Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC) działa w
Polsce już 10 lat, promując zrównoważone rybołówstwo, by morza i oceany
pozostały zdrowe i pełne ryb. W tym czasie wielkość produkcji
przetwórstwa rybnego w naszym kraju wzrosła o ponad 38%, a liczba
certyfikowanych produktów zaliczyła blisko 14-krotny wzrost.
Średnia
roczna konsumpcja ryb i owoców morza w naszym kraju od wielu lat
utrzymuje się na stabilnym poziomie i oscyluje wokół 12-13 kg na osobę.
Pod tym względem Polska wciąż znacząco odbiega od liderów rankingu,
takich jak Portugalia, w której zjada się 57 kg ryb na głowę rocznie czy
Hiszpania ze spożyciem 44 kg na osobę. Mimo tego polscy przetwórcy
znaleźli się w czołówce krajów Unii Europejskiej produkujących ryby na
rynki europejskie i światowe. Warto przypomnieć, że rodzime firmy z
branży nie przetwarzają tylko bałtyckich ryb. Większą część stanowią
ryby z akwenów z całego świata. Dziś wartość polskiego przemysłu rybnego
szacowana jest na 15,8 mld zł.
Wraz
z rozwojem branży rosła również świadomość dotycząca wpływu rybołówstwa
na planetę i ekosystemy morskie. Kluczową rolę odegrała w tym
niezależna, międzynarodowa organizacja pozarządową MSC, która wraz z
naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi opracowała
standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa.
W 2013
roku, kiedy MSC rozpoczynało swoją działalność w Polsce, poza dużymi
międzynarodowymi firmami, niewielu przedstawicieli branży rybnej
rozumiało Program MSC. Nie wszyscy wiedzieli, co stoi za certyfikatem
MSC, jaki ma on wpływ na środowisko naturalne i jak może kształtować
wybory konsumenckie Polaków – mówi Anna Dębicka, dyrektor Programu MSC w
Polsce i Europie Centralnej – Dużą rolę odegrały spotkania z
przedstawicielami branży, w tym: z przetwórcami, jednostkami
certyfikującymi, organizacjami pozarządowych, pracownikami naukowymi i
przedstawicielami uczelni wyższych oraz mediów, a także Ministerstwa
Rolnictwa. W ciągu 10 lat odbyliśmy ponad 100 różnych spotkań, szkoleń,
warsztatów czy konferencji. Dzięki temu Program MSC stał się powszechnie
rozpoznawalnym certyfikatem dla produktów rybnych w Polsce.
Obecnie w
Program MSC zaangażowanych jest już ponad 120 polskich firm w łańcuchu
dostaw, które w ciągu dekady dostarczyły na rynki na całym świecie
blisko 800 tys. ton certyfikowanych produktów. Dziś produkują one blisko
24 tys. ton rocznie na polski rynek. To ponad 14 razy więcej niż 10 lat
temu6. Dzięki temu do polskich domów trafiło już 400 mln sztuk
produktów z niebieskim logo MSC, gwarantującym, że pochodzą one ze
stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.
Oczekiwania
konsumentów wobec producentów nieustannie rosną, dlatego z roku na rok
obserwujemy coraz większe zainteresowanie produktami certyfikowanymi.
Cykliczne badania, przeprowadzone przez agencję badawczą GlobeScan7 na
zlecenie MSC, pokazują rosnący niepokój Polaków kondycją naszych mórz i
oceanów. Jednocześnie czują się oni coraz bardziej zaangażowani i
zmotywowani, by podejmować działania, które zmniejszą negatywny wpływ na
środowisko. Większość konsumentów (74%) uważa, że aby chronić oceany
musimy jeść ryby i owoce morza pochodzące wyłącznie ze zrównoważonych
źródeł. Certyfikat MSC jest rozpoznawalny wśród blisko 1/3 Polaków (32%)
i cieszy się ich dużym zaufaniem.
Obecnie klienci mogą wybierać
spośród 400 certyfikowanych produktów z ponad 40 różnych gatunków ryb.
Dla porównania, w 2013 r. było to zaledwie 5 gatunków, z czego 60%
stanowił śledź.
Produkty z certyfikatem MSC znajdują się na półkach
sklepowych w 25 tys. lokalizacjach w kraju – zarówno w popularnych
sieciach handlowych, jak i osiedlowych sklepikach. Są̨ to zarówno
produkty chłodzone, mrożone, puszki, słoiczki, potrawy z dodatkiem ryb,
jak i certyfikowane suplementy diety czy karmy dla zwierząt.
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
WMO: gdy powróci El Nino, mogą paść globalne rekordy temperatur
Trwa poszerzanie plaży w Brzeźnie; zniknie hałda piasku po wcześniejszych pracach
Zielona transformacja do 2050 roku może wygenerować dla światowej gospodarki ponad 10 bilionów dolarów
Butelki termiczne ze stali nierdzewnej sposobem na uniknięcie spożycia mikrocząsteczek plastiku
Regulacje prawne UE dotyczące procedur OOŚ
Naukowcy zbadali, czy gleba małopolskich parków krajobrazowych jest wolna od WWA
Ropa brent | 64,38 $ | baryłka | 0,00% | 21:58 |
Cyna | 24525,00 $ | tona | 1,03% | 24 maj |
Cynk | 2305,00 $ | tona | -2,41% | 24 maj |
Aluminium | 2233,00 $ | tona | 1,45% | 24 maj |
Pallad | 2680,00 $ | uncja | 0,00% | 21:57 |
Platyna | 1191,10 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Srebro | 25,11 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |
Złoto | 1731,30 $ | uncja | 0,00% | 21:59 |