Wynik wyszukiwania - " uprawa" - Wiadomości

Produkcja cukru Diamant zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju

Jeden hektar uprawy buraków cukrowych pochłania rocznie 36 ton dwutlenku węgla i produkuje w tym samym czasie 26 ton tlenu, czyli najwięcej ze wszystkich rolniczych uprawianych w Polsce. Z okazji Dnia Ziemi, który obchodzimy 22 kwietnia, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom buraków cukrowych oraz temu jak producent marki Diamant wykorzystuje niemal każdą część tej rośliny i wytwarza cukier zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
17.04.2024

Simply Blue Group częścią konsorcjum budującego pierwszą na świecie farmę wodorostów na morskiej farmie wiatrowej

Simply Blue Group, deweloper projektów niebieskiej gospodarki z siedzibą w Irlandii, dołączył do konsorcjum North Sea Farm 1 Project (NSF1), aby zbudować pierwszą na świecie komercyjną farmę wodorostów zlokalizowaną na morskiej farmie wiatrowej. Farma o powierzchni 10 hektarów, zlokalizowana u wybrzeży Holandii na Morzu Północnym, ma zostać uruchomiona jesienią tego roku, kiedy zostanie rozmieszczona i obsiana, a pierwsze zbiory spodziewane są wiosną 2025 r.
17.03.2024

Minister rolnictwa pozytywnie ocenia propozycje KE zmian w Zielonym Ładzie

Opublikowane w piątek przez Komisję Europejską propozycje zmian rozporządzeń rolnych związanych z Zielonym Ładem należy oceniać pozytywnie - poinformował minister rolnictwa Czesław Siekierski. Znacznie upraszczają elementy Zielonego Ładu - ocenił.
16.03.2024

Rolnictwo regeneracyjne narzędziem do walki z CO2 w sektorze upraw

Sektor rolnictwa, który zaopatruje sklepy, a co za tym idzie - nasze lodówki w produkty spożywcze, ma dwa oblicza. Obecnie, ze względu na niewłaściwe praktyki, np. nadmierne chemiczne nawożenie czy pestycydy, jest jednym z największych emitentów zanieczyszczeń środowiska, lecz może się wydajnie przyczyniać do… redukcji emisji gazów cieplarnianych. Jak to możliwe? Dzięki szerszemu stosowaniu założeń (płodozmiany, wykorzystanie resztek roślinnych) rolnictwa regeneracyjnego - klucza do zrównoważonej przyszłości gospodarstw rolnych.
06.03.2024

MRiRW proponuje większą elastyczność produkcji dla gospodarstw ekologicznych

Rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne będą mogli zmieniać rodzaj produkcji przed upływem terminu tzw. zobowiązania, zachowując prawo do dopłat - zakłada projekt zmiany rozporządzenia ws. przyznawania płatności ekologicznych, opublikowany w piątek.
02.03.2024

Sprzedaż oprogramowania do monitorowania ESG przekroczy w tym roku 1 mld dolarów

Sprzedaż specjalistycznego oprogramowania do monitorowania ESG prawdopodobnie przekroczy w tym roku 1 mld dolarów - wynika z opublikowanego w czwartek przez Deloitte raportu "Technology Media & Telecommunications Predictions 2024”.
18.01.2024

Podłoża kokosowe. Co warto o nich wiedzieć i jak je stosować?

Odpowiednie podłoże jest podstawą udanych upraw. Nowoczesne ogrodnictwo poszukuje innowacyjnych i bardziej wydajnych rozwiązań, które wspierają zdrowy rozwój roślin. Odpowiedzią na te potrzeby jest podłoże kokosowe — ekologiczny i uniwersalny substrat, który świetnie sprawdzi się w uprawie większości roślin doniczkowych, warzyw, ziół, roślin ozdobnych, a także w hydroponice. Czym dokładnie jest i dlaczego zyskało tak dużą popularność wśród ogrodników?
28.12.2023

W zgodzie z naturą. Eko trendy w ogrodnictwie 2024

Zachodzące zmiany klimatyczne i rosnąca świadomość ekologiczna sprawiają, że, ogrodnictwo ewoluuje, zwracając się ku bardziej tradycyjnym i świadomym metodom uprawy ziemi. Slow gardening, czyli ogrodnictwo szanujące naturalny cykl rozwoju roślin, minimalizacja wpływu działań człowieka na środowisko, rezygnacja ze sztucznych nawozów czy uprawy ograniczające potrzebę intensywnego przekopywania gleby są coraz częściej stosowane przez ogrodników.
12.12.2023

Powrót do korzeni. Jak stosować nawozy ekologiczne?

Uprawa roślin stanowi nieodłączny element ludzkiego życia. Wraz z rozwojem przemysłu rolniczego, stosowanie nawozów chemicznych stało się powszechne, ze względu na szybkie efekty, jakie zapewniają i niskie koszty. Jednakże coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ich szkodliwego wpływu na środowisko, a nawozy naturalne wracają do łask i stanowią ważny krok w kierunku bardziej zrównoważonego ogrodnictwa.
02.12.2023

Polski rynek upomina się o zrównoważoną produkcję owoców

Konsumenci owoców oczekują dziś produktów bezpiecznych, nie zostawiających śladu węglowego, z jak najmniejszą liczbą pośredników w łańcuchu dostaw. Dlatego sadownicy muszą zmienić sposób myślenia o swoich uprawach i dostosować produkcję do potrzeb rynku. O tym, jakimi metodami można ten cel osiągnąć, rozmawiali uczestnicy konferencji „Czy polska produkcja owoców spełnia oczekiwania konsumentów?”, która odbyła się 29 listopada 2023 r. w Centrum Prasowym PAP Warszawie.
01.12.2023

Agrowoltaika: podwójne wykorzystanie gruntów - do produkcji rolnej i energii

Agrowoltaika, czyli połączenie na tym samym obszarze produkcji rolnej i produkcji energii z paneli może być receptą na ochronę gruntów rolnych przed zmianami klimatycznymi, jak i na brak gruntów pod fotowoltaikę - przekonuje Polskie Stowarzyszenie Fotowoltaiki.
05.11.2023

Żywność można produkować bez gleby uprawnej, a zbiory są możliwe przez cały rok

Szacuje się, że około połowę lądowego obszaru Ziemi stanowią tereny przeznaczone pod uprawy. W zasadzie planeta mogłaby wyżywić 10 mld osób, w praktyce jednak nie jest to wcale takie proste. Populacja Ziemi przekroczyła 8 mld osób, a aż ponad 3 mld ludzi boryka się z problemem niedożywienia. Tymczasem za 30 lat populacja Ziemi ma wynieść 10 mld osób. Już teraz trzeba działać, aby problem ten rozwiązać. Wzywają do tego cele zrównoważonego rozwoju, a największa odpowiedzialność spoczywa na przedstawicielach branży rolno-spożywczej.
17.10.2023

Globalne ocieplenie daje się we znaki owadom. Kawy i kakao nie będzie miał kto zapylać

Globalne ocieplenie spowoduje, że uprawy roślin - takich jak kawa, kakao, arbuz czy mango - mogą być zagrożone z powodu spadku liczby zapylających je owadów – informuje pismo „Science Advances”.
15.10.2023

Zmiany klimatu pogorszą jakość piwa, ale polepszą – wina

Globalne ocieplenie ujemnie wpływa na jakość i smak piwa, natomiast ciepłe lata i mokre zimy dają lepsze roczniki win - o ile nie brakuje wody. Informują o tym naukowcy na łamach „Nature Communications” oraz " iScience".
13.10.2023

Elicit Plant ogłasza wprowadzenie innowacji technologicznej, która pomaga słonecznikowi w przetrwaniu zmian klimatycznych

Osiągający wyjątkowe wyniki produkt BEST-a, który pomaga kukurydzy przetrwać okresy suszy i oferuje niezwykły wzrost wydajności, jest obecnie dostępny w Europie, Brazylii i Ukrainie. Celem firmy Elicit Plant jest rozwój swojej działalności dzięki udostępnieniu, do końca roku, nowego innowacyjnego rozwiązania dla upraw polowych słonecznika - EliSun-a.
28.09.2023

Zmiany klimatyczne są zagrożeniem dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Dla niektórych grup żywność może stać się zbyt droga

Coraz rzadsze i obfitsze opady oraz ekstremalne zjawiska pogodowe zagrażają uprawom i infrastrukturze rolnej. Wymaga to od rolników stosowania nowych metod walki np. z gradem czy opadaniem wód, ale także dostosowania się do wymogów unijnych nakierowanych na walkę ze zmianami klimatu. Obydwa kierunki działania, jak podkreślają eksperci i rolnicy, powinny być wspierane przez rząd. Mimo zagrożeń w Polsce żywności w krótkim terminie nie zabraknie, ale może ona podrożeć i dla najuboższych grup stać się niedostępna ekonomicznie.
28.09.2023

Nowe możliwości SeaData: Rozwiązania dla rolnictwa

Znana z tworzenia zaawansowanych rozwiązań w zakresie monitoringu środowiska firma SeaData zaczyna podkreślać wszechstronność swoich systemów. Chociaż dotychczas skupiała się głównie na rozwiązaniach związanych z monitoringiem środowiska, tworzące platformy analityczne takie jak YetiSense czy CORAL, teraz firma wskazuje na potencjał wykorzystania jej technologii w innych sektorach, w tym w rolnictwie.
22.09.2023

IUNG: deficyt wody dla roślin uprawnych zmniejszył się, ale niedobór wody występował w całym kraju

Deficyt wody dla roślin uprawnych zmniejszył się, jednakże niedobór wody występował w całym kraju – poinformował Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy. Największy zasięg suszy rolniczej występował wśród upraw kukurydzy na ziarno i na kiszonkę – dodano.
08.08.2023

IUNG: na terenie wszystkich województw występuje susza rolnicza

Susza rolnicza występuje na terenie wszystkich województw – poinformował w poniedziałek Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy. Największy deficyt wody jest m.in. na Pojezierzu Kaszubskim i Pojezierzu Wielkopolskim oraz Żuławach.
17.07.2023

Rząd do końca września chce przyjąć zmiany w szacowaniu szkód suszowych

Umożliwienie dodatkowego szacowania szkód przez komisje powołane przez wojewodów, a także wprowadzenie przepisów regulujących ogólne warunki udzielania pomocy dla producenta rolnego w zw. m.in. z suszą - przewiduje projekt rozporządzenia, o którym poinformowano w wykazie prac legislacyjnych rządu.
11.07.2023

Fotowoltaika dla rolnika – czyste powietrze, zwiększona wydajność upraw, pewne źródło dochodu

Nowoczesne gospodarstwa rolne zużywają ogromne ilości energii potrzebnej do zasilania budynków gospodarczych, urządzeń elektrycznych i maszyn, co dla rolników oznacza znaczące wydatki. Wydzierżawienie gruntów pod fotowoltaikę jest rozwiązaniem optymalizującym bilans kosztów i przychodów oraz pozwalającym na uzyskanie niezależności energetycznej od występujących podwyżek cen prądu. Korzyścią takiego rozwiązania jest pozytywny wpływ na środowisko naturalne, a w konsekwencji na produkt końcowy danego gospodarstwa rolnego.
28.05.2023

Rolnictwo węglowe okiem eksperta i rolnika - czy to realnie działa?

Sektor rolniczy jest obecnie odpowiedzialny za 30 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych. Według Instytutu Rodale[1] przejście na organiczne rolnictwo regeneracyjne może pochłonąć ponad 100 proc. obecnej rocznej emisji CO2 przez glebę, skutecznie odwracając skutki zmian klimatycznych. Jego wdrożenie ma również bezpośredni wpływ na gospodarstwa rolne, które odnotowują poprawę jakości gleby i wzrost plonów, a jednocześnie generują certyfikaty węglowe. Dzięki wprowadzeniu nowych standardów - Core Carbon Principles [2] - obrót n
23.05.2023

Zielona sobota w Poznaniu

Od godz. 10:00 w parku Wilsona w Poznaniu trwa festyn skierowany do miłośników zieleni i przydomowych ogródków. Na wszystkich zainteresowanych czekały warsztaty, pokazy, koncert, wspólne malowanie i wiele innych atrakcji.
06.05.2023

Branża climate tech rośnie w siłę [WIDEO]

W Polsce i całej Europie Środkowo-Wschodniej pojawia się coraz więcej start-upów z branży climate tech, które wspierają walkę ze zmianami klimatycznymi. Zajmują się m.in. alternatywnymi źródłami energii, recyklingiem, dostępem do wody, agritechem czy kwestiami związanymi z odpowiedzialną konsumpcją. Są też coraz istotniejszą częścią rynku venture capital. – Projektów climate-techowych jest coraz więcej, ale one dopiero się rozwijają. Nie ma jeszcze zbyt wielu start-upów, które byłyby faktycznie działającymi, dochodowymi firmami.
24.04.2023

Pierwsza w Polsce miejska farma wodno-żywnościowa otwarta we Wrocławiu

Wrocławska AquaFarma wpisuje się w ideę Agrihood, jednego z najnowszych trendów w urbanistyce, czyli projektowania osiedli wokół farm, które będą dostarczać świeżą i zdrową żywność okolicznym mieszkańcom, a jednocześnie będą integrować lokalną społeczność wokół zielonej przestrzeni. To element szerszego trendu, związanego z projektowaniem samowystarczalnych, zrównoważonych przestrzeni miejskich (Sustainable Urban Neighbourhood).
28.03.2023

Przejście oraz rozwój rolnictwa bezorkowego może być sfinansowane pożyczką 0%

Polscy rolnicy mogą już skorzystać z “zielonych pożyczek” z oprocentowaniem 0 proc. na realizację zrównoważonych praktyk zarządzania gruntami. Program ten wspiera rolnictwo węglowe - innowacyjne podejście do gospodarki rolnej, mające na celu zmniejszenie ilości dwutlenku węgla w atmosferze poprzez magazynowanie CO2 w glebie, co w efekcie ma doprowadzić m.in. do zwiększenia plonów.
23.03.2023

Quebec kończy z importem amerykańskich ścieków miejskich

Prowincja Quebec wstrzymała import z USA tzw. biosolidów, czyli organicznych odpadów stałych z miejskich ścieków, używanych przez farmerów jako nawóz. Powodem są szkodliwe zanieczyszczenia chemiczne.
04.03.2023

W ocieplonym klimacie trudniej będzie oddychać

Globalny wzrost temperatur przyniesie ze sobą większe zanieczyszczenie powietrza ze źródeł naturalnych – informuje pismo „Communications Earth & Environment”.
04.03.2023

Miejska spółka w Rzeszowie produkuje nawóz ze ścieków

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Rzeszowie produkuje polepszacz gleby. Nawóz powstaje z osadów ściekowych. Chętnych nie brakuje, miejska spółka sprzedaje wszystko co wyprodukuje.
18.02.2023

Naukowcy: mikroalgi mogą wyżywić świat

Algi to potencjalna „superżywność", która może pomóc w zapewnieniu dostatku jedzenia i w ochronie środowiska. W przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej mogą wyprodukować 10-20 razy więcej białka, niż soja - twierdzą naukowcy z USA.
21.01.2023

Ekspert: przed rolnictwem ekologicznym chude lata

Gospodarstwa ekologiczne zajmują w Polsce około 550 tys. hektarów, a do roku 2030 obszar ten ma zostać podwojony. To będzie trudne zadanie, kryzys zagląda do kieszeni konsumentów. Przed rolnictwem ekologicznym chude lata – uważa Dawid Piechota, właściciel ekogospodarstwa z woj. świętokrzyskiego.
31.12.2022

Jeden z najdoskonalszych bioreaktorów świata znajduje się w Polsce! [GALERIA]

Niewielka firma z Wielkopolski opracowała prototypowy bioreaktor, pozwalający na przekształcanie małowartościowych odpadów pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego w wysokiej jakości białko. Technologia opracowana przez HiProMine angażuje Hermetię illucens – owada potocznie nazywaną „czarnym żołnierzem” w przetwórstwo, które rewolucjonizuje produkcję białka, w tym branżę petfood (karmy dla kotów i psów).
05.12.2022

Co wspólnego ma burak z produkcją tlenu?

Burak cukrowy jest rośliną wyjątkową. Nie tylko dlatego, że wydobywamy z niego pyszny cukier, lecz także dlatego, że z całego płodozmianu jest rośliną najbardziej tlenogenną. Tylko 1 hektar uprawy buraka cukrowego Diamant wytwarza tyle tlenu, ile rocznie potrzebuje do oddychania aż 100 osób! Co więcej – w tym samym procesie burak cukrowy pochłania i wiąże w glebie najwięcej CO2 z pośród wszystkich roślin rolniczych uprawianych w Polsce, co jest równie korzystne dla środowiska. Jakie jeszcze ma właściwości i jak wygląda proces jeg
17.11.2022

Nadchodzi fala niewypłacalności przedsiębiorstw. Nie zatrzyma jej nawet ustabilizowanie cen energii

Wysokie rachunki za energię, rosnące stopy procentowe i koszty pracy, presja inflacyjna i zakłócenia łańcuchów dostaw – te czynniki negatywnie odbijają się na rentowności polskich firm, które od prawie trzech lat funkcjonują w warunkach nieustającego kryzysu. Efektem jest wzrost liczby niewypłacalności, który według Allianz Trade wyniósł we wrześniu 5 proc. r/r, a na koniec tego roku sięgnie już 10 proc. r/r.
09.11.2022

"Telegraph": Brytyjczycy co roku wyrzucają 72 sztuki ubrań, najwięcej w Europie

Brytyjczycy kupują co roku więcej nowych sztuk odzieży niż mieszkańcy jakikolwiek innego kraju w Europie. Przeciętny Brytyjczyk posiada 76 sztuk odzieży, ale w ciągu każdego roku wyrzuca 72 z nich - informuje dziennik "Telegraph".
24.10.2022

Polacy zbadali, czy - i ile pestycydów - spożywamy wraz z owocami

Sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy są dziś zanieczyszczone pestycydami w znacznie mniejszym stopniu, niż dekadę temu - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przypisują to wprowadzeniu obostrzeń dot. maksymalnego limitu pozostałości pestycydów w owocach.
20.10.2022

Inwazja biedronek azjatyckich w Tatrzańskim Parku Narodowym

Na ścianie Centrum Edukacji Przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Narodowego w Zakopanem pojawiły się tysiące osobników obcego gatunku - biedronki azjatyckiej. To niebezpieczny dla naszej przyrody owad i może ukąsić człowieka powodując reakcje alergiczne – ostrzega przyrodnik z Działu Edukacji TPN Marek Kot.
06.10.2022

Nanoplastik wędruje w górę łańcucha pokarmowego - wykazali badacze

Jak wykazał eksperyment przeprowadzony przez badaczy z Finlandii, obecny w glebie nanoplastik wędruje w górę łańcucha pokarmowego - sałata pobierała cząstki nanoplastiku z gleby, przekazywała je zjadającym ją owadom, a te - konsumującym je rybom. Wyniki sugerują potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi.
19.09.2022

IUNG: susza w ośmiu województwach, najbardziej dotyka uprawy kukurydzy

Suszę rolniczą w okresie od 11 lipca do 10 września br. stwierdzono w ośmiu województwach. Największy niedobór wody wystąpił na terenie woj. zachodnio-pomorskiego i wielkopolskiego. Susza dotyka przede wszystkim uprawy kukurydzy - przekazał w czwartek Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa.
15.09.2022

Bazylia sterowana aplikacją!

Świeże i zdrowe warzywa z domowego ogródka dostępne przez cały rok – taką korzyścią francuska marka Véritable chce przekonać klientów do inteligentnej doniczki, prezentowanej na targach IFA w Berlinie. Urządzenie ma zapewnić roślinom optymalne warunki od wysiewu do wydania owoców. Domowym ogródkiem można sterować zdalnie z poziomu aplikacji mobilnej. Choć urządzenia tego typu są już dostępne na rynku, to innowacją jest wersja stworzona w całości z materiałów pochodzących z recyklingu.
13.09.2022

Zmiany klimatu poważnie zagrażają bezpieczeństwu żywnościowemu

Zmiany klimatu z dużym prawdopodobieństwem będą powodować gwałtowne skoki cen pszenicy oraz prowadzić do nierówności gospodarczych i zachwiania bezpieczeństwa żywnościowego - ostrzegają naukowcy na łamach pisma „One Earth”.
20.08.2022

Pszczołom w Polsce brakuje naturalnego pożywienia

W Polsce rodzinom pszczelim brakuje bazy pożytkowej. Można powiedzieć, że w pasiekach panuje głód - powiedział PAP Piotr Krawczyk, prezes Regionalnego Związku Pszczelarzy w Częstochowie i członek doradców ds. pszczelarstwa przy Ministrze Rolnictwa.
15.07.2022

Susza występuje obecnie na obszarze 26 proc. gruntów ornych w Polsce

Obecnie susza występuje w 1689 gminach w Polsce, czyli w 68 proc. Natomiast procent gruntów objętych suszą wynosi 26 proc. - powiedział w poniedziałek prof. Andrzej Doroszewski z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.
05.07.2022

Gdyński startup pomoże w tworzeniu rolnictwa na Marsie [GALERIA]

Kiedy wyobrażamy sobie Marsa, myślimy o odległej czerwonej planecie. Jednak za sprawą firmy z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia staje się on nam zdecydowanie bliższy. A to wszystko dzięki powstałemu w Gdyni nanoproszkowi NanoboosteX – opracowanemu z użyciem nanotechnologii, dzięki któremu będzie możliwa naturalna uprawa żywności na innych planetach.
23.06.2022

Przybywa pasiek na dachach galerii i biurowców. Pszczołom w miastach nie zagrażają pestycydy

– Pszczoły czują się całkiem nieźle w miejskim środowisku, tu nie są narażone na pestycydy – mówi Kamil Baj z Pszczelarium. Jak podkreśla, pasieki w miastach, np. na dachach biurowców czy galerii handlowych, to coraz popularniejszy trend i forma ochrony tych owadów, w którą włącza się też coraz więcej przedsiębiorstw. Firma kurierska DHL Parcel, która dwa lata temu wystartowała z programem PaczUle, ma już sześć pasiek na terenie należących do niej terminali.
20.05.2022

Ekokonopie - o uprawie i przyszłości rynku [WYWIAD, WIDEO, GALERIA]

Konopie przemysłowe, niepsychoaktywny kuzyn konopi, mogą być wykorzystywane do produkcji praktycznie w każdej gałęzi gospodarki, od żywności po włókno, biodegradowalne materiały budowlane i biopaliwa. Jeden z produktów ubocznych konopi, kannabidiol (CBD), zyskał ogromną popularność, ponieważ ludzie odkryli, że CBD może być stosowany w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Według najnowszego badania Forbes Health przeprowadzonego przez OnePoll wśród 2000 dorosłych Amerykanów, 60 proc. z nich spróbowało tego produktu. Ludzie używaj
19.05.2022

W Wielkiej Brytanii powstanie wertykalna farma. Nadchodzi rewolucja w ogrodnictwie?

Producent ekologicznej żywności OneFarm ogłosił plany budowy pionowej (wertykalnej) farmy o powierzchni 6 400 m2 w Newmarket, Suffolk. Farma zapewni do 415 ton żywności rocznie dla lokalnych społeczności.
11.05.2022

Czy rolnictwo regeneracyjne zahamuje zmiany klimatu? Raport EASAC

Rolnictwo powoduje negatywne zmiany w środowisku naturalnym i emisję gazów cieplarnianych. Odpowiedzią może być rolnictwo łączące produkcję z ochroną i odbudową ekosystemów. O tym mówi nowy raport europejskich Narodowych Akademii Nauk „Rolnictwo regeneracyjne w Europie”.
09.05.2022

Sytuacja na Ukriaine nie spowoduje rewizji Zielonego Ładu w rolnictwie

nie ma potrzeby rewizji Zielonego Ładu w rolnictwie. Jego realizacja ma wzmocnić ilość i jakość produkcji rolnej
11.04.2022

Raport IPCC: klimatyczne „teraz albo nigdy”, emisje nie mogą wzrastać! [WIDEO, RAPORT]

Jeszcze jest nadzieja na uniknięcie najgorszego scenariusza związanego ze zmianami klimatycznymi. Jest to jednak ostatni moment, by podjąć zdecydowane kroki i przejść na niskoemisyjną gospodarkę. Zwiększenie zużycia paliw kopalnych poprzez zastąpienie jednego źródła, innymi spowoduje, że cel klimatyczny stanie się nieosiągalny.
07.04.2022

Ekouprawy w centrum miasta? Czesi budują największą farmę akwaponiczną w Europie [GALERIA,WIDEO]

W pełni zautomatyzowana farma w Brnie-Herspicach pokazuje przyszłość rolnictwa na terenach miejskich. Czeska firma Future Farming buduje w Brnie największą pionową farmę akwaponiczną w Europie. Jest to odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na świeżą, lokalną żywność i zrównoważoną produkcję.
05.04.2022

35 mln zł od PKN Orlen i NCBiR w programie NEON na innowacyjne bioprodukty

PKN Orlen i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiły wspólny program grantowy NEON. W pierwszym konkursie na projekty związane z produkcją eklogicznej biomasy z roślin, których uprawa nie zaburzy ekosystemu, do rozdysponowania jest 35 mln zł - podał koncern.
01.04.2022

Ekolodzy: aby zmniejszyć emisje CO2 trzeba odejść od chowu przemysłowego

Żeby zmniejszyć emisje CO2 trzeba zrezygnować z przemysłowego chowu zwierząt, postawić na lokalną produkcję i skrócić łańcuchy dostaw - oceniają organizacje ekologiczne. Wielkie gospodarstwa z intensywną hodowlą zagrażają mniejszym, w konsekwencji doprowadza to do wyludniania wsi.
15.02.2022

Nowoczesne technologie w rolnictwie odpowiedzią na wyzwania Europejskiego Zielonego Ładu

Opublikowany przez Politykę Insight raport „Wpływ Europejskiego Zielonego Ładu na polskie rolnictwo” wskazuje, że realizacja ambitnych celów polityki klimatycznej nie będzie możliwa bez sięgnięcia po nowoczesne technologie.
20.01.2022

Urząd Morski w Gdyni ochrania wybrzeże i wydmy. Co zrobił w 2021 roku? [WIDEO]

Urząd Morski w Gdyni poinformował o działaniach mających na celu ochronę wybrzeża. Co w ramach tych prac działo się w 2021 roku? O tym mówi dr inż. kpt. ż.w. Wiesław Piotrzkowski, dyrektor Urzędu Morskiego w Gdyni.
20.01.2022

We wtorek połączone prezydenckie Rady zajmą się wpływem Zielonego Ładu na rolnictwo

Analiza potencjalnego wpływu Europejskiego Zielonego Ładu na sytuacją polskiego rolnictwa będzie tematem wtorkowego posiedzenia połączonych prezydenckich Rad ds. Rolnictwa oraz ds. Środowiska - przekazali ich szefowie Jan Krzysztof Ardanowski i Paweł Sałek.
17.01.2022

Polska firma wykorzystuje innowacyjny materiał zamiast plastiku go do uprawy roślin

Polski start-up opracował materiał, który może zastąpić plastik w wielu różnych zastosowaniach, przyczyniając się do ograniczenia nieodnawialnych zasobów naturalnych takich jak torf.
08.12.2021

Zielone biopaliwo z tequili

Agave tequilana to roślina pochodząca z Meksyku, wykorzystywana do produkcji tequili. Jednak zamiast w drinkach, które wypijamy z odrobiną soli i limonki, jest ona wykorzystywana jako ekologiczna alternatywa dla paliwa – biopaliwo.
23.11.2021

Samoloty napędzane… musztardą mogą obniżyć emisje o 68 proc.

Najnowsze badania nad SAF donosi, że kluczem do zmniejszenia emisji lotniczych może być Twoje ulubione nadzienie do kanapek.
29.10.2021

Kawa przyszłości z laboratoratoryjnego bioreaktora zamiast z plantacji

Fińscy naukowcy, stosując te same metody produkcji, które wykorzystywane są w laboratoryjnej hodowli komórek mięsa, opracowali nową technikę uprawy kawy w bioreaktorze – poinformowała w środę agencja AFP.
28.10.2021

Strategiczne partnerstwo Grupy Azoty i Microsoft na rzecz wykorzystania chmury i sztucznej inteligencji w rolnictwie

Grupa Azoty i Microsoft podpisały porozumienie na rzecz wykorzystania chmury m.in. w zakresie rolnictwa precyzyjnego, inkubowania inicjatyw technologicznych, zmieniających sektor produkcji oraz rozwoju kompetencji pracowników Grupy. Moc obliczeniowa i zaawansowana analiza umożliwią wdrożenie efektywniejszych działań, których celem będzie optymalizacja biznesu Grupy Azoty i zrównoważony rozwój organizacji.
14.10.2021

Większe kary za stosowanie oznakowania bio i eko

Trwają prace nad nowymi przepisami o rolnictwie ekologicznym, które mają zacząć obowiązywać z początkiem 2022 roku. Procedowana ustawa rozszerza obowiązujący zakres kar za niesłuszne sugerowanie, że dana żywność jest ekologiczna.
07.10.2021

Świat inwestuje w IA i zeroemisyjne uprawy

Firma Iron Ox, która rozpoczęła autonomiczne rolnictwo w 2018 roku, uprawia produkty w szklarniach zaprojektowanych od podstaw w celu złagodzenia wpływu tego sektora na środowisko. To podejście oparte jest na danych wspierane przez naukę o roślinach, robotykę i sztuczną inteligencję.
05.10.2021

Drony wesprą ekologiczne rolnictwo

Tradycyjną – wydawałoby się – branżę, jaką jest rolnictwo, coraz częściej zmieniają nowoczesne technologie takie jak internet rzeczy czy sztuczna inteligencja, a globalny sektor agritech rośnie w siłę.
04.10.2021

Ekolodzy: milionom hektarów dżungli w Indonezji grozi zagłada

21 mln hektarów dżungli może zostać zniszczonych, jeśli rząd nie powstrzyma zakładania kolejnych plantacji palm olejowych – ostrzegli w czwartek indonezyjscy ekolodzy.
17.09.2021

Biolog z UW: w obliczu zmian klimatycznych dbajmy o wody i lasy

Prognozowane zmiany klimatu oznaczają, także dla Polski, zmiany w środowisku i w rolnictwie. Najlepszym, co wobec tego możemy robić, jest renaturyzacja krajobrazu, dbałość o retencję czy odtwarzanie lasów, także tych o charakterze naturalnym, zwłaszcza w pobliżu wielkich rzek - mówi w rozmowie z PAP prof. dr hab. Marcin Zych, biolog z UW.
04.09.2021

Wodorosty i energia ze słońca

Dwie wspierane przez UE holenderskie firmy zbudowały na Morzu Północnym instalację stanowiącą połączenie farmy fotowoltaicznej i farmy wodorostów. To pierwsze przedsięwzięcie umożliwiające wytwarzanie prądu z energii słonecznej i uprawę wodorostów w tym samym miejscu.
23.08.2021

Nawóz CRF odżywia roślinę powoli; metodę jego produkcji ulepszono na AGH

Rośliny, które wolniej i w kontrolowany sposób wchłaniają substancje odżywcze z nawozu, są w lepszej kondycji niż rośliny nawożone konwencjonalnie - pokazują badania naukowców z AGH. Zoptymalizowali oni produkcję nawozów o kontrolowanym uwalnianiu pierwiastków biogennych (z ang. controlled release fertilizer – CRF) i sprawdzili, jak działają one na facelię miododajną, owies i proso.
16.08.2021

Popularne pestycydy szkodzą pszczołom już w najmniejszych dawkach

Insektycyd stosowany często do ochrony roślin ozdobnych jest groźny dla pszczół nawet w najmniejszych dawkach rekomendowanych do stosowania. Naukowcy proponują wybór alternatywnych substancji i metod.
05.08.2021

Coraz więcej bawełnianej odzieży z ekologicznych upraw z certyfikatem Sprawiedliwego Handlu.

Uprawą bawełny na świecie zajmuje się około 100 milionów rolników, z czego 90 proc. działa w ubogich krajach Afryki i Azji, takich jak Uganda, Indie czy Senegal. Muszą oni stawiać czoła konkurencji z zamożniejszych krajów, która jest w stanie zaniżać ceny. Dlatego Fairtrade organizuje ich w spółdzielnie, gwarantując cenę minimalną pozwalającą na utrzymanie, a także premię umożliwiającą rozwój.
28.07.2021

Komisja Rolnictwa: rozwój rolnictwa ekologicznego wymaga wsparcia

W Polsce rolnictwo ekologiczne rozwija się zbyt wolno, potrzebuje wsparcia i wytyczenia konkretnych celów - ocenili w środę posłowie z sejmowej komisji rolnictwa. Resort rolnictwa przekonuje, że jest plan na wzrost produkcji ekologicznej.
07.07.2021

Eko seniorzy i eko farma miejska

W Ciechanowie seniorzy tworzą Eko Farmę Miejską, gdzie uprawy prowadzone będą bez pestycydów. To projekt, którego celem jest aktywizacja osób w wieku 60+ i jednocześnie umożliwienie im korzystania ze zdrowej, ekologicznej żywności, owoców i warzyw – informuje Urząd Miasta.
02.07.2021

Organiczne farmy mogą wyżywić Europę

Naukowcy z francuskiego Narodowego Centrum Badań Naukowych przedstawili pomysł na to, jak zapewnić dostateczną ilość żywności w Europie i zachować w dobrym stanie przyrodę. Ich zdaniem odpowiedzą są ekologiczne, sprzyjające bioróżnorodności farmy oparte na trzech filarach.
23.06.2021

IUNG: susza rolnicza w 7 województwach

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa stwierdził występowanie niedoborów wody na terenie 7 województw kraju. Największy deficyt jest w woj. zachodniopomorskim i dotyka głównie zboża jare.
17.06.2021

Ardanowski: rolnictwo ekologiczne tematem wtorkowego posiedzenia prezydenckiej Rada ds. Rolnictwa

Prezydencka Rada ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich we wtorek zajmie się perspektywami rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce; przygotuje rekomendacje dla rządu, co robić, by z rolnictwo ekologiczne uczynić dochodowym – powiedział PAP szef Rady Jan Krzysztof Ardanowski.
14.06.2021

Białowieski Park Narodowy wydzierżawił od rolników ponad 100 ha łąk dla żubrów

Park narodowy podpisał umowy na dzierżawę 125 ha prywatnych łąk na potrzeby żubrów żyjących z Puszczy Białowieskiej. Właściciele działek dostaną średnio ok. 2,5 tys. zł za hektar pod warunkiem, że zbiorą i pozostawią tam siano z myślą o zimowym dokarmianiu tych zwierząt.
06.06.2021

Kanada ogranicza pestycydy, aby chronić pszczoły

Ministerstwo zdrowia Kanady postanowiło ograniczyć, ale nie zakazało całkowicie, stosowania neonikotynoidów - środków ochrony roślin nazywanych „zabójcami pszczół”. Tymczasem owady te są kluczowe dla produkcji żywności na świecie.
23.05.2021

Globalna gospodarka może stracić przez zmiany klimatu do 18 proc. PKB

Gigant ubezpieczeniowy Swiss Re wyliczył, że jeśli nie zostaną podjęte skuteczne działania na rzecz walki ze zmianami klimatu, to globalna gospodarka poniesie finansowe straty odpowiadające 18 proc. światowego PKB.
03.05.2021

Największy system oświetlenia LED wspomaga uprawę pomidora malinowego w Polsce

Zalety płynące z oszczędnego oświetlenia LED-owego dostrzegają także producenci pomidorów malinowych. Jeden ze światowych liderów na rynku oświetlenia dostarczył system LED do kolejnej szklarni w Polsce, w której uprawiany jest pomidor malinowy. Jest to pierwszy, wielkopowierzchniowy projekt o tak dużej mocy oświetleniowej w Polsce i w regionie Europy Środkowej.
21.04.2021

Prezydent podpisał nowelizację Prawa łowieckiego

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację Prawa łowieckiego - podała we wtorek kancelaria prezydenta. Ustawa ta daje sejmikom wojewódzkim czas do końca grudnia na podział województw na obwody łowieckie.
30.03.2021

Innowacyjna technologia BGT do produkcji środka do ochrony roślin wprowadzona przez CIECH

CIECH Sarzyna, największy polski producent środków ochrony roślin, rozpoczął w swoim zakładzie w Nowej Sarzynie produkcję pierwszej partii nowego środka ochrony roślin, bazującego na innowacyjnej technologii BGT („Better Glyphosate Technology”). Pozwala ona na utrzymanie dotychczasowej skuteczności produktów na bazie glifosatu przy obniżeniu o połowę dawki substancji aktywnej na hektar, w porównaniu do istniejących standardów. W lutym 2021 roku spółka zarejestrowała technologię BGT w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomia
25.03.2021

USA: marihuana prawdopodobnie bardziej szkodzi klimatowi niż kawa i piwo

Jeżeli konopie uprawiane są w pomieszczeniach na skalę komercyjną, to spalenie jointa prawdopodobnie bardziej szkodzi klimatowi niż wypicie piwa czy filiżanki kawy - stwierdzili naukowcy z Colorado State University w USA.
10.03.2021

Rolnictwo w kontenerze

Kontener morski wykorzystali do całorocznej uprawy warzyw i ziół naukowcy z Uniwersytetu Rolniczegow Krakowie razem z partnerami przemysłowymi. O wielkości plonu decyduje światło lamp LED; wody potrzeba tam znacznie mniej, niż w tradycyjnym systemie szklarniowym lub gruntowym.
08.03.2021

ARiMR: od 11 marca można składać wnioski o rekompensaty za klęski żywiołowe lub ASF

Rolnicy, którzy ponieśli straty w gospodarstwach spowodowane klęskami żywiołowymi lub wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, mogą od 11 marca składać wnioski o wsparcie finansowe z PROW 2014-2020 - poinformowała w poniedziałek Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
01.03.2021

Kanada: Konkurs na produkcję kosmicznej żywności

Kanadyjska Agencja Kosmiczna (CSA) ogłosiła wspólnie z amerykańską NASA konkurs na skuteczne metody produkcji żywności w kosmosie. Rezultaty mogą jednak pomóc także w zapewnieniu żywności na Ziemi, np. mieszkańcom odległych rejonów.
27.02.2021

Spożycie mięsa spada z roku na rok, a pandemia tylko przyspieszyła ten trend.

Roślinne zastępniki produktów odzwierzęcych przestały być niszą, weszły już do mainstreamu i coraz częściej trafiają do koszyków zakupowych. Część konsumentów całkowicie odchodzi od produktów i składników odzwierzęcych, ale znacznie większa grupa ogranicza ich spożycie lub ma taki zamiar.
19.02.2021

Dziękujemy za wysłane grafiki.