Wynik wyszukiwania - "owoce" - Wiadomości

Zielona majówka w Trójmieście

Trójmiasto jest doskonałym miejscem na majówkowy wypad, który podkreśli zrównoważoną turystykę. Te trzy miasta oferują bogactwo udogodnień i atrakcji dla mieszkańców i turystów, promując przy tym ekologiczny styl życia. Przygotowaliśmy trzy propozycje spędzenia wolnego czasu w Trójmieście, w ramach których minimalizujemy zużycie energii, wspieramy lokalne przedsiębiorstwa i czerpiemy relaks w otoczeniu pięknej przyrody.
29.04.2024

Dzień Ziemi 2024 – świętowanie przez działanie. Jak dbać o planetę na co dzień i od święta?

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Ziemi – święto, podczas którego szczególną uwagę kierujemy na naszą planetę. To dzień, który przypomina nam o konieczności dbania o nią. Obecnie praktycznych działań w tym zakresie oraz edukacji potrzebujemy bardziej niż kiedykolwiek. Proekologiczne postawy można kształtować także wśród najmłodszych dzięki programom edukacyjnym takim jak „Kubusiowi Przyjaciele Natury”.
22.04.2024

W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało

Narażenie na tzw. wieczne chemikalia, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza wydaje się być niedoszacowane – informuje pismo „Exposure and Health”.
14.04.2024

Gdański biurowiec Olivia Star z zielonym finansowaniem

Olivia Star otrzymała zielony kredyt Green Loan - i to jednocześnie od trzech dotychczasowych kredytodawców - konsorcjum banków Santander Bank Polska S.A, oraz BNP Paribas Bank Polska S.A. i Bank Millennium S.A. Olivia to pierwszy w Polsce deweloper biurowy, który podał do publicznej wiadomości uzyskanie finansowania tego rodzaju.
12.04.2024

Świat tonie w plastiku. Młodzież mówi stop

Tu nawet nie chodzi o to, że jest lekki, wytrzymały i wielofunkcyjny, lecz o to, że jest praktycznie wszędzie – alarmuje młodzież, która prowadzi projekty społeczne, dotyczące redukcji plastiku. Oceany od wielu lat zalewane są jego tonami, a on rozkładając się, przenika do środowiska – w tym, do ludzkiego ciała. Od tego roku obowiązuje w Polsce podatek plastikowy, który ma doprowadzić do pozbycia się jego nadmiaru i do ponownego przetwarzania. Czy to wystarczy, by skutecznie zniechęcić ludzi do plastiku?
07.03.2024

Szczecin chce wybudować w dwa lata biokompostownię za 80 mln zł

Ogłoszone we wtorek powołanie spółki Szczecińskie Centrum Biorecyklingu ma doprowadzić do uruchomienia w 2026 r. ekologicznej i bezpiecznej kompostowi bioodpadów, których w mieście odbiera się każdego roku ok. 20 tysięcy ton. Będzie to tzw. kompostownia tunelowa, bez uciążliwości dla otoczenia.
06.03.2024

Negocjatorzy PE i Rady osiągnęli porozumienie ws. ograniczenia ilości odpadów plastikowych z opakowań w UE

Negocjatorzy Parlamentu Europejskiego i Belgii reprezentującej Radę UE osiągnęli porozumienie w sprawie wprowadzenia zakazu pakowania w folię owoców i warzyw w supermarketach, małych opakowań keczupu w restauracjach czy minibutelek szamponu w hotelach.
06.03.2024

Bezpieczeństwo Polski, Danii i całej Europy opiera się dziś na potencjale Bałtyku

W Szczecinie, do którego z Warszawy udał się duński król Fryderyk X w ramach swojej pierwszej, oficjalnej wizyty zagranicznej, monarcha mógł poczuć się jak w domu. Pomorze Zachodnie nazywane jest „Małą Danią”, z racji skali i wysokiego poziomu innowacyjności skandynawskich inwestycji w tym regionie. Wizyta stanowiła okazję do inauguracji kolejnych, przełomowych projektów jak budowa nowej fabryki, produkującej komponenty dla energetyki wiatrowej przez duńską firmę Vestas.
06.02.2024

FM Logistic stawia na zeroemisyjność

Elektromobilność było z pewnością jednym z najczęściej powtarzanych słów w 2023 roku w kontekście branży TSL. Było również jednym z najczęściej powtarzanych słów w FM Logistic. Operator logistyczny przechodzi od słów do czynów poszukując rozwiązań dla realizacji strategii zrównoważonego rozwoju w transporcie. Ponad 1,81 tony CO2 zaoszczędzone po przejechaniu blisko 1900 kilometrów. To jeden z rezultatów zakończonych niedawno testów elektrycznej floty. Tym razem przeprowadzono je wspólnie z firmami Makro i Lotte Wedel.
14.01.2024

Komisje PE poparły unijne rozporządzenie metanowe. Polscy europosłowie mówią o uratowaniu kopalni w Polsce

Komisje przemysłu i środowiska PE poparły w czwartek tzw. rozporządzenie metanowe. "Śląskie kopalnie nie zostaną zamknięte z dnia na dzień, a takie zagrożenie było realne" - powiedział PAP europoseł Jerzy Buzek (PO).
12.01.2024

Raport IJHARS: rośnie liczba producentów i powierzchnia upraw ekologicznych

Rośnie liczba producentów ekologicznych oraz powierzchni takich upraw w Polsce. Na koniec 2022 r. ekologiczną produkcją zajmowało się ponad 22,8 tys. rolników tj. o 5 proc. więcej niż rok wcześniej - informuje IJHARS. Według szacunków Inspektoratu w 2023 r. liczba producentów ekologicznych może przekroczyć 24 tys.
01.01.2024

Ptasie ferie. Jakie gatunki i dlaczego spotkamy najczęściej w mieście?

Zima to trudny czas dla zwierząt, także dla ptaków. Naukowcy zwracają jednak uwagę, że ptaki w mieście funkcjonują nieco inaczej niż te zamieszkujące tereny pozamiejskie. Niektóre z nich decydują się nawet zrezygnować z zimowej migracji na rzecz pozostania w aglomeracjach.
25.12.2023

Ekolodzy: presja połowowa rośnie; 1/3 stad ryb jest przełowionych

Rosnące zapotrzebowanie na ryby oznacza coraz większą presję połowową na ekosystemy morskie; nadmierne połowy dotyczą już ponad 1/3 stad ryb - wskazuje organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) powołując się na dane ONZ.
20.12.2023

Polska firma dokonuje przełomu na rynku fotowoltaiki perowskitowej

Saule S.A., jako pierwsza firma na świecie, uzyskała certyfikat TÜV Rheinland dla elastycznych perowskitowych ogniw fotowoltaicznych.
14.12.2023

Polska Grupa Biogazowa rusza z budową 19. swojej biogazowni w Polsce

Polska Grupa Biogazowa (PGB) poinformowała we wtorek o rozpoczęciu budowy 19. swojej biogazowni w Polsce. Kogeneracyjna instalacja o mocy 1 MW ma powstać w Półwsi w województwie warmińsko-mazurskim.
12.12.2023

Polski rynek upomina się o zrównoważoną produkcję owoców

Konsumenci owoców oczekują dziś produktów bezpiecznych, nie zostawiających śladu węglowego, z jak najmniejszą liczbą pośredników w łańcuchu dostaw. Dlatego sadownicy muszą zmienić sposób myślenia o swoich uprawach i dostosować produkcję do potrzeb rynku. O tym, jakimi metodami można ten cel osiągnąć, rozmawiali uczestnicy konferencji „Czy polska produkcja owoców spełnia oczekiwania konsumentów?”, która odbyła się 29 listopada 2023 r. w Centrum Prasowym PAP Warszawie.
01.12.2023

Polacy promują europejską żywność ekologiczną w Nowym Jorku

W nowojorskiej Fundacji Kościuszkowskiej zorganizowano we wtorek seminarium poświęcone prezentacji europejskiej żywności ekologicznej. Wydarzenie zostało połączone z networkingiem i degustacją organicznych potraw.
29.11.2023

Żywność można produkować bez gleby uprawnej, a zbiory są możliwe przez cały rok

Szacuje się, że około połowę lądowego obszaru Ziemi stanowią tereny przeznaczone pod uprawy. W zasadzie planeta mogłaby wyżywić 10 mld osób, w praktyce jednak nie jest to wcale takie proste. Populacja Ziemi przekroczyła 8 mld osób, a aż ponad 3 mld ludzi boryka się z problemem niedożywienia. Tymczasem za 30 lat populacja Ziemi ma wynieść 10 mld osób. Już teraz trzeba działać, aby problem ten rozwiązać. Wzywają do tego cele zrównoważonego rozwoju, a największa odpowiedzialność spoczywa na przedstawicielach branży rolno-spożywczej.
17.10.2023

Ekotrendy w turystyce morskiej szansą dla Pomorza, Kaszub i Żuław

Rozwój zrównoważony trafił na pokłady statków pasażerskich. Cruise operatorzy nie pozostają w tyle za innymi branżami i stawiają na turystykę przyjazną dla środowiska na morzy i w portach. Nowe produkty turystyczne odpowiadają zrównoważonej gospodarce. Armatorzy włączają się w działania na rzecz ochrony środowiska, co jest pozytywnie odbierane przez większość pasażerów. Nowe statki przystosowane są do zasilania z lądu.
13.10.2023

Majonez Kielecki kontynuuje wsparcie dla madagaskarskich lemurów – wraz z ZOO Wrocław

Każdy fan zwierząt doskonale zna ZOO Wrocław. Wrocławski ogród słynie z rzadkich gatunków zwierząt, m.in. okapi, panter śnieżnych, tygrysów sumatrzańskich, dzioborożców palawańskich, a także prawdopodobnie najliczniejszego grona…. zwierzęcych fanów Majonezu Kieleckiego w Polsce!
10.10.2023

Zmiany klimatyczne są zagrożeniem dla rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego. Dla niektórych grup żywność może stać się zbyt droga

Coraz rzadsze i obfitsze opady oraz ekstremalne zjawiska pogodowe zagrażają uprawom i infrastrukturze rolnej. Wymaga to od rolników stosowania nowych metod walki np. z gradem czy opadaniem wód, ale także dostosowania się do wymogów unijnych nakierowanych na walkę ze zmianami klimatu. Obydwa kierunki działania, jak podkreślają eksperci i rolnicy, powinny być wspierane przez rząd. Mimo zagrożeń w Polsce żywności w krótkim terminie nie zabraknie, ale może ona podrożeć i dla najuboższych grup stać się niedostępna ekonomicznie.
28.09.2023

Eko-spiżarnia w Ciechanowie wspiera osoby w trudnej sytuacji finansowej

Eko-spiżarnia w Ciechanowie to sklep społeczny, gdzie wydawane są za darmo towary żywnościowe. W ciągu pięciu miesięcy jego funkcjonowania z tej formy pomocy skorzystały tam 584 osoby, które okresowo znalazły się w trudnej sytuacji finansowej. W większości byli to seniorzy – podał urząd miasta.
29.08.2023

Zjedli owoce morza, by pokazać, że nie ma zagrożenia z Fukushimy

Prezydent Korei Południowej Jun Suk Jeol i premier Han Duk Su podczas wspólnego cotygodniowego obiadu w poniedziałek zjedli owoce morza - przekazało biuro prezydenta. To część kampanii, która ma pokazać, że po tym, gdy Japonia rozpoczęła uwalnianie wody z uszkodzonej elektrowni atomowej Fukushima, jedzenie owoców morza i ryb jest wciąż bezpieczne.
29.08.2023

Co z porzuconymi polami? Ekspertka przestrzega przed inwazją nawłoci

W Polsce pozostawianie porzuconych ziem porolnych samym sobie wcale nie jest dobrym rozwiązaniem dla przyrody. Już lepsze jest prowadzenie tam ekstensywnej gospodarki rolnej. Opuszczone tereny szybko padają ofiarą inwazji choćby nawłoci kanadyjskiej, która niszczy bioróżnorodność - mówi w rozmowie z PAP ekspertka z Instytutu Ochrony Przyrody PAN.
21.08.2023

Naukowcy wydrukowali jadalne owoce morza

Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.
18.08.2023

Konsumenci wybiorą najlepszy produkt z certyfikatem MSC

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, organizuje plebiscyt, w którym konsumenci poprzez głosowanie wybiorą „Najlepszy Produkt MSC 2023”. Do udziału w nim swoje produkty zgłosiło 13 firm – zarówno producenci, jak i sieci handlowe oferujące certyfikowane produkty MSC. Plebiscyt połączony jest z konkursem, w którym konsumenci mogą wygrać atrakcyjne nagrody.
25.06.2023

Prezes WEI: z perspektywy Orlenu przejęcie Puław to dobra okazja

Z perspektywy Orlenu ewentualne przejęcie Grupy Azoty Puławy to dobra okazja, aby zbudować duży potencjał i zyskać przewagę konkurencyjną w branży nawozowej w Europie Środkowej - ocenił w rozmowie z PAP prezes Warsaw Enterprise Institute Tomasz Wróblewski.
08.06.2023

Światowy Dzień Oceanów 2023. Czas na pakt z Oceanem!

Życie na Ziemi nie byłoby możliwe bez oceanów. To one regulują klimat, dostarczają tlen niezbędny do życia większości organizmów na planecie oraz pochłaniają dwutlenek węgla, łagodząc tym samym skutki globalnego ocieplenia. Złożone ekosystemy oceanów pełne są tysięcy gatunków fauny i flory. Stanowią także źródło pożywienia dla miliardów ludzi i zapewniają utrzymanie wielu społeczności w różnych zakątkach świata. Jednak, by nadal mogły spełniać swoje funkcje, potrzebują działań z naszej strony. Jak mógłby wyglądać hipotetyczny pak
08.06.2023

Rosja finansowała grupy "proekologiczne" prowadzące kampanie przeciwko wydobyciu gazu łupkowego w wielu krajach Europy

Zarówno media, jak i eksperci wielokrotnie - bezskutecznie - alarmowali w ostatnich kilkunastu latach, że Rosja aktywnie włączała się we wspieranie grup ekologicznych organizujących kampanie i protesty przeciwko gazowi łupkowemu.
30.05.2023

Wysoka inflacja zachwiała priorytetami konsumentów przy wyborze produktów. „Zielona” zmiana zachodzi jednak także w handlu

Kryteria ESG stają się częścią strategii świata biznesu, w tym także firm z branży handlu detalicznego. Choć w dobie szybko rosnącej inflacji konsumenci uważniej przyglądają się cenom, to kwestie jakości, ekologii i etyki firm będących właścicielami sklepów pozostają dla nich istotne. Pandemia, która spowodowała przerwanie łańcuchów dostaw, przekierowała uwagę logistyków na lokalne źródła zaopatrzenia, a to trend współgrający z ekologią ze względu na ograniczenie śladu węglowego.
30.05.2023

Vattenfall i Cara Delevingne: wodorowa mgiełka do twarzy “Industrial Emissions Face Mist" [WIDEO]

Brytyjska modelka, aktorka i aktywistka klimatyczna Cara Delevingne łączy siły z Vattenfall, aby wprowadzić na rynek pierwszą w historii mgiełkę "Industrial Emissions Face Mist". Mgiełka do twarzy jest sposobem na podkreślenie jednego z rozwiązań mających na celu redukcję emisji, w tym przypadku poprzez wykorzystanie wodoru wolnego od paliw kopalnych.
23.05.2023

Włoscy rolnicy protestują przeciwko planowanemu rozporządzeniu UE w sprawie opakowań

Związek rolników włoskich Coldiretti protestuje przeciwko planom UE, które mają wyeliminować z rynku sałatę w plastikowych torebkach, truskawki pakowane w plastikowe koszyczki, pomidory i pomarańcze w siatkowych opakowaniach, a także duże, kilkulitrowe butelki "magnum" na wino. Protest odbywa się przy okazji targów rolno-spożywczych Tuttofood w Mediolanie (8-11.05).
09.05.2023

Władze miejskie w Poznaniu przypominają o segregacji odpadów

Co roku nad największą poznańską rzeką wypoczywają tysiące osób. Niestety nie wszyscy pamiętają o posprzątaniu po sobie i segregacji śmieci przed ich wyrzuceniem. Źle posegregowane odpady mogą zwiększać koszty utrzymania porządku nad Wartą, a także utrudniają ich recykling.
06.05.2023

Wszystkie ręce na pokład! Rusza kampania z okazji 10-lecia MSC w Polsce

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) działa w Polsce już 10 lat, promując zrównoważone rybołówstwo, by morza i oceany pozostały zdrowe i pełne ryb. W tym czasie wielkość produkcji przetwórstwa rybnego w naszym kraju wzrosła o ponad 38%, a liczba certyfikowanych produktów zaliczyła blisko 14-krotny wzrost.
24.04.2023

Unijna gospodarka odpadami - kierunek na GOZ (analiza)

Do 2020 roku na gospodarowanie odpadami państwa unijne wydały z programów polityki spójności na lata 2014-2020 ok. 1,1 mld euro; to zaledwie 1/4 funduszy przewidzianych w budżecie (4,44 mld euro) - wyliczył Europejski Trybunał Obrachunkowy, dokonując przeglądu strategii KE na rzecz tworzyw sztucznych.
21.04.2023

Jadłodzielnie, czyli jeden ze sposobów na niemarnowanie żywności! [WIDEO]

Marnowanie żywności to duży problem społeczny i ekonomiczny, który negatywnie wpływa na środowisko. Główny Inspektorat Ochrony Środowiska kontroluje przestrzeganie obowiązku niemarnowania żywności nałożonego na sprzedawców hurtowych i detalicznych. W okresie poświątecznym szczególnie zachęcamy do przejrzenia lodówek i przekazania nadmiaru jedzenia np. na rzecz organizacji pomocowych i fundacji lub do specjalnych społecznych lodówek czyli tak zwanych jadłodzielni!
12.04.2023

Bałtyk potrzebuje odpowiedzialnych rybaków i konsumentów

22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Ma on zwrócić uwagę na problemy związane z ochroną Bałtyku i przypomnieć, że każdy z nas może się przyczynić do poprawy jego kondycji. Jaką rolę odgrywają w tym zrównoważone połowy? I co każdy z nas może zrobić, by wspierać odpowiedzialne rybołówstwo?
22.03.2023

Współpraca pomiędzy właścicielami gruntów a deweloperami projektów OZE, to stabilność finansowa i rozwój

– Wszystkie sektory gospodarki doświadczyły skutków kryzysu energetycznego, ale największe konsekwencje miał on dla sektora rolniczego. Większa liczba instalacji wytwarzających energię z odnawialnych źródeł to sposób na walkę z wysokimi cenami energii i kryzysem energetycznym jako takim, jak również na stabilizację systemu energetycznego – mówi Robert Adamczewski, Dyrektor ds. Rozwoju Biznesu w European Energy w Polsce.
20.03.2023

Pogoda, inflacja i ceny energii powodem wyższych cen warzyw i owoców

W Wielkiej Brytanii w supermarketach wprowadzono limit trzech pomidorów na klienta. W Holandii można kupić maksymalnie dwie papryki. W Niemczech klienci skarżą się na ceny ogórków, z kolei w Hiszpanii rolnicy patrolują w nocy pola przed złodziejami owoców i warzyw. Na Słowacji głośno jest o "kryzysie cebulowym".
12.03.2023

Trucizna z papieru toaletowego i „wieczne” chemikalia znalezione w ciałach morskich ssaków

4-nonylofenol, substancja chemiczna używana m.in. w procesie produkcji papieru toaletowego i „nieśmiertelne chemikalia” zostały znalezione w ciałach orek w wodach Kolumbii Brytyjskiej – położonej nad Pacyfikiem zachodniej prowincji Kanady.
18.01.2023

Śmieci produkowane przez Polaków ważą tyle co prawie 35 tysięcy Pendolino

Niedawno obchodzony Nowy Rok sprzyja podejmowaniu postanowień na kolejne 365 dni. Wśród nich można wymienić regularne chodzenie na siłownię czy udział w szkoleniach. Jest jednak nad czym pracować również w kwestii ochrony środowiska. W 2021 r. na przeciętnego Polaka przypadło bowiem prawie 370 kg odpadów, czyli o ponad 100 kg więcej, niż w 2011. Czy obecny rok przyniesie ich mniejszą ilość?
12.01.2023

Poznań. Święta w duchu ekologii, czyli co zrobić, żeby zredukować ilość śmieci po świętach

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z suto zastawionymi stołami, mnóstwem prezentów i - niestety - rosnącymi „górami odpadów”. Poznański magistrat przypomina o odpowiedniej segregacji śmieci, a także radzi co zrobić np. ze zbyt dużą ilością jedzenia po świętach.
25.12.2022

Zielona zmiana w branży opakowań – czy Polacy są na nią gotowi? - EKObarometr

Czy Polacy są gotowi na wprowadzenie podobnych zmian w branży opakowań? Agencja SW Research zapytała o to w 4 edycji „EKOBarometru”.
15.12.2022

Badaczka: co tydzień zjadamy nawet 5 gramów mikroplastiku

Chociaż mikroplastik jest wszechobecny w żywności, a co tydzień zjadamy go nieświadomie nawet 5 g, to wciąż brak oszacowań, jaka dawka jest dla organizmu bezpieczna. A na horyzoncie pojawia się jeszcze trudniejszy do pokonania i badania wróg: nanoplastik - mówi dr hab. Małgorzata Grembecka.
21.11.2022

Jedynie znak „Euroliścia” zapewnia ekologiczny status produktów spożywczych

„Nie wszystko, co pochodzi z przydomowego ogródka czy wyrosło na polu, możemy nazwać produktem eko. Ekologiczna żywność musi być oznaczona unijnym >>Euroliściem
07.11.2022

Polacy zbadali, czy - i ile pestycydów - spożywamy wraz z owocami

Sprzedawane na polskim rynku jabłka i cytrusy są dziś zanieczyszczone pestycydami w znacznie mniejszym stopniu, niż dekadę temu - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przypisują to wprowadzeniu obostrzeń dot. maksymalnego limitu pozostałości pestycydów w owocach.
20.10.2022

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie

W Polsce marnujemy ok. 5 mln ton żywności rocznie, z tego 60 proc. bezpośrednio przypada na konsumentów. Najczęściej wyrzucany jest chleb. Główną przyczyną marnowania są nadmierne zakupy - mówił we wtorek wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.
04.10.2022

PKO BP: Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny

Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny. Postępują indeksacje umów handlowych. Wobec silnego wzrostu inflacji i napiętego otoczenia rynkowego, RPP w przyszłym tygodniu będzie kontynuować cykl podwyżek stóp procentowych - prognozują analitycy PKO BP.
01.10.2022

PKO BP: Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny

Firmy skutecznie przerzucają wyższe koszty energii i pracy na ceny. Postępują indeksacje umów handlowych. Wobec silnego wzrostu inflacji i napiętego otoczenia rynkowego, RPP w przyszłym tygodniu będzie kontynuować cykl podwyżek stóp procentowych - prognozują analitycy PKO BP.
30.09.2022

Lidl Polska zachęca do zerowaste

Lidl Polska rozpoczął drugą edycję kampanii „Sztuka niemarnowania”. Sieć od marca 2020 roku uratowała przed zmarnowaniem 128 251 kg żywności o łącznej wartości 2 123 320 zł. Teraz, na problem marnowania zwraca uwagę klientów. Partnerami akcji są Caritas Polska oraz Federacja Polskich Banków Żywności.
29.09.2022

Projekt LIFE-Urban Wind.PL: recykling energii jest opłacalny i niezbędny dla środowiska

Pomimo wzrostu świadomości proekologicznej wciąż pomija się recykling energii i nie prowadzi działań, które miałyby na celu odzyskiwanie energii tam, gdzie jest to uzasadnione ekonomicznie i korzystne dla środowiska naturalnego i klimatu – uważa Jerzy Czaplejewicz, kierownik zespołu budowy prototypów Instytutu Badań Nauk Stosowanych i Nowych Technologii (INSiNT).
20.09.2022

Aktywiści smogowi i związek działkowców będą edukowali o spalaniu liści

Kampanię plakatową dotyczącą problemu spalania liści, gałęzi i innych odpadów roślinnych przeprowadzą przedstawiciele Polskiego Związku Działkowców i Polskiego Alarmu Smogowego. Będzie ona kierowana do użytkowników blisko 100 tys. ogródków działkowych w woj. śląskim.
09.09.2022

Setki tysięcy przypadków zrzucania nieoczyszczonych ścieków do morza

Zrzucanie przez brytyjskie firmy wodociągowe nieoczyszczonych ścieków do morza, co może mieć miejsce tylko w wyjątkowych sytuacjach, w rzeczywistości jest nagminną praktyką - wynika z kolejnych analiz publikowanych danych.
24.08.2022

Susza podbija ceny

Kłopoty z wodą to nie tylko suche krany, ale także droższa żywność i problemy z prądem. To scenariusze, które stają się coraz bardziej realne - pisze w piątek "Rzeczpospolita".
12.08.2022

Jest jeszcze czas na ocieplenie domów przed zimą

Wąskim gardłem są terminy ekip budowlanych, ale jeśli chodzi o materiały termoizolacyjne, to są one dostępne. Można skorzystać z narzędzi wsparcia dla termomodernizacji i przeprowadzić ją nawet własnymi siłami - powiedział "DGP" Piotr Uściński, wiceminister rozwoju i technologii.
09.08.2022

Jadłodzielnie sposobem na niemarnowanie żywności?

Jadłodzielnie to po prostu ogólnodostępne lodówki. Służą do wymiany żywności pomiędzy ludźmi. Jedni mogą zostawić a inni wziąć produkty spożywcze. Taka idea ma pomóc w budowaniu świadomości oraz być edukacją dla nas wszystkich. Marnowanie żywności wpływa bardzo negatywnie na środowisko naturalne, a jadłodzielnie mają być sposobem na zapobieganie powstawaniu odpadów.
05.08.2022

Tikkurila ze wsparciem dla Natury

Marka farb Tikkurila od lat jest pionierem w tworzeniu popartych licznymi certyfikatami rozwiązań ekologicznych. Systematycznie wdraża innowacje branżowe, które udowadniają, że można tworzyć piękne wnętrza i dbać o estetykę wokół domu, wykorzystując produkty wytwarzane z poszanowaniem zasobów naszej planety i zdrowia ludzi. Zaangażowanie marki w działalność na rzecz natury to także aktywne wspieranie inicjatyw, które przyczyniają się do jej ochrony. Tikkurila podjęła właśnie współpracę z fundacją Pszczoła Musi Być, aby pomóc owad
21.06.2022

Świąteczne less waste

Z wyliczeń Najwyższej Izby Kontroli wynika, że rocznie w Polsce marnowanych jest niemal 5 mln ton żywności. Z tego 60 proc. trafia do śmieci nie z handlu i gastronomii, jak mogłoby się wydawać, ale prosto z naszych domów. Szczególnym okresem, kiedy marnuje się nawet dwa–trzy razy więcej żywności, są święta. Eksperci podkreślają, że szybująca inflacja może mieć na ten aspekt pozytywny wpływ. Będziemy baczniej się przyglądać ilości kupowanego jedzenia, bo nie stać nas na jego marnowanie.
15.04.2022

Chiński reaktor za 1 bilion dolarów "sztuczne słońce" drogą do taniej i zielonej energii

Eksperymentalny reaktor termojądrowy może pomóc w uwolnieniu niemal nieograniczonej ilości czystej energii. Chińskie "sztuczne słońce" ustanowiło nowy rekord świata po przegrzaniu pętli plazmy do temperatury pięciokrotnie wyższej niż Słońce przez ponad 17 minut.
21.03.2022

MAEA zaczęła ocenę bezpieczeństwa planu uwolnienia do morza skażonej wody z Fukushimy

Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (MAEA) rozpoczęła w poniedziałek ocenę bezpieczeństwa przygotowanego przez rząd Japonii planu uwolnienia ponad miliona ton skażonej radioaktywnymi substancjami wody ze zniszczonej elektrowni jądrowej w Fukushimie.
14.02.2022

Komisja wprowadziła techniczne poprawki do projektu obniżającego VAT na żywność, paliwa i energię

Zgłoszone przez PiS poprawki techniczne do projektu ustawy o zmianie ustawy obniżającej VAT na żywność, paliwa i energię wprowadziła w środę sejmowa komisja; akceptacji większości nie uzyskała natomiast m.in. propozycja wydłużenia obowiązywania przepisów do końca roku.
13.01.2022

Po wygaśnięciu mechanizmów osłonowych ceny energii w Polsce mogą wrócić do najwyższych poziomów w UE. Konieczne jest przyspieszenie inwestycji

– Długoterminowe rekomendacje dotyczące rynku energii elektrycznej w Polsce mogą być tylko jedne. Zakończmy ten karnawał konsumpcji i wejdźmy w inwestycje, przeprowadźmy transformację energetyczną, bo nic nas od niej nie ochroni – mówi Grzegorz Onimichowski, ekspert Instytutu Obywatelskiego.
10.01.2022

Coraz więcej upraw bananów i mango we Włoszech przez zmiany klimatyczne

We Włoszech uprawia się coraz więcej bananów, mango, awokado. To efekt zmian klimatycznych - podkreśla krajowy związek rolników. Jak odnotowuje, w wyniku stale rosnących temperatur w ciągu niespełna trzech lat uprawy owoców tropikalnych zwiększyły się dwukrotnie.
02.01.2022

BIO PLANET - lider ekologicznej żywności debiutuje na Głównym Rynku GPW

W poniedziałek na Głównym Rynku Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie zadebiutuje spółka BIO PLANET, dystrybuująca najwyższej jakości certyfikowaną żywność ekologiczną pochodzącą z Polski oraz kilkudziesięciu krajów ze wszystkich kontynentów. Firma od 2015 roku była notowana na rynku NewConnect.
17.12.2021

Rośnie popyt na jabłka klubowe, eko oraz bez pozostałości środków ochronnych

Konsumenci odchodzą od standardowych jabłek deserowych na rzecz bardziej wyszukanych, wyższej jakości, lepiej konfekcjonowanych. Aby sprostać rosnącym wymaganiom rynkowym, stawić czoła konkurencji, ale i więcej zarobić, polscy sadownicy powinni rozważyć zwrot w kierunku jabłek klubowych, ekologicznych czy choćby bez pozostałości środków ochrony roślin – zauważył Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP podczas czwartkowej konferencji prasowej.
15.12.2021

Kiedy odpowiedzialność producentów za opakowania towarów?

Samorządy od dłuższego czasu domagają się, aby odpowiedzialność za gospodarowanie odpadami brali na siebie także producenci opakowań i towarów. Opakowania stanowią aż blisko połowę śmieci komunalnych, a ciężar ponoszenia kosztów ich odbioru i zagospodarowania przerzucany jest na mieszkańców miast i gmin.
13.12.2021

DS Smith zastąpiło już 170 mln plastikowych opakowań używanych w przemyśle, supermarketach i sprzedaży detalicznej

DS Smith, wiodący dostawca przyjaznych środowisku opakowań zamierza do 2025 roku wymienić ponad miliard opakowań z tworzyw sztucznych na swoje rozwiązania z tektury przeznaczone dla supermarketów i sprzedawców internetowych na całym świecie. Jest to część działań zgodnych z wprowadzoną w ubiegłym roku Strategią Zrównoważonego Rozwoju „Na Teraz. I na Przyszłość”. W jej ramach firma zastąpiła już 170 milionów sztuk tworzyw sztucznych.
13.12.2021

Kawa przyszłości z laboratoratoryjnego bioreaktora zamiast z plantacji

Fińscy naukowcy, stosując te same metody produkcji, które wykorzystywane są w laboratoryjnej hodowli komórek mięsa, opracowali nową technikę uprawy kawy w bioreaktorze – poinformowała w środę agencja AFP.
28.10.2021

Kolejny morski kosz na polskim wybrzeżu wyłowi śmieci z portu w Pucku

Co roku do mórz i oceanów świata trafia od 4,8 do 12,7 mln ton tworzyw sztucznych. Problem odpadów z tworzyw sztucznych to temat globalny, który nie omija Morza Bałtyckiego. Jak podaje HELCOM, nawet do 70 proc. odpadów trafiających do Bałtyku to plastik.
27.10.2021

Morski kosz wyłowi śmieci z portu w Kołobrzegu

W ciągu ostatnich 70 lat plastik stał się nieodłącznym elementem naszej codzienności. Jest wykorzystywany do produkcji samochodów, komputerów, czy telefonów, w medycynie i w budownictwie - towarzyszy nam prawie we wszystkich dziedzinach życia. Polegamy na plastiku ze względu na niski koszt produkcji, wytrzymałość oraz wygodę. Jednak jego odporność na degradację, nieodpowiednia utylizacja i szerokie zastosowanie jako materiał jednorazowego użytku spowodowały, że coraz większa ilość plastiku dostaje się do środowiska naturalnego, w
26.10.2021

Świat inwestuje w IA i zeroemisyjne uprawy

Firma Iron Ox, która rozpoczęła autonomiczne rolnictwo w 2018 roku, uprawia produkty w szklarniach zaprojektowanych od podstaw w celu złagodzenia wpływu tego sektora na środowisko. To podejście oparte jest na danych wspierane przez naukę o roślinach, robotykę i sztuczną inteligencję.
05.10.2021

Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71 proc. konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51 proc.).
27.08.2021

Sondaż: 83 proc. kupujących docenia lepszą jakość produktów od rolników

Co czwarty konsument kupuje żywność bezpośrednio od rolników, 83 proc. z badanych zauważa jej lepszą jakość – wskazuje raport Accenture i Stowarzyszenia „ASAP”. Coraz częściej produkty kupowane są przez internet.
26.08.2021

Brytyjczycy chcą zakazu umieszczania naklejek na owocach. "100 mln sztuk plastikowych odpadów mniej tygodniowo"  

BusinessWaste wezwał rząd do wprowadzenia nowych regulacji w celu rozwiązania problemu naklejek, które są używane m,in. jako oznakowanie marki. Wyeliminowanie nanoszenia naklejek na owoce i warzywa może ograniczyć każdego tygodnia, tylko w Wielkiej Brytanii 100 milionów plastikowych kawałków odpadów.
04.08.2021

Eko seniorzy i eko farma miejska

W Ciechanowie seniorzy tworzą Eko Farmę Miejską, gdzie uprawy prowadzone będą bez pestycydów. To projekt, którego celem jest aktywizacja osób w wieku 60+ i jednocześnie umożliwienie im korzystania ze zdrowej, ekologicznej żywności, owoców i warzyw – informuje Urząd Miasta.
02.07.2021

Fala upałów dotarła na północny zachód USA

Upały sięgające 100 st. Fahrenheita (37,8 st. Celsjusza) ogarnęły północny zachód USA.Tak temperaturę zanotowano w sobotę w Seattle, w stanie Waszyngton a w Portland, w sąsiednim stanie Oregon jeszcze wyższą - 103 st. F (39,4 st. C).
27.06.2021

Dendrolog: Nie ma dobrej metody usuwania gatunków inwazyjnych

Wszystkie metody zwalczania gatunków inwazyjnych w jakiś sposób szkodzą środowisku. Samo zaś rozprzestrzenianie się gatunków inwazyjnych szkodzi bioróżnorodności. Jakim kosztem drzewa, będące gat. inwazyjnymi, mogą pomóc ze zwalczaniem skutków zmian klimatu? Mówi o tym dr Marcin K. Dyderski z Instytutu Dendrologii PAN.
10.06.2021

Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc., powodując rosnącą presję, by zwiększać połowy - zwraca uwagę dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka. Wskazuje, że powoduje to, iż ponad 34 proc. stad ryb jest przeławianych.
08.06.2021

Innowacyjny zakład PolyStyreneLoop będzie prowadził recykling odpadów z rozbiórki polistyrenu i odzyskiwał cenne surowce

Nowy zakład recyklingu w Holandii będzie zajmował się recyklingiem odpadów rozbiórkowych polistyrenu ekspandowanego (EPS), a także przetwarzaniem wycofanego z użycia dodatku.
07.06.2021

Zbliża się Światowy Dzień Oceanów. Nauka i edukacja jest kluczem do skutecznej ochrony

Życie na Ziemi nie mogłoby istnieć bez mórz i oceanów. Od ich kondycji zależy przyszłość naszej planety i nas samych. Obchodzony 8 czerwca Światowy Dzień Oceanów jest doskonałą okazją, by zastanowić się, w jaki sposób powinniśmy korzystać z zasobów mórz i oceanów, aby je chronić, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość oceanów i zachęca do wspólnej edukacji oraz podejmowania odpowiedzialnych, przyjaznych środowisku wyborów.
04.06.2021

Dendrolog: Nie ma dobrej metody usuwania gatunków inwazyjnych

Wszystkie metody zwalczania gatunków inwazyjnych w jakiś sposób szkodzą środowisku. Samo zaś rozprzestrzenianie się gatunków inwazyjnych szkodzi bioróżnorodności. Jakim kosztem drzewa, będące gat. inwazyjnymi, mogą pomóc ze zwalczaniem skutków zmian klimatu? Mówi o tym dr Marcin K. Dyderski z Instytutu Dendrologii PAN.
04.06.2021

Polscy naukowcy w Chinach badają tropikalny las zatrzymany w bursztynie

Jak wyglądał las deszczowy ok. 15 mln lat temu – i jak może wyglądać po ociepleniu się klimatu? Odpowiedzi na te pytania pozwalają udzielić wyniki wieloletnich badań doskonale zachowanych skamieniałości roślin i zwierząt ze stanowiska Zhangpu w Chinach. Wnioski z badań opublikował międzynarodowy zespół naukowców z udziałem badacza z UGd.
31.05.2021

Czy PZFD budując największy dom dla owadów pobije rekord Guinnessa?

Powiedzieć o planowanym domu dla owadów, że to przysłowiowe „cztery kąty” to zdecydowanie za mało. Przedsiębiorcy zrzeszeni w Polskim Związku Firm Deweloperskich chcą zapisać się na kartach historii jako twórcy największego siedliska dla owadów na świecie.
20.05.2021

Stabilna 23 proc. stawka VAT na preparaty mikrobiologiczne dla rolnictwa

Stosowana od 1 lipca 2020 roku tzw. nowa matryca VAT nie podwyższyła stawki tego podatku dla preparatów mikrobiologicznych wykorzystywanych w produkcji rolnej; były one i są objęte 23 proc. stawką - poinformowało PAP biuro prasowe MF.
19.05.2021

Region Morza Bałtyckiego, współpraca i zrównoważony rozwój pod projektowym parasolem

Społeczności Regionu Bałtyckiego intensywniej niż dotąd będą w najbliższej dekadzie działać wspólnie na rzecz zrównoważonego rozwoju. Takie cele i zdania wyznacza „Baltic 2030 Action Plan”. Lokalne samorządy i organizacje otoczenia biznesu, które chcą się zaangażować we wspólne przedsięwzięcia będą działały pod parasolem wsparcia partnerów projektu Umbrella 2.0.
28.04.2021

Duńczycy dzięki Fundacji A.P. Moller będą mieli nowoczesny, pełnomorski statek badawczy

Darowizna w wysokości 50 mln DKK przekazana przez Fundacjię A.P. Moller, stała się kamieniem milowym w realizacji projektu budowy nowego oceanicznego statku badawczego w Danii.
26.04.2021

Biznes w kolorze blue

1,5 biliona dolarów generuje biznes związany z eksploatacją i eksploracją oceanów i mórz. Setki milionów osób o różnych specjalnościach pracuje w logistyce morskiej, turystyce, górnictwie, rybołówstwie i przetwórstwie ryb, żegludze oraz w morskiej energetyce odnawialnej.
19.04.2021

W tym roku ceny żywności będą rosły w podobnym tempie jak wynagrodzenia

Przerwane łańcuchy dostaw przed rokiem i zakupy „na zapas” spowodowały chwilowy brak niektórych produktów, a w niektórych wypadkach wzrost ich cen. Nie jest to jednak znacząca skala podwyżek. Przykładowo wielkanocny koszyk będzie kosztował mniej więcej tyle samo co w ubiegłym roku.
01.04.2021

W ciągu tygodnia do organizmu człowieka przedostaje się nawet 21 gramów mikroplastiku

Morski Instytut Rybacki podaje, że ok. 10 proc. odpadów przemysłowych i komunalnych trafia bezpośrednio do ekosystemów morskich. Obecnie ocenia się, że jednym z najpoważniejszych zagrożeń dla środowiska są mikroplastiki produkowane jako dodatek do kosmetyków i środków czystości czy powstające w efekcie destrukcji i rozdrobnienia tworzyw sztucznych.
31.03.2021

Innowacyjna technologia BGT do produkcji środka do ochrony roślin wprowadzona przez CIECH

CIECH Sarzyna, największy polski producent środków ochrony roślin, rozpoczął w swoim zakładzie w Nowej Sarzynie produkcję pierwszej partii nowego środka ochrony roślin, bazującego na innowacyjnej technologii BGT („Better Glyphosate Technology”). Pozwala ona na utrzymanie dotychczasowej skuteczności produktów na bazie glifosatu przy obniżeniu o połowę dawki substancji aktywnej na hektar, w porównaniu do istniejących standardów. W lutym 2021 roku spółka zarejestrowała technologię BGT w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomia
25.03.2021

Zostań morskim bohaterem – pomóż chronić Morze Bałtyckie

Jak śpiewała w latach 90-tych Majka Jeżowska „na plaży fajnie jest”. Dziś, prawie 30 lat później kondycja Morza Bałtyckiego i jego złocistych plaż uległa drastycznemu pogorszeniu. Wakacyjne skakanie w morskiej pianie coraz częściej ograniczają zakwity sinic, a zamiast muszelek i bursztynów w piasku królują śmieci.
19.03.2021

Mały krok dla człowieka – milowy krok dla Bałtyku

Kupuj odpowiedzialnie, zwracaj uwagę na to, co jesz, minimalizuj zużycie wody. Te, pozornie mało znaczące, indywidualne decyzje konsumenckie, mają ogromne znaczenie dla kondycji polskiego morza. Ekolodzy biją na alarm. Ocieplenie klimatu, zanieczyszczenia i niedotlenie wody powoduje destrukcyjne zmiany w ekosystemie wodnym. Możemy zahamować ten proces, ale potrzebne są zdecydowane działania.
19.03.2021

Dąb z Hiszpanii Europejskim Drzewem Roku. Polski kandydat – piąty

Tysiącletni dąb ostrolistny z Hiszpanii zwyciężył w internetowym plebiscycie na Europejskie Drzewo Roku 2021. Polska kandydatka – lipa z Dulczy Wielkiej była piąta wśród 14 pretendentów – podali w czwartek ekolodzy z Klubu Gaja, którzy koordynują plebiscyt w Polsce.
18.03.2021

Przeciętna polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 3 tys. zł

Co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych w trakcie pandemii. Podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite, coraz częściej także zaczęliśmy gotować w domu – wynika z raportu „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”.
26.02.2021

Ryby zdrowe, ale... z niektórymi nie przesadzaj. Winne skażenie środowiska

Generalnie, owoce morza i ryby są zgodnie zalecane przez lekarzy i dietetyków jako ważny element zdrowej diety, głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie, w związku z coraz większym skażeniem środowiska, eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożyciem niektórych gatunków. Dowiedz się, których konkretnie.
03.02.2021

Energia z odpadów szansą na wdrożenie w Polsce gospodarki cyrkularnej

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w 2019 roku w Polsce zebrano 12,8 mln ton odpadów komunalnych, z czego 10,8 mln ton (84,5 proc.) stanowiły odpady odebrane z gospodarstw domowych. To oznacza, że każdy Polak statystycznie wytworzył średnio 332 kg odpadów, czyli o 7 kg więcej niż w roku poprzednim. 43 proc. tych odpadów zostało poddanych składowaniu, a tylko 21,5 proc. przekształceniu termicznemu z odzyskiem energii.
04.01.2021

Polacy nie zawsze potrafią być eko. Problemem finanse?

Większość Polaków uważa, że żyje ekologicznie, jednak nasze działania zazwyczaj sprowadzają się do tych podstawowych, jak segregacja śmieci, oszczędzanie wody i papieru czy niemarnowanie jedzenia. Te wymagające większego zaangażowania są już zdecydowanie rzadziej spotykane.
09.12.2020

Dziękujemy za wysłane grafiki.