– Każdy Polak generuje średnio ok. 360 kg odpadów rocznie. Co roku w Polsce marnujemy 5 mln t żywności, z czego 60 proc. w gospodarstwach domowych – mówi Joanna Erdman, wiceprezes ING Banku Śląskiego.
Jak podkreśla, niezrównoważona konsumpcja i produkcja, która prowadzi do wyeksploatowania surowców naturalnych, to jedno z największych współczesnych wyzwań. Dostrzegł je również ONZ, uwzględniając je wśród tzw. Celów Zrównoważonego Rozwoju.
– Dlatego w drugiej edycji naszego Programu Grantowego ING chcemy się skoncentrować na takich rozwiązaniach, które zapewnią zrównoważone łańcuchy dostaw, zredukują poziom generowanych odpadów czy ilość marnowanej żywności – podkreśla Erdman.
Jak zauważa ONZ, zużycie surowców naturalnych ciągle wzrasta. Jeśli – zgodnie z szacunkami – globalna populacja do 2050 roku wzrośnie do 9,6 mld ludzi, to do prowadzenia dotychczasowego stylu życia będziemy potrzebować bogactw naturalnych w ilościach odpowiadających trzykrotności zasobów planety. Przykładami są tu chociażby woda, energia czy żywność, bo każdego roku około 1/3 całej wyprodukowanej żywności – czyli 1,3 mld t pożywienia o wartości około 1 bln dol. – marnuje się w domach lub sklepach albo psuje się z powodu złego transportu. Tymczasem w globalnej skali sektor żywnościowy pochłania aż 30 proc. konsumowanej energii i odpowiada za 22 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych.
– Niezrównoważona produkcja i konsumpcja stanowi jedno z poważniejszych wyzwań współczesnego świata. Głównie dlatego, że ma wymierny, szkodliwy wpływ na środowisko naturalne. Trudność polega więc na tym, żeby z jednej strony zapewnić kontynuację wzrostu gospodarczego i realizację celów związanych z rozwojem społeczno-ekonomicznym, a z drugiej – minimalizować destrukcyjny wpływ na środowisko – mówi agencji Newseria Biznes Joanna Erdman, wiceprezes zarządu ING Banku Śląskiego.
Zrównoważona produkcja i konsumpcja dąży do jak najbardziej efektywnego wykorzystywania energii i innych zasobów naturalnych. Najprościej ujmując: chodzi o to, aby produkować więcej i pobudzać wzrost gospodarczy, ale przy użyciu mniejszych środków i zmniejszając skalę degradacji środowiska naturalnego.
– Temat jest poważny i osiąga coraz większą skalę. Z danych GUS wiemy,
że każdy Polak generuje średnio ok. 360 kg odpadów rocznie. Każdego roku
w Polsce marnujemy też ok. 5 mln t żywności, z czego 60 proc. w
gospodarstwach domowych. Jest to więc kwestia, która dotyczy każdego z
nas. I każdy z nas, poprzez swoje codzienne wybory, ma wymierny wpływ na
środowisko naturalne – podkreśla wiceprezes ING Banku Śląskiego.
Zrównoważona
konsumpcja i produkcja to 12. z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ujętych
w agendzie ONZ. Stanowią one swego rodzaju mapę drogową, która do 2030
roku ma zapewnić bezpieczeństwo oraz rozwój planety i jej mieszkańców.
Wokół tego tematu skupia się również druga edycja Programu Grantowego
ING, który zainaugurował właśnie ING Bank Śląski.
– Chcemy się
skoncentrować na takich rozwiązaniach, które zapewnią zrównoważone
łańcuchy dostaw, zredukują poziom generowanych odpadów czy ilość
marnowanej żywności – mówi Joanna Erdman. – Na rynku pojawia się coraz
więcej takich przełomowych, innowacyjnych rozwiązań. Start-upy i młodzi
naukowcy dostrzegli, że temat ekologii to nie tylko idea, ale również
biznes. I to bardzo dobrze, bo oprócz tego, że mogą zrobić coś dobrego
dla planety, mogą też rozwijać swój gen przedsiębiorczości. Dlatego
chcemy wychwycić te rozwiązania, które – dzięki naszemu wsparciu –
rozwiną skrzydła i przejdą do etapu operacjonalizacji.
Program
Grantowy ING jest skierowany do start-upów i młodych naukowców, którzy
mogą nadsyłać swoje zgłoszenia do 15 października br. za pośrednictwem
formularza online, dostępnego na stronie www.ing.pl/programgrantowy.
Znajduje się tam również regulamin i wszystkie szczegóły na temat
konkursu. Na wsparcie najlepszych pomysłów wspierających zrównoważoną
konsumpcję i produkcję bank przeznaczy w sumie 1 mln zł.
–
Nagroda za pierwsze miejsce w konkursie wyniesie 400 tys. zł, za drugie –
300 tys. zł, a za trzecie – 150 tys. zł. I zostaje nam jeszcze pula 150
tys. zł na wyróżnienia dla tych pomysłów, które nie znalazły się na
podium, ale wzbudziły bardzo duże zainteresowanie i zasługują na
docenienie – mówi wiceprezes ING Banku Śląskiego.
Najlepsze
pomysły wspierające zrównoważoną konsumpcję i produkcję wyłoni kapituła
konkursu, złożona z przedstawicieli ING Banku Śląskiego, świata biznesu,
nauki i organizacji pozarządowych. Ogłoszenie finalistów nastąpi 31
października br., a zwycięzcy zostaną wyłonieni podczas gali finałowej 1
grudnia br. Oprócz grantu na realizację swoich pomysłów młodzi naukowcy
i start-upy mogą też liczyć na zdobycie nowych klientów, większą
rozpoznawalność swojej innowacji czy pozyskanie inwestorów.
–
Pierwsza edycja naszego Programu Grantowego przyciągnęła bardzo dużą
uwagę, zgłosiło się do nas prawie 200 start-upów i naukowców. To
pokazuje, że na rynku rzeczywiście pojawia się wiele ciekawych,
przełomowych, innowacyjnych rozwiązań. Nie wszystkie mają jednak szansę
dojść do etapu rozwinięcia biznesowego. Dlatego chcemy wspomóc tych
najzdolniejszych i pomóc im zoperacjonalizować ich technologie – mówi
Joanna Erdman.
W pierwszej edycji Programu Grantowego ING,
rozstrzygniętej w czerwcu br., ING Bank Śląski przeznaczył już 1 mln zł
na najlepsze pomysły i innowacje związane z czystą i dostępną energią,
odpowiadające na wyzwania takie jak zapewnianie efektywności
energetycznej, zwiększenie dostępu do odnawialnych źródeł energii czy
walka z zanieczyszczeniem powietrza.
– Ten program bardzo dobrze
wpisuje się w opracowaną przez nas strategię ESG i cele ogłoszone w
Deklaracji Ekologicznej, które konsekwentnie realizujemy. Dla ING
finansowanie inwestycji związanych z zieloną transformacją jest
strategicznym kierunkiem działania. Jako bank podejmujemy szereg
inicjatyw ekologicznych, które wspierają klientów w odpowiedzialnym
korzystaniu z zasobów środowiska naturalnego – wspieramy transformację
środowiskową i finansujemy proekologiczne inwestycje. Tworzymy również
produkty wspierające działania proekologiczne zarówno dla klientów
indywidualnych, jak i dla firm – podkreśla wiceprezes ING Banku
Śląskiego.
W Deklaracji Ekologicznej, ogłoszonej w połowie 2021
roku, ING Bank Śląski zapowiedział m.in., że przeznaczy w sumie 5,3 mld
zł na sfinansowanie odnawialnych źródeł energii i projektów
proekologicznych. Ufundował też program grantowy dla start-upów i
młodych naukowców z rocznym budżetem 2 mln zł, w którym najlepsze
projekty są wyłaniane dwa razy do roku.
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
W ub.r. rekordowa liczba zrzutów nieoczyszczonych ścieków do wód w Anglii
Recykling z dzieckiem: tworzenie właściwych nawyków krok po kroku i dzień po dniu
Nowe tworzywo ma rozwiązać problem mikroplastiku
Wiceszefowa MKiŚ: baza danych odpadowych ma 627 tys. użytkowników
Resort środowiska chce, by butelki z kaucją były zwolnione z VAT
Zamień elektrograty na kwitnące kwiaty od Castoramy
Ropa brent | 83,76 $ | baryłka | 1,33% | 11:11 |
Cyna | 23110,00 $ | tona | 0,64% | 29 lis |
Cynk | 2507,00 $ | tona | -0,87% | 29 lis |
Aluminium | 2177,00 $ | tona | 0,60% | 29 lis |
Pallad | 1021,53 $ | uncja | -1,54% | 11:10 |
Platyna | 936,30 $ | uncja | -0,31% | 11:11 |
Srebro | 25,06 $ | uncja | 0,08% | 11:11 |
Złoto | 2038,40 $ | uncja | -0,33% | 11:11 |