Kawa przyszłości z laboratoratoryjnego bioreaktora zamiast z plantacji

zk

28.10.2021 06:55 Źródło: PAP
Strona główna ESG, ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ EkoRolnictwo, BioŻywność Kawa przyszłości z laboratoratoryjnego bioreaktora zamiast z plantacji

Partnerzy portalu

Kawa przyszłości z laboratoratoryjnego bioreaktora zamiast z plantacji - ZielonaGospodarka.pl
Fot. Pixabay

Fińscy naukowcy, stosując te same metody produkcji, które wykorzystywane są w laboratoryjnej hodowli komórek mięsa, opracowali nową technikę uprawy kawy w bioreaktorze – poinformowała w środę agencja AFP.

„To naprawdę kawa. W produkcie nie ma nic poza kawą” – powiedział szef zespołu badawczego, Heiko Rischer, wskazując na naczynie laboratoryjne zawierające brązowy proszek.

„Ta kawa jest produkowana z grupy kawowych komórek roślinnych w ściśle kontrolowanych warunkach termicznych, naświetlenia i dostępu tlenu” – wyjaśnił ekspert i dodał, że produkt jest obecnie smakowany i testowany, ale odpowiedzialnym za tę część procesu nie wolno połykać napoju. Stwierdzono, że innowacyjna kawa jest mniej gorzka od klasycznej, co może wynikać z mniejszej zawartości kofeiny.

Naukowcy zauważają, że kawa jest produktem „problematycznym”, ponieważ globalne wzrosty temperatur powodują spadek wydajności upraw, co zmusza rolników do wycinania lasów deszczowych pod kolejne plantacje. Ponadto należy uwzględnić skutki transportu, do którego zużywane są paliwa kopalne. „Szukanie alternatyw jest bardzo sensowne” – ocenił Rischer.

Trwają badania, które mają pokazać, na ile zrównoważonym produktem byłaby kawa z laboratorium, gdyby hodować ją na dużą skalę. Dotychczas naukowcy są przekonani, że jej produkcja jest bardziej przyjazna środowisku niż uprawa tradycyjnych roślin.

Kawa z laboratorium ma szanse trafić na sklepowe półki nie wcześniej niż za cztery lata – oszacował szef zespołu naukowego, biorąc pod uwagę okres oczekiwania na aprobatę wszystkich organów regulacyjnych i komercyjne wsparcie produktu.

Finlandia plasuje się wśród największych konsumentów kawy na świecie. Jak pokazują dane grupy analitycznej Statista, średnio Fin zużywa 10 kg ziaren kawy rocznie do przygotowania napoju.

Naukowcy w Stanach Zjednoczonych również dążą do opracowania w laboratorium roślinnej bazy do jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Startup Atomo z Seattle ogłosił we wrześniu, że zebrał 11,5 mln dolarów na sfinansowanie produkcji „kawy molekularnej”, która smakuje jak wszystkim znana kawa, ale pochodzi z innego materiału organicznego niż owoce kawowca.

Partnerzy portalu

Surowce

 Ropa brent 83,76 $ baryłka  1,33% 11:11
 Cyna 23110,00 $ tona 0,64% 29 lis
 Cynk 2507,00 $ tona -0,87% 29 lis
 Aluminium 2177,00 $ tona 0,60% 29 lis
 Pallad 1021,53 $ uncja  -1,54% 11:10
 Platyna 936,30 $ uncja  -0,31% 11:11
 Srebro 25,06 $ uncja  0,08% 11:11
 Złoto 2038,40 $ uncja  -0,33% 11:11

Dziękujemy za wysłane grafiki.