COPA-COGECA: podczas pandemii najbardziej uciepierpiały sektory rolne zależne do gastronomii

zk

16.06.2021 07:41 Źródło: PAP
Strona główna ESG, ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ EkoRolnictwo, BioŻywność COPA-COGECA: podczas pandemii najbardziej uciepierpiały sektory rolne zależne do gastronomii

Partnerzy portalu

COPA-COGECA: podczas pandemii najbardziej uciepierpiały sektory rolne zależne do gastronomii - ZielonaGospodarka.pl
Fot. Istock

Rolnictwo okazało się dość odporne na ograniczenia spowodowane pandemią, największe trudności miały sektory zależne od gastronomii, takie jak produkcja wina czy wołowiny. Znaczne straty finansowe ponieśli producenci kwiatów, roślin ozdobnych i cukru – informuje Krajowa Rada Izb Rolniczych.

Unijna organizacja Copa-Cogeca opublikowała kilka dni temu notatkę na temat wpływu epidemii COVID-19 na sektor rolny, leśny i rybołówstwa. W informacji tej stwierdzono, że ze względu na postępy w kampanii szczepień w UE pojawiają się pozytywne sygnały gospodarcze, sytuacja pozostaje jednak niepewna.

– Sektor rolny zmaga się mimo wszystko z licznymi wyzwaniami, związanymi między innymi ze wzrostem kosztów produkcji (np. paszy, nawozów i paliwa), a także dostępnością środków produkcji, rozwojem sytuacji handlowej i skutkami kiepskiej pogody. Przykładowo, ceny paszy i dodatków paszowych poszły w górę o ponad 3 proc. Mimo że sytuacja transportu produktów rolno-spożywczych się poprawiła, nadal występują poważne trudności związane z procedurami celnymi w przypadku handlu z krajami trzecimi (np. brexit) i wyższymi kosztami – czytamy w komunkacie zamieszczony na stronie KRIR.

Według badania „Wstępne skutki pandemii Covid-19 dla europejskiego rolnictwa” wskazują, że podczas pandemii +łańcuch dostaw produktów rolno-spożywczych w UE wykazał się wysoką odpornością. Wartość produkcji rolnej spadła o jedyne 1,4 proc. w 2020 roku w stosunku do roku 2019, a w porównaniu do średniej z lat 2015-2019 wzrosła o 2,9 proc.+.

Niemniej jednak – jak wynika z badania – sektory zależne w znacznej mierze od gastronomii (np. wino, wołowina i cielęcina) doświadczają poważnych trudności. Sektory kwiatów, roślin ozdobnych i cukru również poniosły znaczne straty finansowe. Dochody rolników zmniejszyły się w stosunku do roku 2019 (-7,9 proc., tj. 7,1 mld euro).

Według badania, unijne rolnictwo poradziło sobie z niedoborem – wywołanym przez ograniczenia przemieszczania się (1 mln pracowników sezonowych w rolnictwie); opóźnieniami w dostawach żywności, surowców i innych środków produkcji rolnej, a także spowolnieniem produkcji żywności ze względu na ogniska wirusa w zakładach przetwórczych.

Partnerzy portalu

Surowce

 Ropa brent 83,76 $ baryłka  1,33% 11:11
 Cyna 23110,00 $ tona 0,64% 29 lis
 Cynk 2507,00 $ tona -0,87% 29 lis
 Aluminium 2177,00 $ tona 0,60% 29 lis
 Pallad 1021,53 $ uncja  -1,54% 11:10
 Platyna 936,30 $ uncja  -0,31% 11:11
 Srebro 25,06 $ uncja  0,08% 11:11
 Złoto 2038,40 $ uncja  -0,33% 11:11

Dziękujemy za wysłane grafiki.