cieszy się tzw. foodtech.
25.06.2021

Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc., powodując rosnącą presję, by zwiększać połowy - zwraca uwagę dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka. Wskazuje, że powoduje to, iż ponad 34 proc. stad ryb jest przeławianych.
08.06.2021

FOOD zwiększa świadomość żywieniową konsumentów

W ostatnich latach obserwujemy wyraźny rozwój edukacji żywieniowej. Nie mniej jednak, na szybko rozwijającym się rynku żywności i wobec mnóstwa czasem sprzecznych informacji, konsument może poczuć się niepewnie. Konsument powinien wiedzieć, jak czytać etykiety, aby wybory zakupowe były świadome, z korzyścią dla zdrowia i bezpieczeństwa.
01.06.2021

BNP Paribas opracowuje nowoczesne narzędzie do kalkulacji emisji gazów w rolnictwie

Eksperci BNP Paribas Food & Agro pracują nad stworzeniem kalkulatora, który umożliwi śledzenie emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie – poinformował bank. Będzie to narzędzie, które pomoże w prowadzeniu zrównoważonego rolnictwa.
27.05.2021

Pszczoły też potrzebują zbilansowanej diety

Spadek różnorodności roślin i zanik niektórych gatunków przyczynia się do wymierania owadów zapylających. Larwy pszczół, także dziko żyjących, muszą spożywać potas, sód i cynk, żeby przeżyć i zdrowo się rozwijać – wykazały badania nad funkcjonowaniem pszczoły - murarki ogrodowej.
23.05.2021

UE planuje kolejne regulacje w walce z marnowaniem żywności. Dziś do śmieci trafia 80 mln ton rocznie, z czego 10 proc. z powodu upływu terminów na opakowaniu

Unia Europejska chce skuteczniej walczyć z marnotrawstwem żywności. Zgodnie z unijnym prawem od końca marca 2021 roku w obrocie niekomercyjnym mogą się znaleźć produkty po upływie daty minimalnej trwałości podanej na opakowaniu. Kolejne planowane kroki w tej walce dotyczą również rozszerzenia listy produktów zwolnionych z obowiązku podawania daty minimalnej trwałości lub nawet zupełnej rezygnacji z jej podawania i pozostania tylko przy terminie przydatności do spożycia, czyli przy sformułowaniu „należy spożyć do”.
13.05.2021

Food delivery podczas pandemii COVID-19 zwiększa liczbę e-skuterów

Liczba elektrycznych skuterów na minuty dostępnych w polskich miastach zmniejszyła się w wyniku pandemii o 19 proc., czego powodem była mniejsza mobilność Polaków. To nie oznacza jednak, że na ulicach znacząco ubyło tych pojazdów. Zamknięcie restauracji i duża popularność zamawiania jedzenia na wynos spowodowały bowiem, że skutery są częściej wykorzystywane przez dostawców posiłków. – Myślę, że to pozostanie z nami dłużej i także po pandemii część konsumentów będzie zamawiać jedzenie z dostawą do domu – mówi Łukasz Banach, współz
27.04.2021

Amazon zdominuje światowy rynek energii odnawialnej

Amazon ogłosił w ubiegłym tygodniu dziewięć nowych projektów dotyczących energii wiatrowej i słonecznej w skali przemysłowej w USA, Kanadzie, Hiszpanii, Szwecji oraz Wielkiej Brytanii. Aktualnie firma prowadzi na całym świecie 206 projektów w zakresie energii odnawialnej, w tym 71 projektów obejmujących pozyskiwanie energii z wiatru i słońca w skali przemysłowej. Kolejne 135 projektów dotyczy paneli fotowoltaicznych zainstalowanych na obiektach i sklepach, które będą generować 8,5 GW.
26.04.2021

Światowy Dzień Ziemii

22 kwietnia odbędą się kolejne obchody światowego Dnia Ziemi - aby zwiększyć i wzmocnić świadomość ekologiczną, zostaną poprowadzone liczne panele dyskusyjne z udziałem specjalistów, które będą transmitowane online. Podczas tegorocznych obchodów szczególny nacisk będzie kładziony na wspieranie lokalnych społeczności, w szczególności koncentrując się na obszarach, na które w nieproporcjonalny sposób wpływają kwestie środowiskowe.
21.04.2021

Zmiana w opłatach za produkty jednorazowe

Na maksymalnie 1 zł ustanowiono opłatę, jaka będzie doliczana do wydawanych klientom np. jednorazowych kubków - wynika z opublikowanego w czwartek projektu MKiŚ. Od lipca z kolei nie będzie można wprowadzać na rynek np. patyczków higienicznych z tworzyw nie poddających się recyklingowi.
01.04.2021

W tym roku ceny żywności będą rosły w podobnym tempie jak wynagrodzenia

Przerwane łańcuchy dostaw przed rokiem i zakupy „na zapas” spowodowały chwilowy brak niektórych produktów, a w niektórych wypadkach wzrost ich cen. Nie jest to jednak znacząca skala podwyżek. Przykładowo wielkanocny koszyk będzie kosztował mniej więcej tyle samo co w ubiegłym roku.
01.04.2021

Zdrowa przekąska w ekologicznej folii

Bezpieczne dla środowiska wielowarstwowe folie typu „smart” oraz nanokapsułki wzbogacone glutationem powstają na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego Krakowie. Kapsułki zostaną zaaplikowane na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę dla sportowców.
15.03.2021

Kanada: Konkurs na produkcję kosmicznej żywności

Kanadyjska Agencja Kosmiczna (CSA) ogłosiła wspólnie z amerykańską NASA konkurs na skuteczne metody produkcji żywności w kosmosie. Rezultaty mogą jednak pomóc także w zapewnieniu żywności na Ziemi, np. mieszkańcom odległych rejonów.
27.02.2021

Maersk wspiera plan budowy dużego zakładu produkcyjnego amoniaku w Danii

Maersk znalazł się wśród grupy firm wspierających plan budowy największej w Europie fabryki amoniaku w Danii.
24.02.2021

Spożycie mięsa spada z roku na rok, a pandemia tylko przyspieszyła ten trend.

Roślinne zastępniki produktów odzwierzęcych przestały być niszą, weszły już do mainstreamu i coraz częściej trafiają do koszyków zakupowych. Część konsumentów całkowicie odchodzi od produktów i składników odzwierzęcych, ale znacznie większa grupa ogranicza ich spożycie lub ma taki zamiar.
19.02.2021

Wynik wyszukiwania - Katalog firm

Dziękujemy za wysłane grafiki.