22 marca obchodzimy Światowy Dzień Ochrony Morza Bałtyckiego. Ma on zwrócić uwagę na problemy związane z ochroną Bałtyku i przypomnieć, że każdy z nas może się przyczynić do poprawy jego kondycji. Jaką rolę odgrywają w tym zrównoważone połowy? I co każdy z nas może zrobić, by wspierać odpowiedzialne rybołówstwo?
W złotym okresie połowów polscy rybacy wyciągali z sieci ponad 120 tys. ton dorsza rocznie. To więcej niż wszystkie ryby poławiane obecnie przez Polskę w Bałtyku. Niestety, wieloletnie, intensywne połowy w połączeniu z pogarszającymi się warunkami środowiskowymi doprowadziły do zapaści gatunku, a decyzją Rady UE połowy dorsza na Morzu Bałtyckim zostały zakazane. W trudnej sytuacji znajduje się również bardzo popularny śledź, mający duże znaczenie dla zachowania bioróżnorodności Bałtyku.
Dlaczego
tak ważne jest to, by nie dopuścić do przełowienia? Kiedy wyławia się
za dużo ryb i owoców morza, zaczyna brakować dorosłych osobników, które
mogłyby się rozmnażać, przez co liczebność stada zaczyna spadać.
Obok zmiany klimatu i zanieczyszczenia, nieodpowiedzialne, rabunkowe połowy są jednym z głównych zagrożeń, przed jakimi stoją morza i oceany. Dotyczą one poławiania ryb poza ustalone limity, ale także niszczenia podmorskich siedlisk oraz przyłowu innych zwierząt, takich jak morskie ssaki czy ptaki.
Według FAO przełowienie dotyczy obecnie już 35,4% światowych stad ryb, a Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) wskazuje, że 1550 z 17903 morskich gatunków jest zagrożonych wyginięciem. Nieodpowiedzialne działania zagrażają nie tylko morskim ekosystemom i ich mieszkańcom, ale także milionom ludzi, których byt zależy od rybołówstwa.
Sytuacja jest poważna, co potwierdzają podpisane w ostatnim czasie międzynarodowe porozumienia Global Biodiversity Framework oraz Traktat o ochronie bioróżnorodności na wodach międzynarodowych, wskazujące kroki jakie musimy podjąć, aby chronić morskie ekosystemy i bioróżnorodność.
Istotną
rolę w walce z utratą morskiej bioróżnorodności pełnią rybacy
prowadzący swoją działalność w sposób odpowiedzialny, zgodnie z
najnowszą wiedzą naukową. Dzięki dostosowaniu presji połowowej do
kondycji danego stada oraz panujących warunków, rybacy ci zapewniają, że
w środowisku pozostaje tyle ryb, aby utrzymać liczebność stada na
odpowiednim poziomie. Zrównoważone połowy nie zaburzają także naturalnej
równowagi ekosystemu i pomagają chronić inne zwierzęta (np. foki i
morświny) oraz siedliska morskie.
Rybołówstwa prowadzące połowy
zgodnie z najbardziej rygorystycznymi wymogami środowiskowymi, mogą
otrzymać certyfikat zgodności ze Standardem Zrównoważonego Rybołówstwa
MSC.
Otrzymanie certyfikatu nie oznacza, że rybołówstwa przestają inwestować w dalszy zrównoważony rozwój. Większość rybołówstw wraz z uzyskaniem pozytywnej oceny otrzymuje listę warunków, które musi spełnić, by utrzymać certyfikat. Na corocznych audytach sprawdzających, rybołówstwa muszą wykazać, że wdrożone zostały ustalone wcześniej rozwiązania usprawniające połowy.
W ciągu ostatnich 3 lat certyfikowane rybołówstwa MSC wprowadziły 418 usprawnień na rzecz gatunków zagrożonych i podlegających ochronie, redukcji przyłowu, ochrony siedlisk czy wdrożenia strategii połowowych. Przykładem odpowiedzialnych praktyk jest dostosowanie narzędzi połowowych przez rybołówstwa tuńczyka białego i żółtopłetwego z Fidżi, by zmniejszyć interakcję z rekinami i żółwiami morskimi. Z kolei rybołówstwo krewetki z Oregonu i Waszyngtonu umieszcza na linach nośnych sieci światła LED, co pozwoliło ograniczyć przyłów ryb z gatunku eulachon o 80-90%.
Obecnie w Programie MSC uczestniczy 628 rybołówstw z całego świata, co stanowi 19% wszystkich światowych połowów dziko żyjących ryb i owoców morza. Jak pokazują badania, stada na których połowy prowadzą rybołówstwa posiadające certyfikat MSC, znajdują się w lepszej kondycji niż stada poławiane przez niecertyfikowane rybołówstwa.
Każdy
z nas, bez względu na miejsce zamieszkania, może przyczynić się do
ochrony Bałtyku i wszystkich ekosystemów morskich. Ogromne znaczenie
mają nawet najmniejsze działania, które staną się codzienną rutyną. Co
możemy zrobić? Wystarczy ograniczyć ilość zużywanego plastiku, środki
chemiczne zastąpić preparatami naturalnego pochodzenia, odpowiednio
segregować śmieci, a podczas codziennych zakupów wybierać ryby i owoce
morza z wiarygodnym oznakowaniem ekologicznym, takim jak certyfikat
zrównoważonego rybołówstwa MSC.
Niebieski certyfikat MSC gwarantuje, że ryby i owoce morza pochodzą ze zrównoważonych, certyfikowanych połowów. Dzięki niemu możemy w prosty sposób wspierać odpowiedzialnych rybaków, którzy codziennie wykonują ogromną pracę, by prowadzić połowy zgodnie z najbardziej rygorystycznymi wymogami środowiskowymi, a nasze decyzje o wyborze certyfikowanych produktów stanowią zachętę dla kolejnych rybołówstw, by wprowadzać pozytywne zmiany w morzach i oceanach.
MSC (Marine Stewardship Council)
jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z
naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało
standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby
promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i
partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie
odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w
łańcuchu dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy
edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach
morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą
one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i
owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia.
W
program MSC zaangażowanych jest obecnie już ponad 500 rybołówstw, co
przekłada się na 19% światowych połowów dzikich ryb i owoców morza.
Dzięki temu na półkach sklepowych na całym świecie dostępnych jest już
ponad 20 000 różnych produktów z niebieskim certyfikatem MSC (dane za
brytyjski rok finansowy 2021-22). W Polsce to około 400 certyfikowanych
produktów, które można znaleźć zarówno w największych sieciach
handlowych, jak i osiedlowych sklepikach.
www.msc.org/pl
www.msc.org/pl/Baltyk
Energetyka, OZE
Gospodarka odpadami, Recykling
Ekologia, Ochrona środowiska
E-transport, E-logistyka, E-mobilność
EkoDom, EkoBudownictwo
EkoRolnictwo, BioŻywność
Prawo, Administracja, Konsulting
Ankieta dotycząca dekarbonizacji polskich przedsiębiorstw - czy Polska jest gotowa na zmiany?
Hennig-Kloska: 21 mln zł w formie dotacji jako pierwsza pomoc dla terenów dotkniętych powodzią
Mali ekolodzy w szpitalu: Amica przeprowadziła interaktywne warsztaty z ochrony środowiska
OX2 otworzyła w Wysokiej Park Biocenotyczny
Mali ekolodzy w szpitalu: Amica przeprowadziła interaktywne warsztaty z ochrony środowiska
Debata o lasach wokół Warszawy. Strona społeczna informuje o swoim stanowisku przed pierwszym spotkaniem Zespołu Lasów Społecznych Wokół Warszawy
Ropa brent | $ | baryłka | ||
Cyna | $ | tona | ||
Cynk | $ | tona | ||
Aluminium | $ | tona | ||
Pallad | $ | uncja | ||
Platyna | $ | uncja | ||
Srebro | $ | uncja | ||
Złoto | $ | uncja |